La Diputació de Barcelona entrega els Premis a les Millors iniciatives locals de Medi Ambient

Els guardons reconeixen l'esforç dels municipis en l'estalvi d'energia i aigua
Redacció
20/06/2008 - 00:00

La Diputació de Barcelona va fer entrega dijous dels Premis a les millors iniciatives locals de Medi Ambient 2007, on es reconeixen els esforços dels municipis en l'estalvi d'aigua i energia. Segons va declarar el president de la Diputació, Antoni Fogué, "aquests premis són una mostra de les accions que fan els ajuntaments en defensa del medi ambient, però també un reconeixement a la feina ben feta i un estímul per seguir treballant".

Com en les anteriors edicions, aquests guardons es divideixen en tres categories (municipis de fins a 5.000 habitants, municipis d'entre 5.000 i 50.000 habitants i municpis de més de 50.000 habitants), i cadascun dels premiats rebrà una dotació econòmica de 6.000 euros, que en el cas dels accèssits serà de 3.000 euros:

Premi a la Millor Iniciativa Local per a l'eficiència, l'estalvi i el foment de les energies renovables 2007:

-Categoria A (fins a 5.000 habitants): el guanyador va ser l'Ajuntament d'Argençola, per un projecte que aprofita al biomassa dels boscos com a combustible per a calefactar edificis, tant municipals com privats.
-Categoria B (5.000 - 50.000 habitants): el premi va ser pel Consorci per a la Promoció dels Municipis del Lluçanès, per un projecte que persegueix un desenvolupament rural sostenible a partir d'una concepció global del territori.
Accèssits: Un va ser per a l'Ajuntament de Sant Celoni, per la instauració d'un sistema integral de gestió energètica amb criteris d'eficiència a tots els serveis municipals, i un altre per a l'Ajuntament de Vic, per un projecte d'eficiència energètica que millora les condicions de treball de les persones.
-Categoria C (més de 50.000 habitants): el guardó se'l va endur l'Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet pel desenvolupament d'un Pla d'instal·lacions solars fotovoltaiques.
Accèssits: Un per a l'Ajuntament de Granollers, per diverses iniciatives, entre les quals hi ha la creació d'un grup de Gestió Energètica i Canvi Climàtic. I un segon al Consell Comarcal d'Osona per posar a l'abast dels municipis una potent eina informàtica de gestió energètica municipal (SIGEM Osona).

Premi a la Millor Iniciativa Local per l'estalvi d'aigua 2007:

-Categoria A: el premi va ser per l'Ajuntament de Figaró-Montmany, per les seves actuacions encaminades a garantir una gestió sostenible de l'aigua.
Accèssit a l'Ajuntament de Borredà, per diverses actuacions com ara un reg gota a gota, recuperació d'antigues fonts, construcció d'una bassa d'aigües pluvials o separar aigües brutes i pluvials de la xarxa d'aigua de clavegueram del casc antic.
-Categoria B: el guanyador va ser l'Ajuntament de Sant Joan Despí, per un projecte d'aprofitament de l'aigua freàtica per a reg i neteja viària que permet estalviar aigua potable.
Accèssit a l'Ajuntament de Montgat, per l'aprofitament de l'aigua sobrant de la mina de Can Casanovas per regar els horts del barri de les Mallorquines.
-Categoria C: el premi va ser per l'Ajuntament de Sant Boi de Llobregat, per un conjunt d'accions de foment d'estalvi d'aigua i aprofitament de recursos alternatius a l'aigua potable de la xarxa tant en habitatges i serveis com en el reg agrícola.
Accèssit a l'Ajuntament de L'Hospitalet de Llobregat, per la sensibilització ciutadana envers l'estalvi d'aigua iniciada el 2005 i continuada al llarg de 2007.

(P)

25 anys del Centre d'Estudis del Mar

L'entrega de premis es va celebrar al Centre d'Estudis del Mar de Sitges, que enguany celebra el seu 25è aniversari. Per commemorar l'efemèride,  l'Àrea de Medi Ambient de la Diputació de Barcelona va organitzar una jornada de portes obertes i tota una sèrie d'activitats per als més petits, que van poder gaudir d'un dia de tallers i jocs relacionats amb el medi marí.

Paral·lelament, es va celebrar una jornada sobre els Efectes del Canvi Climàtic en el Litoral, un medi que, en paraules del Diputat de l'Àrea de Medi Ambient, Joan Antoni Baron, "és molt ric però també molt fràgil, on la pressió humana i urbanística ha estat molt forta i fins fa molt poc no hi havia mecanismes de protecció". Ara, a més a més, a l'amenaça de l'acció humana s'hi suma la del canvi climàtic, fet que fa que la gestió dels espais costaners sigui "un puzle de difícil solució". En aquest sentit, Baron va destacar que la protecció del litoral "és una de les línies prioritàries del pla de mandat".

 

Relacionats

Butlletí