La majoria dels catalans estan sensibilitzats per la separació dels residus domèstics

Els ciutadans demanen, fonamentalment, més i millors contenidors, segons un estudi de l'ARC
Redacció
06/06/2008 - 00:00

L'Agència de Residus de Catalunya (ARC), del Departament de Medi Ambient i Habitatge, va difondre ahir, Dia Mundial del Medi Ambient, els resultats d'una enquesta sobre els hàbits domèstics de reciclatge a les llars catalanes.

Segons aquest estudi, una gran majoria de ciutadans (88,5%, casi nou de cada deu) afirma que separa els diferents tipus de residus a casa seva, bàsicament per tenir cura del medi ambient i perquè s'ho pren com un deure o un costum. Més de vuit de cada deu enquestats afirmen que reciclen el vidre (84,7%), el paper i el cartró (84,7%) i els envasos (82,6%). Les piles (75,6%), les deixalles orgàniques (66,4%), els medicaments (60,2%) i els aparells elèctrics (55,3%) també són reciclats per la majoria de la població.

Els motius per no separar a casa són: la mandra, la manca de temps, d'espai, o d'informació o la falta de costum, tot i que les raons varien en funció del tipus de residus. Ara bé, una part important de la població diu que no llença separadament alguns materials perquè no els genera i, en menor mesura, perquè no es fa recollida selectiva d'aquell tipus de material al lloc on viu. Per facilitar la recollida selectiva, les persones enquestades demanen fonamentalment més i millors contenidors.

D'altra banda, la gran majoria de ciutadans està a favor de les mesures proposades per facilitar la recollida selectiva i reduir la quantitat de residus: impulsar que els productes es venguin en envasos més ecològics, retornar els envasos de vidre, posar més contenidors de recollida selectiva als carrers i prohibir les bosses de plàstic als supermercats. Només genera divisió d'opinions la idea de multar als ciutadans que no separin els residus.

Sabem què significa separar residus?
Tres quartes parts dels enquestats (74,7%) es declaren molt o força informats sobre la recollida selectiva i el reciclatge. Vuit de cada deu esmenta alguna idea al respecte de què es fa amb els residus que els ciutadans separen, i la gran majoria confia en què se'n fa un bon ús. Els enquestats coneixen els conceptes genèrics sobre bones pràctiques amb els residus (reciclatge, reutilització, aprofitament, etc.).

Entre un 70% i un 80% sap a quin color s'associa el reciclatge dels principals tipus de residus, vidre, paper i cartró i especialment envasos. Hi ha una certa confusió sobre el caràcter orgànic i inorgànic de determinats residus. Quan es demana als enquestats propostes de millora en la recollida selectiva de residus, sol·liciten rebre més informació de manera genèrica.

Segona fase de la campanya "Aquí reciclem"
Finalment, l'informe de l'Agència de Residus de Catalunya (ARC) també avalua l'impacte de la campanya "Aquí reciclem", que ha rebut una valoració global de 7,4 sobre 10 entre els enquestats. En aquest sentit, l'ARC va reprendre ahir aquesta campanya amb l'objectiu que la ciutadania es comprometi encara més amb el reciclatge, presentant la recollida selectiva com una acció voluntària i satisfactòria en benefici del medi ambient.

La campanya "Aquí reciclem" s'emmarca en els convenis signats amb els sistemes integrats Ecoembes i Ecovidrio, que determinen el finançament de campanyes per fomentar la recollida selectiva. La campanya ha estat coordinada conjuntament amb la Federació de Municipis de Catalunya, l'Associació de Municipis de Catalunya i l'Entitat Metropolitana de Serveis Hidràulics i Tractament de Residus.

Etiquetes: 

Relacionats

Article

Del 5 a l’11 de maig i en el marc de la celebració de la Setmana Internacional del Compost (International Compost Awareness Week – ICAW2024) diverses deixalleries del Bages o del Vallès Oriental oferiran compost gratuït provinent de les restes orgàniques.

Notícia

La presentació de la Declaració Futur sense Tòxics, impulsada per Rezero i amb més de setanta adhesions de professionals dels àmbits de la recerca i de la salut, obté una àmplia repercussió mediàtica.

Notícia

Prop de 60 persones participen en la darrera jornada del Compromís Barcelona Plàstic Zero, on es van compartir bones pràctiques i diferents organitzacions de la ciutat van poder teixir aliances entre elles. L'Ajuntament de Barcelona ofereix una reducció del preu públic de recollida de residus comercials en cas d'aplicar accions de reducció o eliminació dels plàstics d'un sol ús.

Butlletí