La Diputació de Tarragona ofereix solucions per evitar la massificació als espais naturals

01/07/2021 - 10:09
La Caramella. Tortosa. Font: Rutes a peu

La Diputació de Tarragona ofereix recursos als ajuntaments per sensibilitzar els usuaris i preservar els paratges naturals més massificats

Contractar agents cívics, senyalitzar i regular els accessos o millorar la recollida de residus als espais naturals: aquestes són algunes de les solucions que proposa la Diputació de Tarragona als ajuntaments de la demarcació per fer front a l’augment de visitants que han experimentat els espais naturals durant els últims mesos, especialment els espais naturals protegits. Una situació que ha estat motivada per la pandèmia i que requereix solucions per evitar la massificació i compaginar el gaudi de la natura amb el respecte i la cura del medi ambient.

Per fer front a aquesta situació la Diputació de Tarragona posa a l'abast dels ajuntaments mesures perquè puguin sensibilitzar a la població i regular l’ús dels espais naturals. Aquestes mesures compten amb el suport econòmic i tècnic de la institució supramunicipal i tenen com a principal objectiu preservar els espais naturals (en especial els espais naturals protegits), afavorint-ne un ús responsable en benefici de la salut de les persones i de la conservació dels valors i serveis ecosistèmics que ens ofereix la natura.

A través d’accions informatives i pedagògiques, es pretén fomentar el respecte i la preservació del medi natural, alhora que s’aconsegueix que se'n pugui gaudir de forma cívica i responsable. Són les següents:

1.Sensibilització als visitants amb la presència  d'agents cívics que informin i orientin els usuaris i amb la instal·lació de cartelleria en els punts més emblemàtics per tal d'identificar-los com a espai natural protegit

2.Control d'accessos i estacionament mitjançant la senyalització i la regulació d'espais d'aparcament

Per a la realització d'aquestes dues actuacions els ajuntaments poden sol·licitar ajuts a través de la convocatòria de Salut Pública per generar entorns més resilients, segurs i saludables (https://seuelectronica.dipta.cat/). Així mateix, els ens locals poden sol·licitar a la Diputació el model de disseny i contingut de la cartelleria per tal de senyalitzar, de forma homogènia, els espais que ho requereixin.

3.Recollida de residus i sensibilització

Per millorar la recollida de residus i impulsar accions de sensibilització, els ajuntaments  poden sol·licitar ajuts a través de la convocatòria per a la transició energètica i acció climàtica (https://seuelectronica.dipta.cat/)

4.Elaboració d'una ordenança reguladora de l'ús públic

Des de la Diputació de Tarragona es redacta un model tipus d'ordenança municipal per regular l'ús públic dels camins municipals, amb l'objectiu de donar suport a les diferents mesures establertes pels municipis per protegir el medi natural.


 

Municipis: 

Relacionats

Article

Tarragona Turisme transforma la guia de platges en una guia, més completa, d'espais naturals. La publicació, amb 10.000 exemplars, inclou totes les platges i indicacions al plànol sobre els camins que formen part de la Xarxa de camins de Tarragona.

Notícia

S'ha finalitzat l’actuació de l’àrea de Seguretat al Pont del Diable i el Departament de Protecció Civil municipal ha dut a terme una campanya de neteja i desbrossament de les franges forestals a Llevant.

Notícia
Barcelona podria evitar fins a 924 morts a l’any si complís aquestes recomanacions de l’OMS

L'OMS recomana l'accés universal als espais verds i estableix la meta que hi hagi un espai verd d’almenys mitja hectàrea a una distància de no més de 300 metres en línia recta des de cada domicili.

Butlletí