La lluita contra la pobresa energètica arribarà a tots els districtes de Barcelona

30/11/2016 - 09:08

La lluita contra la pobresa energètica arribarà a tots els districtes de Barcelona i l'AMB revisa el seu Programa Metropolità de mesures contra la pobresa energètica.

La lluita contra la pobresa energètica, en tots els districtes de Barcelona
Després de la prova pilot que s’ha portat a terme amb èxit durant cinc mesos a Nou barris, Sant Martí, Sants-Montjuïc i Sant Andreu, l’Ajuntament de Barcelona ha decidit ampliar les atribucions dels punts d’assessorament energètic i estendre’ls a la resta de districtes. No només s’actuarà en cas d’emergència energètica, sinó que també s’assessoraran les famílies més vulnerables sobre com reduir el consum o sobre subvencions per millorar l’aïllament dels habitatges. Per poder fer aquesta tasca, es contractaran 100 aturats de llarga durada i s’hi invertiran 4,5 milions d’euros els propers dos anys.

No només combatem la pobresa energètica, sinó que a més informem les famílies sobre els seus drets, sent proactius i oferint assessorament sobre estalvi energètic o sobre ajuts per a la rehabilitació”, ha assenyalat la tinenta d’alcaldia de Drets Socials, Laia Ortiz.

Així, el personal dels punts d’assessorament energètic s’oferirà a tramitar els informes d’exclusió residencial o gestionar les multes i altres tràmits de les companyies elèctriques, entre altres. Per poder atendre tot això es contractaran i formaran 100 persones en situació de vulnerabilitat procedents del programa Làbora.

Balanç de la prova pilot
El novembre del 2015 es van obrir els primers quatre punts d’assessorament energètic. En els cinc mesos que ha durat la prova pilot, s’ha actuat a 3.100 llars, de les quals el 60% patia pobresa energètica moderada o severa. A més, en un 13% dels casos se’ls havia tallat el subministrament.

En aquestes oficines s’han gestionat 450 talls de subministrament de serveis: 133 d’electricitat, 225 de gas i 96 d’aigua. I s’han obert 220 expedients a les companyies d’acord amb el que estableix la Llei 24/2015.

També s’ha constatat que només una tercera part dels usuaris coneixia l’existència del bo social i només un 17,3% hi havia recorregut, tot i que el 65% en complien els requisits.

Les companyies, coresponsables
Laia Ortiz també ha recordat que la llei atorga un paper de coresponsabilitat a les companyies subministradores en casos de vulnerabilitat, i és en aquest context que ha anunciat que l’Ajuntament de Barcelona deixarà de pagar el deute de les famílies en cas de pobresa energètica. “Les elèctriques haurien d’assumir com a mínim el 50% de la factura”, ha dit Ortiz.

Evitar la pobresa energètica, objectiu prioritari de l'AMB
L'AMB revisa el seu Programa metropolità de mesures contra la pobresa energètica, un fons creat a principis de l'any 2015 que té com a objectiu evitar els talls de subministraments energètics i d'aigua per motiu de falta de recursos econòmics, i les situacions que aquests ocasionen. El programa, dotat inicialment amb 5 milions d'euros, s'ha ampliat per al període 2016-2019 amb 6 milions addicionals, i s'articula amb els ajuntaments metropolitans i les companyies subministradores de serveis mitjançant acords d'adhesió voluntària, donat que actualment el marc legal no disposa de lleis aprovades per fer front a aquesta problemàtica.

Aquest pla posa de relleu la cohesió i coordinació dels 36 municipis que integren la metròpolis per fer front a un problema comú. Jaume Collboni, vicepresident de Desenvolupament Social i Econòmic de l'AMB, declara que "els ajuntaments i les companyies estan predisposats a adequar els procediments interns i vehicular-ho el més ràpid possible per arribar a la ciutadania que ho necessita". El vicepresident també assenyala que els casos de pobresa energètica s'han incrementat al territori els darrers anys: "Des de l'AMB volem ajudar a pal·liar un problema tan real com és la pobresa energètica, que afecta tant la salut com la qualitat de vida de més d'un 10% de les llars de Catalunya".

Jaume Collboni, vicepresident de Desenvolupament Social i Econòmic de l'AMB. Foto: AMB

Xifres en creixement
El Programa metropolità de mesures contra la pobresa energètica ja ha aconseguit, fins ara, atendre 3.828 unitats familiars a través dels serveis socials municipals, la qual cosa representa uns 2 milions d'euros destinats al pagament de rebuts.

En aquests moments ja hi ha 12 empreses subministradores que formen part del Programa i que cobreixen pràcticament tots els consums de l'àmbit metropolità: Endesa, Gas Natural, Aigües de Barcelona, Iberdrola, Aigües del Prat, Sorea, FCC Aqualia, Aigües de Catalunya, Sabemsa, UTE Aigües de Sant Vicenç dels Horts, Som Energia i Aigües de Castellbisbal.

Més enllà de pagar els rebuts
Paral·lelament al fons d'11 milions d'euros, que es mantindrà vigent fins que se n'exhaureixi totalment la dotació, l'AMB té previst posar en marxa estratègies per donar a conèixer la problemàtica de la pobresa energètica i les solucions per fer-hi front. Així, es crearà un programa documental d'informació i formació adreçat a les persones en situació o risc de pobresa energètica, respecte a les factures, tarifes, possibilitats i recursos que ofereixen els sistemes públics assistencials i els sistemes de serveis domiciliaris d'abastament d'aigua, gas i electricitat.

També s'està preparant un programa d'auditories energètiques gratuïtes per fer a les llars beneficiàries, per determinar si, amb senzilles accions de rehabilitació, com ara millorar l'aïllament dels habitatges, es pot racionalitzar el consum energètic i evitar noves situacions de pobresa. Aquestes i altres estratègies es debatran, el proper divendres 25 de novembre, en una trobada a Santa Coloma de Gramenet entre Jaume Collboni i els alcaldes dels municipis metropolitans. Durant l'acte també es llegirà una declaració, en la qual l'AMB i els municipis es comprometen a emprendre més accions per combatre la pobresa energètica, en cas que, des de les administracions centrals, no es facin passos en aquesta direcció.


 

Municipis: 

Relacionats

Notícia
Experiències del Gironès, Barcelona i la Diputació de Barcelona

Barcelona ha acollit la Conferència Internacional Anual de l’EPAH (Plataforma d'Assessorament sobre la Pobresa Energètica de la UE). Enguany, el tema és «Girant la Marea: Obrint el camí per alleugerar la pobresa energètica» i posa el focus en promoure una transició energètica justa a tota Europa.

Notícia

Comença la segona fase del pla Clima Escola Barcelona amb la climatització de 30 centres educatius i una inversió de 17,7 milions d’euros. Els treballs, finançats amb la recaptació de l’impost turístic, es faran al llarg de l’any 2025 i durant les vacances per minimitzar l’impacte en l’activitat docent. La primera fase, que ha beneficiat 24 escoles, es completarà aquest octubre.

Notícia

Barcelona Energia avança en la transició ecològica amb serveis per afavorir l’eficiència energètica a les llars.

Butlletí