La Fundació Fòrum Ambiental i Ecocity van fer lliurament ahir divendres dels Premis Ciutat Sostenible, que s'atorguen en reconeixement a l'esforç dels municipis i Ens Locals Supramunicipals de l'estat Espanyol en els quals s'hagin desenvolupat satisfactòriament actuacions dirigides a la sostenibilitat.
El jurat dels Premis Ciutat Sostenible va estar format per les següents institucions públiques: els ajuntaments de Barcelona, Madrid i Vitòria (guanyadora en la categoria de "Ciutat Sostenible" de l'edició anterior), la Generalitat de Catalunya, l'Institut Català d'Energia (ICAEN), la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP), la Junta d'Andalusia, el Ministeri de Medi Ambient i la Fundació Fòrum Ambiental (en qualitat de secretari).
Per categories, aquests van ser els premiats:
Aigua: el guardó va ser per a la Mancomunidad Sureste Gran Canària, gràcies al disseny i construcció d'un "sistema integral aigua-energia-agricultura" basat en l'ús d'una tecnologia d'alt nivell per a la dessalació, depuració i potabilització d'aigües. A més, la mancomunitat ha desenvolupat diverses campanyes de conscienciació ciutadana per a l'estalvi d 'aigua.
Residus: el premiat en aquesta categoria va ser el municipi d'Alacant, pel seu objectiu d'optimitzar la gestió i l'aprofitament dels residus, minimitzant la repercussió desfavorable de la gestió dels mateixos al medi ambient i aconseguint la implicació dels ciutadans del municipi. El projecte es basa en dos apartats: un Centre de Tractament de Residus (RSU i RCD's) i un programa d'educació ambiental per fomentar la implicació de la ciutadania i la conscienciació sobre la importància d'una conducta ecològica. En aquest cas, el jurat va valorar molt positivament l'alt nivell del projecte presentat, així com la dificultat de la seva implantació donada l'important volum de població flotant de la ciutat.
Ens Supramunicipals: el guanyador en aquest apartat va ser la Diputació de Jaén gràcies al seu programa Agenda 21, que se centra en tres línies de treball: la col·laboració amb els Ajuntaments de la província adherits al programa en la confecció i definició de les seves Agendes 21 locals; la informació, sensibilització i educació mediambiental de la ciutadania; i l'impuls de projectes comuns a través de les inversions mediambientals.
Recursos Naturals: el premi en aquesta categoria se'l va emportar el Collado de Villalba gràcies al seu projecte de recuperació d'un espai natural en deficient estat de conservació, convertint-lo en el major espai o parc públic existent a la localitat. La zona que s'ha recuperat es trobava en mans privades fins a l'any 2002 i pretenia construir 350 habitatges, però l'Ajuntament, a l'entendre el valor natural de l'enclavament, va requalificar l'espai com sòl no urbanitzable protegit pel seu interès i valor paisatgístic. A més, en aquest espai s'han construït les instal·lacions en les quals se centra l'educació ambiental dins del terme municipal i s'ha optat per adquirir ovelles d' una raça autòctona de Madrid que es troba en perill d'extinció per mantenir les zones de pastura en perfectes condicions.
Mobilitat: el premi en aquesta categoria va ser per a la ciutat de Sevilla, pel disseny i la construcció d'una xarxa de carrils bici de 77 quilòmetres de longitud que dóna cobertura a tota la ciutat, connectant els barris perifèrics amb el centre. Un dels objectius essencials d'aquest projecte ha estat aconseguir que la bicicleta s 'aliï funcionalment amb altres mitjans de transport diferents al cotxe, especialment amb el transport públic, augmentant la mobilitat i facilitant una intermodalitat efectiva entre tots ells. De manera que no es tracta de construir carrils a tot arreu, sinó d'integrar la bicicleta com a mitjà de transport competitiu i segur dins el sistema urbà de mobilitat.
Ciutat Sostenible: el premi va ser per a la localitat de Donosti. El jurat va valorar la labor desenvolupada per aquest municipi des de fa molts anys, així com la magnitud de les actuacions i els resultats aconseguits. Algunes de les àrees principals en les quals ha actuat i segueix actuant aquesta localitat són la lluita contra el canvi climàtic, amb l'objectiu de convertir Sant Sebastià en una ciutat amb "emissions neutres de carboni"; la mobilitat sostenible a través d'una important xarxa de bidegorris (carrils bici), una innovadora ordenança de circulació de vianants i ciclistes o diversos programes de sensibilització i l'ús d'energies renovables. També ha realitzat accions de prevenció de residus: utilització de bolquers reciclables, festes sostenibles, reducció d'envasos de begudes en hostaleria, banderoles informatives reciclades, foment dels mercats de segona mà, intercanvi de joguines, foment del compostatge, compra verda en les oficines, preservació de la biodiversitat...
Adjunt | Mida |
---|---|
Vista de la ciutat de Donosti | 61.22 KB |