Quan tot just fa un mes de la posada en funcionament del servei de recollida selectiva porta a porta (PaP) al Pallars Sobirà les dades obtingudes fins el moment avalen categòricament el projecte. D'un 32% total de recollida selectiva a la comarca el 2013 s'ha passat a un 80%, únicament tenint en compte els nuclis PaP. Aquestes dades situen el Pallars Sobirà al capdavant de les comarques catalanes en recollida selectiva de residus amb una xifra que duplica la mitjana catalana, que és del 37,95%. A més, el Sobirà es converteix en la primera comarca en índex de recuperació de residus, a l'alçada d'altres zones capdavanteres a Europa.
Aquests resultats s'han donat a conèixer aquest divendres a la tarda en una roda de premsa a l'Oficina de Turisme de Sort, que ha comptat amb la presència de Josep Maria Tost, director de l’Agència de Residus de Catalunya; Llàtzer Sibís, president del Consell Comarcal del Pallars Sobirà; i Marta Vila, cap de l’Àrea de Residus de l’Agència d’Ecologia Urbana de Barcelona.
Segons les xifres presentades, durant el primer mes de recollida, s'han registrat les següents dades: resta (14.915 Kg.- 21%); paper i cartó (8.740 Kg - 12%); envasos (8.440 Kg.- 12%); vidre (13.070 Kg. - 19%); i orgànica (25.660 Kg. - 36%). El resultat del 80% obtingut aquest primer mes supera els objectius del 60% marcats pel PRECAT20 (Programa General de Prevenció i Gestió de Residus i Recursos de Catalunya 2013-2020) i del 70% marcat per Europa pel 2030.
Amb el sistema de recollida Porta a Porta s'eliminen els contenidors al carrer i s'apropa el punt d'entrega dels residus per facilitar així la participació ciutadana. D'aquesta manera també s'eliminen tant les males olors com la brutícia, i es guanya espai públic que contribueix a una millor imatge del territori. Aquesta nova estratègia de gestió també inclou la construcció d'una nova planta de compostatge a Sort, que permetrà tractar la fracció orgànica recollida a la mateixa comarca, amb menor cost i transport.
Tot i que ja són força els municipis catalans que han incorporat aquest tipus de recollida de forma total o parcial, la del Pallars Sobirà és una iniciativa pionera a escala comarcal. El servei de recollida porta a porta es va començar a posar en marxa el dia 18 de març als nuclis de la Vall de Cardós, i s'ha anat estenent progressivament arreu de la comarca, a excepció de Baix Pallars, on els veïns de Gerri de la Sal van decidir no implantar el sistema en votació popular.
Quines millores comporta el porta a porta?
La recollida porta a porta és el sistema de referència a Europa, ja que permet aconseguir uns percentatges de recollida elevats. Bona part de les tones recollides de forma selectiva es deuen a la matèria orgànica que abans no es reciclava i que ara és separada pels pallaresos amb un alt grau de puresa. La segueix el vidre, el paper i els envasos, que també han vist incrementada la seva separació.
D'altra banda, al recuperar més eficaçment les diferents fraccions, s'estalvien costos d'entrada a l'abocador i s'incrementen els ingressos per reciclatge. Això compensa la inversió en la recollida i permet estabilitzar el cost de la gestió de residus, evitant futurs increments en la taxa d'escombraries segons vagi augmentant el cànon d'abocador (que arribarà a 50 euros/tona l'any 2020).
Després de la campanya, un 70% dels habitants dels nuclis disposen ja dels seus kits de reciclatge. La resta podran recollir-los en els punts habilitats a tal efecte i amb reforços especials que es faran de cara a l'estiu, especialment pensats per a les segones residències.
Els cubells estan identificats amb un xip que informa del domicili a què pertanyen. D'aquesta manera es pot tenir un major control de l'eficiència del servei de recollida i optimitzar els costos del model adaptant el servei als resultats.