La Fàbrica del Sol, nou centre d'educació ambiental a Barcelona

El propi edifici ja és en sí mateix un exemple de sostenibilitat i autosuficiència energètica
Font: Aj. BCN
28/08/2009 - 00:00

El proper mes d'octubre Barcelona estrenarà un centre pioner en educació ambiental, la Fàbrica del Sol, una instal·lació ubicada a l'antiga Fàbrica del Gas de la Barceloneta (c/ Salvat Papasseit, 1), un edifici catalogat de l'any 1907 que ha estat rehabilitat amb criteris de sostenibilitat mediambiental.

De fet, el propi centre ja és en sí mateix un exemple de sostenibilitat i autosuficiència, ja que genera la seva pròpia energia, que després reutilitza. Per exemple, l'edifici capta la seva pròpia energia solar amb plaques fotovoltaiques i solars, compta amb dipòsits pluvials per recollir aigua i amb una depuradora per reutilitzar-la, té un sistema de refrigeració basat en tubs de coure buits que generen fred a l'estiu i calor a l'hivern, té zones verdes al terrat alimentades amb materials reciclats, hi ha nius per acollir espècies animals urbanes...

El centre, que ha costat 1,6 milions d'euros, servirà perquè professionals del medi ambient, arquitectes, enginyers i particulars trobin eines pràctiques per aplicar aquests criteris sostenibles. El principal ús, però, serà el que en faran els grups d'escolars, ja que la Fàbrica del Sol té sobretot una finalitat educativa, divulgativa i lúdica, basada en la interactivitat, l'ús de noves tecnologies i la participació activa de la ciutadania.

El centre programarà, dinamitzarà, gestionarà i executarà un programa d'activitats encaminat a facilitar el repensar valors, actituds i comportaments en relació al consum responsable en matèria d'educació ambiental, així com fomentar la participació i la coresponsabilitat individual i col·lectiva en el desenvolupament sostenible de la ciutat.

A més a més, el visitant de La Fàbrica del Sol podrà seguir un circuit per conèixer de prop com funciona l'equipament (climatització, materials de construcció, tecnologies...). L'espai compta amb elements visuals que aporten informació i eines per a la reflexió crítica sobre un consum responsable al voltant de les energies, el cicle de l'aigua, la gestió de residus i el comerç just. Al final del circuit, el visitant es podrà plantejar accions proactives i responsables. El centre comptarà també amb un espai per a exposicions temporals relacionades amb la divulgació i mostra d'experiències, bones pràctiques, recerques innovadores, expressions plàstiques i artístiques de diferents agents, sobre el desenvolupament sostenible.

(P)

La rehabilitació d'un edifici singular

En els treballs de rehabilitació de l'edifici s'han tingut en compte criteris bàsics de construcció sostenible: recuperar, rehabilitar i reutilitzar tot el que ha estat possible, utilitzar materials reciclats, remodelar els elements que no han servit, aprofitar el sistema de ventilació natural, integrar instal·lacions d'energia solar fotovoltaica, tèrmica i biomassa, i incorporar un sistema de recollida, depuració i reutilització de l'aigua de la pluja, entre d'altres. Aquests treballs de rehabilitació, dirigits per l'arquitecte Antoni Solanas, han fet possible que l'oferta expositiva del centre contempli tant el contingut dels diferents espais interiors i exteriors, com el propi continent, és a dir, l'estructura, la façana i els interiors, com de gestió interna i oferta d'activitats.

AdjuntMida
Image icon Façana de la Fàbrica del Sol14.93 KB

Relacionats

Notícia

Aquest curs escolar, un total de 23.120 alumnes dels centres educatius del Vallès Occidental han participat en les activitats educatives que ofereixen el Consell Comarcal del Vallès Occidental i el Consorci per a la Gestió de Residus. Es tracta d’activitats que van des de la sensibilització ambiental fins a la igualtat, la vida saludable i comportaments de risc, l’energia o l’aigua, entre d’altres. 

Butlletí