La Diputació de Barcelona participarà en un debat europeu sobre solucions verdes per a la pobresa energètica

Diputació de Barcelona

16/09/2016 - 12:48

La Diputació de Barcelona participarà al debat Green solutions for energy poverty que tindrà lloc a Brussel·les el proper dia 11 d’octubre en el marc de la Setmana Europea de ciutats i regions.

El debat Green solutions for energy poverty dins la European Week of Regions and Citiesse centrarà en la pobresa energètica i en les polítiques que s’estan duent a terme des de les administracions locals per combatre-la. Conjuntament amb Diputació de Barcelona la taula del debat comptarà amb representants de: Gent (Bèlgica), Regió de Hannover (Alemanya), Regió de Wielkopolska (Polònia), ciutat de Malmo (Suècia) i Ciutat metropolitana de Liverpool (Regne Unit).

La crisi econòmica a Europa i les seves repercussions en el mercat laboral han provocat una considerable reducció dels ingressos familiars.

Els preus de l'energia segueixen augmentant en la majoria de països de la UE i semblaria que entre 50 i 125 milions d'europeus es veuen afectats per la pobresa energètica. Aquesta situació té un impacte directe en la salut pública, les necessitats energètiques per a la comunicació i la mobilitat. Per tant, les mesures a empendre són urgents i necessaries per assolir els objectius:  com la millora de l'eficiència energètica, l'estalvi d'energia, el canvi a sistemes d'energia sostenibles, producció d'energia renovable a nivell local i l'optimització de les necessitats de transport.

Els preus de l'energia segueixen augmentant i entre 50 i 125 milions d'europeus es veuen afectats per la pobresa energètica.

Molts governs locals i regionals a la UE estan invertint en una sèrie d'importants iniciatives per ajudar els residents per millorar l'eficiència energètica de les seves llars. Aquest és un tema fonamental en el tractament tant de la pobresa en general i dels desafiaments del canvi climàtic. Les cases que millor facin ús de l'energia també seran més resistents als futurs preus de l'energia. El debat discutirà les causes i efectes de la pobresa energètica, i presentarà algunes de les millors pràctiques que aborden el problema; algunes d'aquestes són mesures de baix cost que se centren en el canvi de comportament, mentre que altres es dirigeixen a l'habitatge social, ja sigui a través de mesures d'estalvi energètic per als edificis nous o per mitjà de renovació amb models de contractació de rendiment energètic.

L'acció de la Diputació de Barcelona sobre pobresa energètica

La Diputació de Barcelona incrementarà durant aquest mandat el conjunt d'actuacions per fer front a la pobresa energètica, una de les problemàtiques socials que més ha crescut a la demarcació de Barcelona i al conjunt de Catalunya, on s'estima que un 10,9% de llars no poden mantenir l'habitatge a una temperatura adequada (una xifra que s'ha duplicat respecte l'inici de la crisi el 2008). 

Des de la Diputació de Barcelona s'iniciarà una nova línia de suport tècnic de caràcter preventiu i adreçat a les famílies per tal de millorar l'eficiència energètica de les llars, tot educant en un consum racional, eficient i responsable de les energies amb l'objectiu de millorar l'eficiència energètica i reduir les despeses dels subministraments bàsics de les llars en situació de pobresa energètica.

El programa Auditories i intervenció als habitatges en situació de pobresa energètica és un nou recurs que ha poast en marxa la Diputació de Barcelona per enfortir les respostes preventives i educatives del món local davant el creixement de les situacions de pobresa energètica entre la població de la demarcació de Barcelona. Es tracta d'un programa impulsat i gestionat de forma transversal des del Servei d'Acció Social, l'Oficina Tècnica de Canvi Climàtic i Sostenibilitat i l'Oficina d'Habitatge de la Diputació de Barcelona.

La finalitat és millorar l'eficiència energètica dels habitatges en situació de pobresa energètica, reduir les despeses de subministraments bàsics (electricitat, aigua i gas o altres combustibles) i millorar la qualitat de vida de les persones beneficiàries.

La primera fase d'aquest nou recurs sortirà a concurs al llarg de 2016 amb un pressupost conjunt de 500.000€ per poder intervenir en 1.600 habitatges. Benestar Social de la Diputació de Barcelona farà una aportació de 300.000€ i Medi Ambient i Habitatge aportaran 100.000 € cadascun. 


 

Categories: 

Relacionats

Article

Els punts d’assessorament energètic de Barcelona (PAE) ja han evitat, des que es van crear, l’any 2017, 107.960 talls de subministrament de llum, d’aigua i de gas en domicilis de la ciutat. A més, han atès consultes de gairebé 155.500 persones de fins a 60.500 llars.

Article

L’Ajuntament de Mollet del Vallès continua amb el seu compromís amb l’energia solar fotovoltaica i crearà 8 grans centres de producció fotovoltaica ubicats a les cobertes d’edificis municipals que també donaran cobertura al seu voltant en un radi de 500 metres. El cost total del projecte és d’1,2 milions d’euros i podria optar a una subvenció del 90% per part de la Diputació de Barcelona. Així, tots els equipaments municipals funcionaran amb energia solar.

Notícia

L'Ajuntament de Barcelona posa en marxa una prova pilot per compartir energia solar de les pèrgoles fotovoltaiques de l’espai públic. L’objectiu és abastir 1.010 famílies en situació de vulnerabilitat que visquin en un radi de 500 metres d’11 pèrgoles fotovoltaiques municipals situades a l’espai públic i que es vulguin beneficiar en règim d’autoconsum compartit de rebre energia solar gratuïta. Es calcula que pot arribar a suposar un estalvi del 25% de la factura, uns 200 euros.

Butlletí