Sostenible.cat
La iniciativa compta amb el suport de la Fundación Biodiversidad, adscrita al Ministerio de Medio Ambiente y Medio Rural y Marino, i amb la participació de Francesc Casañas, director científic de la Fundació Miquel Agustí i professor del Departament d'Enginyeria Agroalimentària i Biotecnologia de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), i de Joan Casals, investigador encarregat del projecte i doctorand al mateix departament.
En el transcurs del projecte es recopilarà informació oral, mitjançant visites als agricultors, i escrita, a través de bibliografia, sobre la història i usos de les varietats tradicionals cultivades, referent tant al seu passat com a la seva actualitat. L'àmbit territorial d'estudi seran les més d'un milió d'hectàrees de la Xarxa Natura 2000, prioritzant els espais on l'agricultura tingui una gran importància a nivell biològic, és a dir, que sigui essencial per mantenir l'ecosistema de la zona. Referent a les varietats, el projecte se centrarà en aquelles en què el sector agrícola tingui interès en especialitzar-se, en les que encara no hagin participat en cap procés de recuperació i en aquelles que s'han perdut o estan en vies de desaparició.
Un cop identificades aquelles varietats tradicionals de més interès pel seu elevat valor gastronòmic o cultural, se'n recolliran les llavors, que seran emmagatzemades en bancs de germoplasma per tal de conservar-les en bones condicions. Està previst que aquest projecte doni pas, al 2012, a assajos i estudis per tal de posar les varietats a disposició dels productors.
També s'estudiaran 15 varietats de tomàquet
Paral·lelament, la Fundació Miquel Agustí farà enguany un assaig amb 15 varietats de tomàquet antigament molt valorades a Catalunya (entre les quals el Tres Caires, el Mamella, el Montserrat Ple o el Pera Gegant). Dels materials que es plantin se'n farà anàlisi sensorial, mitjançant tasts, i química, per estudiar-ne les propietats nutritives i organolèptiques, alhora que es revisarà el comportament agronòmic a fi de promoure el seu cultiu.
El projecte "Recuperació, a través de l'ús, de l'agrobiodiversitat en els espais de la Xarxa Natura 2000 de Catalunya" ha d'ajudar a recuperar les varietats tradicionals, com a font de valor afegit per dinamitzar les explotacions agràries, i a preservar la biodiversitat i mantenir el territori.
Amb aquesta finalitat va ser creada la Fundació Miquel Agustí l'any 2007, entitat vinculada a la Universitat Politècnica de Catalunya i l'Ajuntament de Sabadell i formada per investigadors procedents de diverses disciplines (Genètica, Agronomia, Química i Anàlisi Sensorial). Alguns dels projectes portats a terme per la Fundació són la recuperació de la mongeta del Ganxet, el fesol de Santa Pau, el tomàquet de Montserrat i de Penjar o el calçot de Valls.
Adjunt | Mida |
---|---|
Tomàquets de Penjar. Varietat tradicional catalana. © Joan Casals Missio | 14.05 KB |