La nova Llei estatal de Residus i Sòls Contaminats genera debat

Sostenible.cat
18/07/2011 - 00:00

El Congrés dels diputats ha aprovat, aquest dijous, la nova Llei de Residus i Sòls Contaminats. La nova llei permet la posada en marxa del Sistema de Dipòsit Devolució i Retorn (SDDR), amb l'objectiu d'ajudar a reduir la generació de residus i augmentar les quotes de reciclatge . El debat està servit, hi ha detractors i defensors, però... Què significa la nova llei? Què canviarà a partir d'ara en qüestió de recollida de residus, reciclatge i gestió de residus?

L'aprofitament dels recursos, la prevenció pel que fa a la generació de residus i la reducció dels impactes adversos sobre el medi ambient de la gestió d'aquest residus són els pals de paller de la nova Llei de Residus i Sòls Contaminats. Una llei que s'ha renovat després de 10 anys de funcionament. No obstant això, grups ecologistes com Greenpeace, Amigos de la Tierra o Ecologistas en Acción han comunicat que el nou text legislatiu no els satisfà. Els motius? Els baixos objectius de reducció; el no haver incorporat l'obligació i regulació en aquest sentit de la recollida selectiva de materia orgànica i la transformació en compost; un calendari poc exigent pel que fa a la retirada de les bosses de plàstic d'un sol ús o la inclusió de la incineració com a opció de gestió de residus... Aquestes organitzacions es queixen d'haver perdut l'oportunitat de crear una llei que respongués a la necessita d'avançar cap al ‘residu zero' i la reducció de la contaminació produïda per la incineració de residus i els abocadors.

On posa èmfasi la nova llei?
La nova Llei
de Residus i Sòls Contaminats impulsa l'envàs retornable i vol afavorir la implantació a l'Estat espanyol del Sistema de Dipòsit, Devolució i Retorn (SDDR). Aquest sistema premia al ciutadà que guarda a casa l'envàs reutilitzable (ampolles de vidre, llaunes) i el porta a la botiga on l'ha comprat, a canvi d'una quantitat de diners. Es tracta d'un sistema que està actiu en nou països europeus amb l'objectiu de reduir la generació de nous residus reutilitzant els envasos que ho permetin. La nova llei vol aconseguir una reducció del 10% en la generació de residus per a l'any 2020. Alemanya és un dels països que compta amb màquines expenedores-distribuïdes en diferents comerços- on cal insertar l'envàs retornable a canvi de 10-25 cèntims per envàs retornat.

La llei destaca també que el 2018 hauran d'haver quedat eradicades les bosses de plàstic d'un sol ús no biodegradables. El 2007 es van comercialitzar 10.500 milions d'unitats de bosses de plàstic d'un sol ús i el Pla Nacional de Residus dicta que el 2015 cal haver-ne reduït el 70%. A més, les bosses de plàstic d'un sol ús hauran de dur imprès un missatge sobre els seus efectes nocius sobre el medi ambient, a partir del 2015.

La nova llei contempla la certificació forestal per primera vegada, coincidint amb l'Any Internacional dels boscos. A partir d'ara els envasos fets de material provinent de boscos com ara la fusta, el paper, el suro o la resina natural estaran etiquetats amb una certificació forestal FSC que assegurarà al consumidor que aquell producte procedeix de boscos gestionats sota estrictes criteris ambientals. També afegeix mecanismes per prioritzar el reciclatge de paper dins la Unió Europea.

A més, la nova llei incorpora la creació d'una comissió per a la cooperació tècnica i la coordinació entre administracions públiques en temàtica de residus.

Interrogants respecte al SDDR
Quan entrarà en vigor el SDDR? Conviurà aquest sistema amb la recollida d'envasos habitual (contenidors verd, groc, blau) destinada a reciclatge? La nova llei no determina aquestes qüestions. A més, les patronals del reciclatge s'han mostrat disconformes amb el nou Sistema de Dipòsit, Devolució i Retorn perquè aquesta nova mecànica de gestió pot desestabilitzar el negoci del reciclatge. També s'han oposat al nou sistema algunes organitzacions de consumidors i la Federació Espanyola d'Indústries de l'Alimentació, entre d'altres. Argumenten que la implantación del SDDR suposarà la despesa d'entre 400 i 600 milions d'euros. D'altra banda, organitzacions com Greenpeace, la plataforma Retorna o Ecologistas en Acción veuen com a positiu el SDDR per la millora que suposarà respecte a la prevenció i reutilització i també perquè generarà feines verdes.

Algunes dades més...

-Segons dades de Retorna, a l'estat espanyol només es recicla el 30% dels envasos.
-El 52% de les escombraries generades segueix acabant a l'abocador, segons informacions Eurostat
-El nivell de reciclatge d'envasos està per sota del que exigeix Brusel·les.
-El Sistema de Devolució i Retorn d'envasos (SDDR) podria crear més de 14.000 llocs de feina, segons CCOO, i suposaria la instal·lació de 20.000 màquines expenedores d'envasos al llarg de tot l'estat espanyol. Cada màquina costaria uns 20.000 euros.

 

Per entendre millor el debat generat i tenir la informació des de tots els punts de vista, Sostenible ha recollit un seguit d'opinions al respecte de la nova llei i el SDDR:

- El sentit comú s'imposa en la guerra dels envasos (Un article de Miguel Aballe. Doctor en Ciències Físiques i Director de la Asociación de Latas de Bebidas )
- El lobby del reciclatge mínim vol mantenir Espanya a la cua de la gestió de residus d'envasos (Un article de Gustavo Catalán. Director de comunicación de Retorna)
- El mínim esforç
(Un article d'Albert Punsola)

Altres articles relacionats:
La batalla de l'envàs reutilitzable
(Un article de Ramon Folch)

Etiquetes: 
AdjuntMida
Image icon maquina-sddr.jpg162.19 KB

Relacionats

Butlletí