El passat dissabte 22 de novembre va tenir lloc al Vapor Ventalló de Terrassa "La lluita per l'aprofitament", un concurs de cuina contra el malbaratament alimentari endegat pel Consorci per a la Gestió de Residus del Vallès Occidental, conjuntament amb el Servei de Medi Ambient i Sostenibilitat de l'Ajuntament de Terrassa dins la campanya "Reciclar bé, té recompensa".
Coincidint amb l'inici de la Setmana Europea per la Prevenció de Residus, i en el marc del Dia contra el malbaratament alimentari, va començar el concurs amb l'objectiu principal de sensibilitzar la ciutadania d'una problemàtica important en cadascuna de les seves vessants: social, econòmica i ambiental. És per aquest motiu que els tres equips que hi van concursar, blau, verd i vermell, eren formats per participants de diferents àmbits de la societat.
Un concurs de 3 equips amb un repte
A les 9:00h del matí es van reunir tots els participants i es van composar els diferents equips. Cada equip tenia al seu abast tots els estris necessaris i tots els aliments no comercialitzables recollits el dia anterior.
Més de 200 kg d'aliments recooperats
La col·laboració de Mercavallès, el Mercat de la Independència, el Mercat de Sant Pere i l'Heura CET Agricultura Ecològica, va permetre recollir 220 kg d'aliments que haurien estat malbaratats per no ser aptes per la venda però si per ser consumits (tomàquets, mandarines, enciams, patates, albergínies, bledes, coliflors, cols, carn i peix). Els equips disposaven d'aquests aliments recuperats per elaborar les seves receptes i a més comptaven amb un ingredient principal (macarrons per l'equip blau i verd, i patates pel vermell)
Cap a les 12h del matí les tres receptes ja estaven elaborades i es van començar a omplir els plats amb tres compartiments, un per cada recepta, que anaven acompanyats d'un escuradents del color de cada equip per les posteriors votacions. En total, es van servir al voltant de 200 àpats a la ciutadania que es va apropar a tastar i votar les receptes d'aprofitament del concurs. A més, es van omplir més de 100 carmanyoles dels plats preparats.
Per fer de jurat popular, la ciutadania tenia el requisit d'aportar aliments pel Rebost. En total les aportacions van sumar 220kg d'aliments en sec, a més el Rebost va poder endur-se 100kg més d'aliments frescos com fruita i verdura que s'havien recuperat als mercats i no s'havien utilitzat per les receptes.
Un cop tastades les tres propostes culinàries d'aprofitament, al voltant de les 13h, es va poder votar dipositant l'escuradents del color de la recepta que més havia agradat a la ciutadania en uns recipients adequats per a l'ocasió. Amb el recompte de tots els escuradents recollits, l'equip verd va ser el guanyador amb la seva recepta de macarrons amb verdures. Estava guiat per la xef Montse Estruch (xef del Restaurant El Cingle) i Alfons Ferrero (xef del Restaurant l'Alegria del Teatre).
Tots els participants es van endur com a agraïment per la seva participació un lot de productes de Terrassa Gastronòmica i a més, els integrants de l'equip verd, també es vas emportar un diploma acreditatiu com a guanyadors de "La lluita per l'aprofitament".
Un programa d'accions contra el malbaratament alimentarAquest any el Consorci per a la Gestió de Residus del Vallès Occidental ha centrat els seu esforç de sensibilització ciutadana en el desenvolupament d'un Programa d'accions contra el malbaratament alimentari.
El Consorci inicia aquest programa a partir de l'experiència de la campanya "Residus de qualitat" en la que ja va treballar el malbaratament alimentari amb la realització de més de 50 tallers de cuina d'aprofitament i la participació de més d'un miler de vallesans.
El programa consta de dues accions concretes, la "Lluita per l'aprofitament" i la ja posada en marxa, "Acaba't el plat a casa" .
La campanya "Acaba't el plat a casa" te la missió de reduir el menjar que es llença al sector de la restauració, fomentant que el client es pugui endur en una carmanyola el que no hagi consumit. L'objectiu del Consorci amb aquesta acció és implicar al màxim de restaurants de la comarca en la promoció de l'hàbit d'endur-se el menjar que ha sobrat del plat. Actualment, el nombre de Restaurants Recooperem es situa en més de 115.
Ambdues iniciatives formen part d'un projecte compartit amb el Consell Comarcal del Vallès Occidental, el projecte Recooperem, que també integra una vessant social, Recooperem-cuina per compartir. Aquesta, té per objectiu abastir amb aliments cuinats famílies de la comarca que tenen necessitats socials concretes, ja sigui per la seva situació econòmica com per la seva situació de dependència, garantint la inclusió social. D'altra banda, aquest projecte garanteix el màxim aprofitament alimentari i evita el malbaratament dels aliments.
Aquesta iniciativa està finançada a parts iguals per les dues institucions comarcals que col·laboren en el seu desenvolupament.
Al conveni marc signat entre el Consell Comarcal i el Consorci de Residus s'hi poden adherir, per col·laborar en diferents actuacions: les empreses i/o entitats d'alimentació i/o restauració, amb menjar sobrant que vulguin cedir; els ajuntaments de la comarca que participin en la cerca de famílies beneficiàries del projecte i/o en el magatzem i distribució del menjar i les entitats de voluntariat que participin en la logística del projecte.
Aquesta va ser la formació dels diferents equips del concurs "La lluita per l'aprofitament":
L'equip blau estava encapçalat pel xef Artur Martínez (xef del Restaurant Capritx i el recent inaugurat Matís) i el cuiner i escriptor Pep Nogué. Al seu costat van cuinar Esther Grande i Derek Amador (estudiants d'hostaleria), Mª Teresa Gasa i Montserrat Carulla (del col·lectiu de gent gran), Marina Sans (per part dels ciutadans inscrits a través de Facebook) i els coneguts, Oriol Bonet (Bateria Love of Lesbian), Carlos Miró (Director de desenvolupament Espanya de Hilton) i l'actriu Rosa Cadafalch.
L'equip verd el guiaven la xef Montse Estruch (xef del Restaurant El Cingle) i Alfons Ferrero (xef del Restaurant l'Alegria del Teatre), que van elaborar la seva recepta acompanyats de Raúl Guerrero, Carlos Camemforte i Doménica Guinde (estudiants d'hostaleria), Dolors Ribera i Montse Vilà (del col·lectiu de gent gran), Núria Pujol (inscrita a través de Facebook), Daniel Puente (President del Cercle de Joves Empresaris CECOT) i Eva Herrero (Regidora de Medi Ambient de Terrassa i Vicepresidenta del Consorci per a la Gestió de Residus del Vallès Occidental).
L'equip vermell tenia al capdavant a Germán Espinosa (xef del restaurant Vermell-Sant Cugat del Vallès) i Sílvia Hernández (xef del restaurant La Terrassa del Museu) que van estar acompanyats de Dani Cazorla, Santiago Rodríguez, Darwin, Mohammed Charrout (estudiants d'hostaleria), Roser Torres (del col·lectiu de gent gran), Montse Freixa (per part dels ciutadans inscrits a través de Facebook) i els coneguts Marta Bordehore (blogger de www.cuinadiari.com), Pep Pla (Actor i Director del CAET) i Joan Carles Sánchez (Alcalde de Sabadell i President del Consorci per a la Gestió de Residus del Vallès Occidental).