La Diputació de Girona destina 2,3 milions d'euros a executar 387 accions per millorar l'eficiència energètica a les comarques gironines

Font: Diputació de Girona

07/10/2020 - 15:00

Són sis línies de subvencions del Servei de Medi Ambient, concedides als ajuntaments de la demarcació en el marc de la campanya "Del pla a l'acció (2020-2021)". S'hi inclouen, entre d'altres, actuacions d'estalvi energètic en enllumenat i instal·lacions i equipaments esportius, l'adquisició de vehicles elèctrics i punts de recàrrega i la instal·lació de plaques solars fotovoltaiques.

La Diputació de Girona ha acordat destinar 2.325.544,97 euros per executar un total de 387 accions entre aquest any i el 2021 per millorar l'eficiència energètica i reduir l'emissió de gasos amb efecte d'hivernacle en 186 municipis de les comarques gironines.

Ho ha fet a través de la resolució de sis línies de subvencions del Servei de Medi Ambient en el marc de la campanya "Del pla a l'acció (2020-2021)". Es tracta d'una via de finançament a la qual es poden acollir els municipis amb accions planificades prèviament en plans d'acció d'energia sostenible (PAES), plans d'acció d'energia sostenible i clima (PAESC) o plans d'acció locals per a la sostenibilitat (PALS).

"Ara fa un any, la Diputació de Girona va aprovar la declaració d'emergència climàtica. Ja fa temps que el nostre compromís amb el canvi climàtic era evident a través de diferents programes europeus, com el Pacte d'Alcaldes per l'Energia Sostenible, ara transformat al Pacte d'Alcaldes pel Clima i l'Energia, o el programa europeu BeEnergi", ha destacat la diputada de Medi Ambient, Anna Barnadas.

"Aquest cop, el nombre de demandes de suport tècnic i econòmic dels ajuntaments per portar a terme accions de mitigació del canvi climàtic ha estat el més elevat de les últimes convocatòries", ha explicat Anna Barnadas, que hi ha afegit: "El COVID-19 ens posa a tots davant el mirall i fa evident que un medi ambient saludable és ara mateix imprescindible. Així, el canvi en la producció d'energia i en la mobilitat es converteix en una necessitat més que en una voluntat".

En relació amb la primera línia de subvencions, es destinaran 141.493,65 euros per tirar endavant 136 accions dirigides a la gestió de subministraments energètics municipals i/o l'adquisició de programes informàtics per a la comptabilitat i gestió de dades energètiques, a més de la redacció d'informes de seguiment dels PAES i punts d'informació energètica municipals adreçats a la ciutadania.

En relació amb la segona línia, de promoció de la mobilitat elèctrica, s'han aprovat 37 actuacions per un valor total de 291.498,50 euros, que consisteixen en l'adquisició de 19 vehicles elèctrics i la instal·lació de 18 nous punts de recàrrega, els quals s'afegeixen als 40 punts ja instal·lats a la via pública, amb un total de 96 connectors arreu de les comarques gironines.

Pel que fa a la tercera línia, s'invertirà gairebé un milió d'euros (948.501,50 euros) en 131 accions per potenciar l'eficiència energètica en els municipis gironins, a través de millores en l'enllumenat interior i el dels equipaments esportius, d'actuacions a diferents instal·lacions públiques, així com en l'envolupant d'edificis que no tenen cap sistema d'aïllament tèrmic en els seus tancaments.

Les sis actuacions de la quarta línia de subvencions per valor de 173.059,04 euros, es dirigiran a millorar l'eficiència energètica de l'enllumenat públic exterior.

La cinquena línia se centra en la instal·lació de plaques solars fotovoltaiques en règim d'autoconsum o autoconsum compartit en edificis i/o instal·lacions de propietat municipal. Dins d'aquesta línia es finançaran un total de 73 actuacions, per valor de 610.992,28 euros.

Pel que fa a la sisena i última línia, que impulsa la creació de comunitats locals d'energia als municipis gironins, el finançament serà de 160.000 euros (40.000 per a cada municipi). El projecte, pioner en l'àmbit estatal, començarà a aplicar-se a Amer, la Cellera de Ter, Cornellà del Terri i Rupià, i preveu la instal·lació de plaques solars fotovoltaiques en equipaments municipals, les quals abastiran d'energia diferents edificis municipals, habitatges en situació de pobresa energètica i també llars que optin per sumar-se a la iniciativa.

El conjunt de les accions finançades comportarà un estalvi de 2.314,08 tones d'emissions de CO2. "Totes les línies de subvenció compten amb els seus corresponents indicadors, que ens ajuden a validar, un cop executades les accions, quin és l'impacte real del rebaix en emissions de CO2, que és un aspecte clau en la mitigació del canvi climàtic. El Servei de Medi Ambient pretén ser una eina útil als ajuntaments per tal d'acompanyar-los en la transició energètica", ha exposat la diputada de Medi Ambient.

Les actuacions de la campanya "Del pla a l'acció (2020-2021)" es repartiran arreu del territori gironí. De les 387 accions, se'n desenvoluparan 133 a l'Alt Empordà, la comarca integrada per més municipis de la demarcació. Al Gironès i la Garrotxa es portaran a terme 50 accions; a la Selva, 44; al Baix Empordà, 40; al Ripollès, 38; al Pla de l'Estany, 16; a la Cerdanya,9; i a Osona, 7.

Totes les accions de la campanya "Del pla a l'acció (2020-2021)" es poden consultar en el següent enllaç: http://www.ddgi.cat/web/nivell/5169/campanya-del-pla-a-l-accio-2020-2021


 

Relacionats

Article

El projecte EdiCitNet, finançat per la Unió Europea i amb una durada prevista de 5 anys, va néixer amb l'objectiu de demostrar que la implementació d'infraestructures verdes no ornamentals pot augmentar la producció sostenible d'aliments a nivell local, així com regenerar espais urbans apostant per una millora de la inclusió social.  Sant Feliu és l'únic municipi participant de l'estat espanyol.

Article

Pactes verds en temps de pandèmies s’ha redactat i actualitzat en aquest context complex, inquietant, incert i, per a algunes persones, dramàtic. La seva intenció neix de la certesa que, tot i viure en un moment d’intersecció d’emergències (sanitària, climàtica, ambiental, feminista, etc.) i de restriccions de tot tipus (confinaments totals, parcials, perimetrals, tancaments sectorials, tocs de queda, etc.), cal no ser meres espectadores del futur que ha de venir. Aquesta publicació de l'Observatori del Deute per la Globalització, escrita per Alfons Pérez, és una crítica al GreenNewDeal i vol crear consciència crítica de cara als reptes globals del segle XXI. Es pot aconseguir de manera gratuita a la web de l'ODG.

Article

L'excedent d'energia que es generi s'utilitzarà per rebaixar la factura de la llum a famílies vulnerables

Butlletí