Dins la setmana de la reducció de residus, s'ha celebrat a Barcelona una jornada monogràfica sobre la prevenció a nivell local, amb l'assistència de més de 300 persones, majoritàriament regidors i tècnics dels ajuntaments de diversos poblacions de Catalunya. S'hi han exposat sobretot experiències innovadores i exitoses per reduir els envasos, que poden ajudar a aconseguir l'objectiu principal del programa de gestió de residus municipals a Catalunya PROGREMIC 2007-2012: disminuir un 10% la generació de residus per càpita en cinc anys.
Serà complicat si tenim en compte els resultats d'un estudi de la Fundació per a la prevenció de residus i el consum responsable, que indica que entre el 1995 i el 2005 es va passar de 120 quilos de residus per any i habitant a 150 quilos, sobretot per l'augment d'envasos de plàstic i metall de begudes i conserves, i per la pràctica desaparició dels envasos retornables.
Eliminar les bosses de plàstic, objectiu primordial
Les bosses de plàstic és un dels residus més preocupants pel seu impacte ambiental i la curta vida que tenen: 20 minuts com a mitjana, el que es tarda d'anar de la botiga a casa. Actualment l'Agència de Residus de Catalunya ja té dues accions en marxa, amb la col·laboració voluntària d'empreses comercials. Per una banda, la cadena de supermercats Bon Preu va iniciar una campanya per la qual ofereix un descompte de 2 cèntims per cada bossa que el consumidor no agafa, i a més ofereix alternatives com ara bosses de roba. La iniciativa es va iniciar el febrer de l'any passat amb una previsió de reduir un 20% de bosses, i a hores d'ara ja ho han superat.
En la mateixa línia, la cadena de farmàcies Xarxa Farma ofereix bosses reutilitzables i descomptes de 5 cèntims per cada bossa de plàstic que no es fa servir. Es tracta d'una experiència especialment interessant "perquè les bosses de farmàcia són un exemple extrem de l'ús limitat d'unes bosses de plàstic que, a més, són difícils de reutilitzar per la seva reduïda mida ", segons Pilar Chiva, de l'Agència de Residus de Catalunya.
L'aigua envasada, font de residus
En els darrers anys ha augmentat el consum d'aigua embotellada, i l'estat espanyol és ja un dels capdavanters. L'impacte ambiental és molt alt, no només per la producció i gestió dels envasos, sinó també pel seu transport. Per això cal fomentar l'aigua de l'aixeta allà on la qualitat sigui suficient. És el cas de París, on tres aqüeductes porten l'aigua des de brolladors naturals a la ciutat.
Els estudis són clars: l'aigua de l'aixeta és fins a mil vegades més ecològica que l'embotellada, tres-centes vegades més barata com a mitjana i a més, l'aigua de l'aixeta és l'aliment que passa més controls sanitaris. Deu entre el brolladors i les llars en el cas de la capital francesa, segons Philippe Burguière, d'Eau de Paris. Per augmentar-ne l'ús, han eliminat les ampolles d'aigua dels edificis públics (com ja havien fet a San Francisco o Venècia), han instal·lat més fonts públiques a la ciutat, usen cisternes mòbils que es porten a festes i altres esdeveniments de carrer i han creat una ampolla de disseny per a bars i restaurants que poden servir així l'aigua de l'aixeta de manera clarament identificada i fins i tot amb un punt de 'glamour verd'.
La 'gotimplora' de la Universitat Autònoma de Barcelona ha estat una altra de les iniciatives presentades a la jornada per reduir els envasos d'aigua.
El Regne Unit s'ha posat les piles
Fa menys d'una dècada, la situació de generació de residus al Regne Unit era de les menys sostenibles d'Europa. Però en els darrers anys, una forta pressió dels consumidors i els mitjans de comunicació -que tenen clara la idea de què qui contamina, paga- han capgirat la situació. Des del Waste & Resources Action Programme, l'organització que s'encarrega de millorar la gestió dels residus, han aconseguit un acord voluntari amb la majoria de supermercats del país per reduir els envasos. S'hi han implicat també empreses de cervesa, vi i la mateixa Coca-Cola, que han reduït el gruix de les ampolles de vidre.
Una altra mesura ha estat canviar el sistema d'importació de vins d'Austràlia, molt popular al Regne Unit: ara s'envasa en arribar al destí en ampolles individuals, en lloc de creuar mig món ja embotellats. Portant-lo a l'engròs, s'ha reduït un 40% la necessitat de transport. Un altre exemple és la campanya Love food, hate waste per conscienciar la població de no comprar més menjar del necessari, després de comprovar que al Regne Unit cada dia es llencen set milions de llesques de pa i més d'un milió de iogurts i, cada any, l'equivalent a trenta-tres milions de pollastres o tres milions de porcs.
Envasos innecessaris per tot arreu
A la jornada també s'ha fet repàs d'altres residus innecessaris, com ara grans els embolcalls en productes informàtics i electrònics, i també en alimentació. Safates de poliespan, film transparent, paper encerat, plàstics i cartrons són habituals al carro de la compra, i realment es podrien evitar en bona part dels productes, sobretot en els frescos (fruites, carns) i els de fleca. Per això caldria tenir més possibilitats de comprar a granel, cosa que ara resulta bastant complicada. Un estudi de l'Organització de consumidors i usuaris de Catalunya indica que als supermercats és pràcticament impossible, i en els casos en què es permet, com a les seccions de fruita i verdura, obliguen igualment a usar bosses de plàstic. Als mercats i botigues de barri és més probable poder comprar a granel, i tot i que a la majoria d'establiments per defecte emboliquen el que es compra, són més receptius a no fer-ho si el client ho demana. Estem molt lluny, però, d'hàbits d'altres indrets europeus on no resulta estranya la imatge del client que porta carmanyoles per omplir-les a la botiga directament, sense cap altre envàs entre la compra i la nevera.
Una altra proposta per reduir alguns residus seria reimplantar els sistemes de dipòsit i retorn d'envasos, que es podria aplicar a aigües, refrescos i altres begudes, i també en drogueria i tetrabriks, i que permetrien disminuir fins a un 40% els residus que ara van a parar al contenidor groc.
Marc legal insuficient
Diversos participants en la jornada van expressar les dificultats de canviar la situació actual si no es modifica el marc legal sobre residus. Afirmen que la llei d'envasos actuals és totalment insuficient i que mentre no hi hagi mesures que obliguin a un major compromís per part dels fabricants, serà difícil millorar res.
A més, es va exposar també la necessitat d'ampliar la informació que s'ofereix als ciutadans sobre les conseqüències reals -ambientals i econòmiques- que es deriven del tractament dels residus. "Pocs són conscients dels diners que els ajuntaments ens podríem estalviar amb menys residus per tractar i més ben separats, i que podríem invertir en altres serveis a la població", va indicar un dels assistents.
--
Notícies relacionades a Sostenible.cat:
Reduir els residus és el primer pas
LOUCOMCAU, taller de disseny per al reciclatge
Es convoca el Premi Disseny per al Reciclatge 2009
Cap a una Catalunya lliure de bosses de plàstic
Adjunt | Mida |
---|---|
6a Jornada de prevenció de residus | 11.43 KB |