El secretari de Medi Ambient i Sostenibilitat, Josep Enric Llebot, el director de l'Agència de Residus de Catalunya (ARC), Josep Maria Tost, i el cap de l'Oficina Catalana del Canvi Climàtic (OCCC), Salvador Samitier, han presentat avui una nova valoració de la gestió dels residus municipals basada en el seu impacte en el canvi climàtic.
L'estudi, elaborat per Inèdit en col·laboració amb l'ARC i l'OCCC, ha utilitzat una eina de càlcul desenvolupada pel grup de recerca SosteniPrA (Universitat Autònoma de Barcelona), que permet calcular la petjada de carboni de la gestió de residus municipals i és útil com a suport per a una presa de decisions amb criteris ambientals en la gestió de residus.
Segons Josep Enric Llebot "és important constatar el compromís del Govern de Catalunya en la lluita contra el canvi climàtic, especialment ara quan fa poques setmanes de la publicació del volum relatiu a les bases científiques del 5è informe de l'IPCCC, que ratifica la responsabilitat de l'esser humà en aquest canvi climàtic i a poques setmanes de la celebració a mitjans de novembre de la Cimera del Clima a Varsòvia, nova etapa d'un camí que ens ha de portar a un nou compromís mundial en el 2015". Josep Maria Tost ha destacat que "l'objectiu de l'Agència de Residus de Catalunya és posar aquesta informació a disposició dels ens locals de Catalunya, i avançar en la propera planificació de residus considerant la temàtica del canvi climàtic". Per Salvador Samitier "és molt important que les diferents polítiques sectorials incorporin també el factor clima. El canvi climàtic és un fenomen totalment transversal on cada sector hi ha de contribuir de forma responsable".
Un 12,6% menys de petjada de carboni per habitant respecte 2011
L'estudi presentat ha comparat les dades amb les de l'any 2011. Així al 2012 la petjada de carboni per habitant han estat de 104 kg de CO2 equivalent/habitant any, mentre que a 2011 van ser de 119 kg de CO2 equivalent/habitant any, el que representa un 12,6% menys.
Les emissions evitades totals l'any 2012, que representen 769.167 t CO2 equivalent/any, equivalen a les emissions de 400.000 cotxes que circulen 10.000 km a l'any o a les de 195.000 neveres funcionant ininterrompudament durant 10 anys.
Les comarques que assoleixen alts valors de recollida selectiva i tracten prèviament la fracció resta abans de la seva disposició final presenten una petjada de carboni menor, davant les comarques que tenen uns índex de recollida selectiva baixos i/o no tracten prèviament la fracció resta sinó que la destinen directament a abocador.
Podeu consultar totes les dades per comarca i municipi al dossier