La mitigació del canvi climàtic, la implantació i adequació de l'Agenda 21 -es preveu que tots els municipis la tinguin a la fi d'aquest mandat- i la sensibilització mediambiental dels ciutadans són els tres eixos bàsics del pla d'actuació de l'Àrea de Medi Ambient de la Diputació de Barcelona, presentat a Mataró per Joan Antoni Baron, alcalde de la localitat i president delegat de l'àrea. El pla d'actuació contempla, a més de la continuïtat de les línies de treball que s'han seguit els últims anys, algunes novetats com ara el tractament dels sistemes hídrics urbans (rius, rieres, etc.) i la gestió del front marítim dels municipis.
Per posar en marxa totes les accions previstes, l'Àrea de Medi Ambient compta amb un pressupost anual de 100 milions d'euros -és una de les àrees de la Diputació que més ha crescut- i, a més, els municipis poden recórrer en molts casos a les partides de la Xarxa Barcelona Municipis de Qualitat per finançar-hi els projectes mediambientals.
Mitigació del canvi climàtic, preocupació prioritària
La Diputació de Barcelona, en la línia de les directrius marcades per la Unió Europea, es marca com a objectiu augmentar l'eficiència energètica i l'ús d'energies renovables en un 20% d'ara i fins a l'any 2020 per tal de contribuir a la reducció d'emissions de gasos d'efecte hivernacle. Segons Baron, "la normativa local s'ha d'adequar a la legislació que ve de Brussel·les, de Madrid o de Barcelona; a més els propis ajuntaments han de mirar de gestionar de manera sostenible els seus equipaments i serveis (edificis, escoles, hospitals, transport públic...) i, el més important, cal avançar en aconseguir la complicitat dels ciutadans, perquè els canvis d'actitud són els que finalment fan canviar les coses".
En aquest sentit, "es donarà suport als municipis, no només de tipus tècnic, sinó amb la consecució de línies de finançament específiques per la instal·lació de plaques solars o de calderes comunitàries de biomassa a poblacions petites, per posar un parell d'exemples". A més, es preveu la realització d'auditories municipals per tal de determinar quines mesures poden ser més efectives a cada municipi, i es promourà l'adaptació de les ordenances perquè s'acostin a aquests objectius. Per altra banda, es fomentaran plans de mobilitat sostenible, com els que s'han posat en marxa per connectar-hi els centres urbans amb alguns polígons industrials.
Tots els municipis amb Agenda 21
Un dels reptes més importants d'aquest pla d'actuació serà aconseguir que tots els municipis tinguin l'Agenda 21 a la fi d'aquest mandat. Els que encara no la tenen són, en general, poblacions petites per a les quals el procés resultava molt complex. Ara, però, s'ha preparat una nova metodologia per fer-ho més fàcil, i a més es contempla la possibilitat d'agrupar municipis que tinguin necessitats i característiques geogràfiques semblants perquè puguin fer una Agenda 21 conjunta.
Per altra banda, s'iniciarà també la revisió i adequació de les Agendes 21 que tenen més de deu anys per tal d'adaptar-les a les necessitats actuals, diferents en molts casos a les que es van contemplar fa una dècada. Sobretot, cal adaptar-les a tota la sèrie de mesures relacionades amb la mitigació del canvi climàtic.
Sensibilització i nous camps d'actuació
Com en els mandats anteriors, la sensibilització dels ciutadans serà un eix fonamental per a l'Àrea de Medi Ambient de la Diputació de Barcelona. A més de les accions ja habituals d'educació i difusió, durant aquest mandat es potenciaran les activitats del Centre d'Estudis del Mar de Sitges (que enguany fa 25 anys), es convocaran nous premis per a les millors iniciatives locals de medi ambient i se seguirà editant l'agenda escolar europea del medi ambient i el desenvolupament sostenible "perquè és una molt bona eina per conscienciar la població adolescent", va dir Baron.
Com a novetat, destaca la posada en marxa d'un pla de formació ambiental destinat a càrrecs electes, tècnics i sobretot policia local, atès que són aquests qui en molts casos poden detectar els impactes al medi urbà, industrial i natural. Finalment, el pla d'actuació 2008-2011 incorpora per primera vegada noves línies de treball relacionades amb els sistemes hídrics, tant pel que fa als trams urbans de rius i rieres com a la zona costanera dels municipis.
Pacte d'alcaldes, una xarxa europea
La presentació del pla d'actuació va comptar amb la presència del conseller principal del Director General d'Energia i Transports de la Comissió Europea, Alfonso González Finat, que va introduir el futur pacte d'alcaldes per la lluita contra el canvi climàtic. "Es tracta d'una iniciativa de la Unió Europea, dins el pla d'acció d'eficiència energètica, que reconeix la necessitat d'adoptar solucions locals per fer front a aquest problema global; les ciutats han d'esdevenir actors líders en la lluita contra el canvi climàtic", va dir.
El pacte d'alcaldes potenciarà la cooperació entre municipis i ens locals de tot Europa, de manera que es creï una xarxa a escala continental, que afavorirà l'intercanvi d'experiències amb l'objectiu comú de mitigar les emissions causants del canvi climàtic. La Comissió Europea proporcionarà suport tècnic per assessorar el disseny de noves iniciatives i la divulgació de les activitats.
La Diputació de Barcelona s'ha compromès a impulsar aquest pacte al seu territori, i es preveu que siguin molts els municipis que s'hi adhereixin des de ja mateix, tot i que tenen temps fins a finals d'any.
Adjunt | Mida |
---|---|
Alfonso González Finat (esq) i Joan Antoni Baron, en la presentació del pla | 54.04 KB |