Per primera vegada en els darrers anys, Girona ha aconseguit canviar la tendència d'augment en la generació de residus i ha arribat a una generació de residus per càpita d'1,39 kg per habitant i dia. El principal motiu, assenyala l'Ajuntament, ha estat la supressió del servei de recollida de residus d'origen comercial a partir de gener de 2007 als polígons industrials de l'extraradi de la ciutat. Des de llavors, l'eliminació dels residus d'aquestes activitats econòmiques va passar a ser gestionada de forma privada.
En total, durant l'any passat es van recuperar selectivament 17.864 tones de residus, un 8% més que l'any 2006. La recollida de la fracció orgànica va augmentar un 16,8%; la d'envasos, un 5,2%; la de paper i cartró, un 9,5%, i la del vidre, un 12,8%. En aquest sentit, la posada en funcionament de la segona deixalleria municipal a Sarrià de Ter l'estiu del 2007, i la inauguració de la segona deixalleria mòbil a principis d'any, han permès donar una millor cobertura a tota la ciutat i facilitar als ciutadans la recollida selectiva dels residus especials.
D'altra banda, des del maig de l'any passat l'Ajuntament va començar a transportar els voluminosos recollits a la ciutat a la planta de triatge de Celraò, on se seleccionen els diferents materials per al seu aprofitament.
Promoció de l'intercanvi i el reaprofitament
Tan important, o més, com gestionar correctament els residus, és el fet de reduir-ne la producció. Amb aquesta intenció, l'any 2006 l'Ajuntament de Girona va posar en marxa la iniciativa de celebrar els Quatre Mercats d'Intercanvi, un cada estació de l'any i en un barri diferent de la ciutat, i un espai d'ofertes i demandes dins el web de la Deixalleria Virtual de Girona, durant tot l'any. Ambdós serveis van néixer amb l'objectiu d'intercanviar i/o donar aquells objectes que ja no són necessaris per a uns, però que abans de llençar-los es poden oferir per si poden ser útils a algú altre, i així allargar la vida útil dels béns de consum.