La fi del petroli, a debat a Barcelona

Experts mundials es reuniran durant dos dies a la capital catalana per discutir sobre el futur d'aquest combustible i els seus substituts
Activista i divulgador ambiental | www.crisisenergetica.org
13/10/2008 - 00:00

Els propers dies 20 i 21 d'octubre es celebrarà a Barcelona (auditori del World Trade Center) la 7ª Conferència Anual Internacional ASPO (Associació per a l'Estudi del Zenit del Petroli i el Gas, per les seves sigles en anglès). ASPO és un organisme independent amb representació en més de 21 països, i que té com objectius principals l'avaluació de les capacitats mundials de petroli i gas, així com l'estudi del seu esgotament, tenint en compte els factors econòmics, la demanda, la tecnologia i la política. I per descomptat, elevar la consciència ciutadana sobre les preocupants conseqüències que l'esgotament del gas i el petroli tindran per a la humanitat.

El zenit del petroli no significa l'esgotament total de les reserves, sinó el moment en el qual, malgrat que encara quedin la meitat de les reserves en el subsòl, els fluxos de producció disminueixin inexorablement. Hi ha més de 60 països productors de petroli que ja han arribat a el seu zenit de producció, entre ells alguns tan importants com els EUA, Regne Unit, Rússia, Xina o Mèxic.

A Espanya, ASPO està representada per l'Associació per a l'Estudi dels Recursos Energètics (AEREN), que ha estat l'encarregada d'organitzar les conferències. Aquest any, el lema de les conferències és "Peak Oil: From Below Ground to Above Ground", és a dir, es reconeix que en l'estudi del zenit del petroli, a més dels condicionaments geològics, encara que són els més importants, s'han de tenir en compte també els "assumptes de la superfície", és a dir, la geopolítica, l'economia, la tecnologia, etc. Un exemple molt clar d'això ho estem veient en les últimes setmanes: el preu del petroli s'ha desplomat a causa dels temors de recessió econòmica global. Encara que pugui semblar una bona notícia, a mig termini la caiguda del preu del petroli erosionarà la capacitat de producció futura, de manera que l'oferta pot quedar reduïda quan s'iniciï la recuperació de l'economia.

(F)

El programa i els ponents són molt variats, i a més d'alguns clàssics de les conferències, com els fundadors d'ASPO i autors del clàssic article de 1998 a Scientific American "La fi del petroli barat", Colin Campbell i Jean Laherrère, participaran en el programa altres científics, com Mariano Marzo, geòleg de la Universitat de Barcelona, que parlarà de la seguretat del subministrament de gas a Espanya. Però els geòlegs no són els únics que creen models sobre el petroli: Salvador Pueyo, de l'Institut Català de Ciències Climàtiques, presentarà un model epidèmic de l'esgotament, mentre que Carlos de Castro (Universitat de Valladolid), presentarà un model energètic-econòmic per als combustibles fòssils. Luis de Sousa, d'ASPO Portugal, presentarà la problemàtica de les exportacions de petroli, i Chris Skrebowski, editor de Petroleum Review, farà una anàlisi a curt termini de la capacitat de producció de petroli. L'ex governador general de Canadà, l'Honorable Edward Schreyer, parlarà sobre els recursos energètics d'Amèrica del Nord i el seu "ús i abús", mentre que Charles Hall, de la Universitat de Siracusa a Nova York explicarà l'efecte que tindrà en l'economia la disminució de la taxa de retorn energètica que es produirà amb l'esgotament dels combustibles fòssils.

En les conferències es parlarà també de les energies alternatives: Mario Giampietro de la Universitat Autònoma de Barcelona, exposarà la seva opinió sobre els biocombustibles, mentre que Gonzalo Piernavieja, de l'Institut Tecnològic de les Canàries presentarà una iniciativa per a dotar a l'illa del Hierro d'un subministrament energètic 100% renovable. En la mateixa línia, José Luis García, de Greenpeace Espanya, mostrarà els resultats de diversos estudis que proposen sistemes energètics totalment renovables. En la ponència de Pedro Prieto, d'AEREN, s'exposaran les possibilitats de l'energia solar i eòlica per a cobrir la creixent bretxa que deixarà l'esgotament dels combustibles fòssils. La conferència no oblidarà el canvi climàtic, i per a això comptarà amb Antonio Ruíz d'Elvira, de la Universitat d'Alcalá d'Henares.

Per a tractar el tema de les finances i l'especulació també comptarà amb Jérôme Guillet, especialista en finançament de parcs eòlics marins, i el trader independent Luca Barillaro, que farà una demostració en directe de com es comercia amb el petroli a través d'internet.

Com a novetat respecte a altres edicions, es projectarà un documental, inèdit en el nostre país, dirigit per Andrew Evans, amb el títol "Petroapocalypse Now?".

Les conferències també comptaran amb la presència de representants de l'Institut Català d'Energia, del departament de Medi Ambient de l'Ajuntament de Barcelona, del Departament d'Innovació, Universitats i Empresa i del Consell Assesor per al Desenvolupament Sostenible, que al costat d'altres organitzacions, com la Universitat de Barcelona, el European Climate Forum, l'Institut Sindical del Treball, Ambient i Salut, la Fundació Ara Solis, l'Observatori de la Crisi Energètica i les Alternativas de Societat i la Fundació ESICO, han donat suport i patrocinat les conferències.

Etiquetes: 
AdjuntMida
Image icon banner_aspo2.jpg11.21 KB

Relacionats

Butlletí