La Paeria inicia una prova per a la gestió sostenible dels prats de La Mitjana

10/09/2021 - 09:50

L’àrea de Transició Ecològica ha introduït nous criteris perquè creixi la vegetació herbàcia fins que fa tot el cicle de floració i fructificació, beneficiant l’alimentació d’insectes pol·linitzadors, la producció de llavors o la recuperació del bosc de ribera, entre altres. L’actuació s’inclou en el projecte de millora de la biodiversitat de Lleida.

L’Ajuntament de Lleida ha iniciat aquest estiu la prova per a la gestió sostenible dels prats seminaturals del Parc de la Mitjana, dins del projecte de millora de la biodiversitat de Lleida i de la utilització de “Solucions basades en la natura” per a la gestió dels parcs i espais naturals de Lleida. És per això que s’han introduït criteris de gestió de les praderies d’herba amb una sega dirigida que delimita algunes zones de la Carbonera en les quals es deixa que les plantes herbàcies, que fan les gespes i praderies de la zona, puguin realitzar tot el cicle vital i no es fan segues d’alta freqüència.

D’aquesta manera, les herbes arriben a treure les flors i després els fruits, fet que suposa una font d’aliment per als insectes pol·linitzadors i per als ocells granívors. Al seu torn, la presència d’insectes també atrau ocells insectívors, com les orenetes i els falciots, i ratpenats que troben aquí font d’alimentació.

La producció de llavors també afavoreix la ressembra natural dels prats i la selecció dels rebrots dels arbres, com els àlbers i els xops, alhora que permet recuperar algunes zones de bosc de ribera

Aquestes actuacions incorporen la tècnica anomenada de “Solucions basades en la Natura” que són accions inspirades, basades o copiades de la naturalesa per afrontar reptes ambientals, socials i econòmics, de manera sostenible i eficient

Amb aquest nou enfocament, el manteniment es fa de manera que es permet créixer les herbes respectant el seu cicle vital (floració, producció de llavors) i es remarca el seu paper en el manteniment de l’equilibri ecològic entre els diferents espais de la Mitjana.

A través de l’àrea de Transició Ecològica, s’han instal·lat cartells informatius a la zona per donar a conèixer als visitants i usuaris/àries del parc aquesta forma de gestió i els beneficis que comporta.

Amb aquesta iniciativa es contribueix també als objectius del programa municipal +Biodiversitat, que duu a terme actuacions destinades a la millora, l’estudi, la conservació i la sensibilització sobre la biodiversitat a Lleida.


 

Municipis: 
Categories: 

Relacionats

Notícia

El Congrés de Bioeconomia, celebrat en el marc de la Fira de Sant Miquel, ha acollit la presentació del projecte d’especialització competitiva territorial El Bosc, el primer recurs de l’economia verda. En el decurs de la jornada s’ha presentat el projecte de biorefineria dedicada a obtenir matèries primeres a partir de matèria vegetal procedent dels boscos provinents del Pirineu de Lleida.

Notícia

Més de 500 persones han passat aquest 28 de setmbre pel nou tram del Camí del Riu. Un públic eminentment familiar, que ha volgut estrenar aquest nou itinerari de 3 km de longitud, que enllaça el Parc de la Mitjana fins a l’autovia A-2, a l’altura del Molí de Picabaix i el meandre del Segre, i que formava part de l’antic camí del riu fins a Corbins.

Article
Pla obert de la presentació de Lleida #PelClima, amb representants de la restauració, Coca Cola i Turisme de Lleida, el 4 d'octubre del 2021. (Horitzontal)  Pla obert de la presentació de Lleida #PelClima, amb representants de la restauració, Coca Cola i Turisme de Lleida

Pla obert de la presentació de Lleida #PelClima, amb representants de la restauració, Coca Cola i Turisme de Lleida, el 4 d'octubre del 2021. (Horitzontal) Pla obert de la presentació de Lleida #PelClima, amb representants de la restauració, Coca Cola i Turisme de Lleida

Hostelería #PorElClima va néixer després de la crida mundial de l’Acord de París per adoptar mesures que contribuïssin a frenar l’emergència climàtica. És una plataforma virtual que reuneix els establiments d’hosteleria que han decidit comprometre’s amb la societat, amb l’entorn i amb un futur millor. S’hi han adherit 41 restaurants lleidatans.

Butlletí