Durant un mes i mig, una vintena d’investigadors i investigadores d’universitats catalanes i de centres de recerca han rebut formació per generar solucions de mercat a partir de la seva recerca i resoldre reptes de l’economia circular. Tots ells han treballat en equips multidisciplinaris per desenvolupar el seu projecte innovador i han estat assessorats per mentors experts.
Des de la primera edició, el Programa de Generació d’Idees ha generat 83 projectes, dels quals han sorgit 7 patents i s’han creat deu noves empreses innovadores: Ovatec, AEInnova, Bioeclosion, Crowdmobile, Axia, Mass Factory, Make-R, Pump-it, Sensing Solutions i Visual Tagging Sevices.
Més projectes innovadors en economia circular
En el marc del Programa de Generació d’Idees també s'han desenvolupat tots aquests altres projectes:
§ ACUREM: Aquest projecte ha desenvolupat un producte biològic que permet descontaminar aqüífers contaminats per compostos organoclorats. Està impulsat per Ernest Marco, professor del Departament d’Enginyeria Química, Biològica i Ambiental de la UAB, i Romina Avila, doctoranda de la UAB.
El seu projecte aprofita les oportunitats de la tecnologia actual per realitzar un diagnòstic concloent sobre les possibilitats d'un sòl per a ser descontaminat de forma biològica. Això pot suposar un estalvi per al propietari i una major eficiència en el tractament. El tractament que proposen es basa en un consorci natural altament enriquit amb bacteris que poden transformar compostos tòxics i cancerígens com el tricloroetilè i diclorometà, en compostos inofensius com l'etilè i acetat.
§ BeWater: Silvia Chellini, Beatriz Corzo i Pablo Bou han ideat una planta de dessalinitzadora flotant descentralitzada, que permet obtenir aigua potable a partir d'aigua del mar. Es tracta d’una plataforma mòbil situada al mar prop de la costa i alimentades per molins eòlics que podrà abastir les demandes d'aigua estacionals de les ciutats costaneres.
Segons els impulsors, el seu producte ajuda a millorar l'impacte paisatgístic, a reduir els consums energètics i els costos de bombament, en definitiva, a ser més sostenibles en una tecnologia que habitualment és cara. A més, la plataforma es pot transportar de manera senzilla per poder abastir diversos punts utilitzant una mateixa infraestructura.
§ Water Filter & Feathers: El projecte té l’objectiu d’ampliar la vida útil de les plomes d'aus de corral a través d'un sistema d'economia circular. Proposa utilitzar les plomes com a filtres per netejar les aigües residuals de la indústria tèxtil, permetent la seva reutilització dins del procés de fabricació. Es tracta d’un sistema ecològic, econòmic i eficient.
Està impulsat per les investigadores del Departament de Química de la UAB, Cristina Palet, Montse Resina, Iris H. Valido, Mara Jesús Sánchez i Montserrat López-Mesas, i Fernando Carrillo, del Departament d’Enginyeria Química de la UPC.
§ ZIN: Es basa en la creació d’una única xarxa multilingüe d’operadors de serveis de recursos humans i de turisme de negoci que sigui al màxim sostenible, responsable socialment i d’acord amb l’economia circular, de serveis de certificacions, com també en l’avaluació i foment d’aquests criteris. L’objectiu és que aquest servei d’intermediació entre empreses, administració, sector educatiu i particulars i els operadors emmarcats en la sostenibilitat i responsabilitat social sigui referència de desenvolupament transdisciplinari de l’economia circular aplicat a la salut integral laboral, al turisme de negocis i al govern corporatiu.
Darrere aquest projecte hi ha les emprenedores Vera Stegun, Amanda Martínez i Raúl Punzano.