Font: Diputació de Tarragona
Alcaldes i regidors dels 21 municipis que conformen la Taula del Francolí han assistit a una reunió tècnica de presentació dels estudis realitzats durant el 2018 i les propostes d’actuacions per al 2019. A la trobada, s’han presentat els treballs realitzats durant el 2018 per la Comissió de seguiment de la Taula, així com l’avantprojecte del Camí del Francolí, amb una proposta de traçat per a l’itinerari ciclable per a la mobilitat no motoritzada que recorre el curs del riu al complet.
Representants dels consells comarcals, alcaldes i regidors dels 21 municipis que integren la Taula del Francolí, constituïda el setembre de 2017, i la diputada de Medi Ambient, Salut Pública, Enginyeria i Territori de la Diputació, Immaculada Costa, s’han reunit aquest dijous 10 de gener a la Diputació de Tarragona per conèixer l’estat actual del projecte del Camí del Francolí. La renió d’avui, ha servit per fer efectiva la incorporació a la Taula dels ajuntaments de Vilanova de Prades i de Vallclara.
A la trobada, s’han presentat els treballs realitzats durant el 2018 per la Comissió de seguiment de la Taula, així com l’avantprojecte del Camí del Francolí, amb una proposta de traçat per a l’itinerari ciclable per a la mobilitat no motoritzada que recorre el curs del riu al complet. També s’ha presentat l’estudi preliminar de conservació i millora ambiental del riu que ha de ser el punt de partida per als treballs que s’han de realitzar aquest 2019.
A partir d’ara, els passos a seguir es concreten en la redacció dels projectes bàsic i executiu del conjunt del Camí del Francolí, així com la definició del projecte de senyalització del camí, dels trams i de la recerca del finançament necessari per fer-los efectius. Està previst, també, realitzar un estudi per al model de gestió i per a les actuacions de conservació i reparació que els ajuntaments i la Diputació hauran de realitzar.
La Taula del Francolí està integrada pels 21 municipis de l’eix principal del riu Francolí, que de la capçalera fins a la desembocadura són: Vallclara, Vilanova de Prades, Vimbodí i Poblet, l'Espluga de Francolí, Montblanc i Vilaverd (a la Conca de Barberà); La Riba, Valls, Alcover, El Milà, Vallmoll, La Masó, El Rourell i Els Garidells (a l'Alt Camp); El Morell, La Pobla de Mafumet, Perafort, Constantí, Els Pallaresos i Tarragona (al Tarragonès), L’Entitat Municipal Descentralitzada de Picamoixons, els 3 consells comarcals de l’ambit dels municipis: Conca de Barberà, Alt Camp i Tarragonès, i la Diputació de Tarragona. Té com a objectiu agrupar els esforços de tots els agents implicats per aconseguir crear un eix transitable que permeti el passeig a peu al llarg del Francolí i potenciar, a l’hora, la millora ambiental del riu i del seu espai fluvial.
El riu Francolí és un dels cursos fluvials principals de la façana litoral catalana que desemboquen directament al Mar Mediterrani. Té el seu origen a una altura de 800 metres sobre el nivell del mar i neix a la Font Major de l'Espluga de Francolí, a resultes de la confluència dels diversos cursos tributaris des de les Muntanyes de Prades. Des d'aquí i, fins al mar, el riu recorre una seixantena de quilòmetres; la seva conca abasta una superfície de 856 kilòmetres quadrats, i el riu desemboca a la zona portuària de Tarragona.