La Diputació de Lleida impulsa projectes per a la millora i aprofitament de recursos forestals

24/11/2021 - 18:05

El Congrés de Bioeconomia, celebrat en el marc de la Fira de Sant Miquel, ha acollit la presentació del projecte d’especialització competitiva territorial El Bosc, el primer recurs de l’economia verda. En el decurs de la jornada s’ha presentat el projecte de biorefineria dedicada a obtenir matèries primeres a partir de matèria vegetal procedent dels boscos provinents del Pirineu de Lleida.

El passat octubre dins el marc de la Fira Sant Miquel, i coincidint amb la presentació del Congrés de Bioeconomia, s’ha dut a terme la presentació dels resultats obtinguts del projecte conjunt que porten a terme la Universitat de Lleida i el Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya en l’àmbit de la bioeconomia forestal.

S’està acabant d’enllestir una biorefineria adreçada a modelitzar i optimitzar el sistema d’extracció de productes derivats de la fusta residual. També, en l’àmbit de la recuperació agroforestal, s’ha modelitzat el sistema de cultiu de tòfona adaptat a les terres de ponent. Els recursos forestals, la seva planificació i aprofitament de fusta han comptat en el projecte amb l’anàlisi i millora de les eines d’ordenació i la transferència tecnològica de nova maquinaria forestal en el sector, en particular, el cable aeri i el tractor forestal en l’extracció de fusta de creixement sostenible en els boscos públics fins ara no accessibles. Finalment, l’operació de valorització de fusta ha caracteritzat, per tal que pugui ser utilitzada en el sector de la construcció, el tauler contralaminat de fusta provinent de fusta del Pirineu de Lleida.

El projecte ha comptat amb el cofinançament del Programa Operatiu Feder 14-20 de Catalunya i amb el suport de la Diputació de Lleida, que n’ha coordinat el projecte conjunt. Cal assenyalar que l’impacte de la COVID-19 ha estat significatiu, en especial en els costos industrials de la biorefineria i en la col·laboració presencial dels diferents científics que participen en el projecte, tot i que també ha permès la incorporació de treballadors en el sector primari en aquest context de crisi.

El projecte, a l’entorn de la bioeconomia forestal, coincideix plenament amb els objectius i possibilitats que estan fixats en l’economia local i la sostenibilitat, i permet establir alguns fonaments en la transformació econòmica de les terres de Lleida.


 

Municipis: 

Relacionats

Notícia

Més de 500 persones han passat aquest 28 de setmbre pel nou tram del Camí del Riu. Un públic eminentment familiar, que ha volgut estrenar aquest nou itinerari de 3 km de longitud, que enllaça el Parc de la Mitjana fins a l’autovia A-2, a l’altura del Molí de Picabaix i el meandre del Segre, i que formava part de l’antic camí del riu fins a Corbins.

Opinió

El Vallès és una realitat ambiental, territorial i orgànica que no entén de divisions i segregacions administratives. Té una singularitat poc comuna. No és cap pati del darrere.

Acte
18/09/2022 - 10:00
Pl. Ricard Viñes, Lleida

Butlletí