La tercera edició del Germinador Social premia quatre projectes per a la transició energètica i dos més per afrontar la pobresa energètica

Font: Som Energia

08/09/2019 - 18:25

Comunitat Energètica Rural; Impuls de Comunitats Energètiques; Xenergía, Mujeres con Energía; El apagón: ni sed, ni frío, ni oscuridad i Rise – APP por los derechos energéticos, són els projectes premiats al concurs Germinador Social  impulsat per Som Energia i Coop57 per estimular la creació de models socials innovadors amb l’objectiu de promoure nous agents locals per a la transició energètica. Es va crear per visibilitzar les idees solvents i alhora creatives que es desenvolupen dins de les organitzacions i les persones que treballen en la democratització del sector energètic.

 

El jurat del Germinador Social ha decidit premiar, en aquesta tercera edició, els següents projectes en la categoria de Transició Energètica:

  • Comunitat Energètica Rural – Creació d’una comunitat energètica rural que, amb els projectes d’energia renovable que tingui, oferirà beneficis mediambientals, econòmics o socials als membres de la comunitat i l’entorn. L’impulsa l’Associación MUTI, Espacio Evolutivo.
  • Impuls de Comunitats Energètiques – Projecte d’impuls a la creació de comunitats veïnals que facin autoproducció d’energia. Ecoserveis farà el disseny de la metodologia i el procés de facilitació socioadministrativa per tal que sigui replicable.
  • Xenergía, Mujeres con Energía – Posada en funcionament de la cooperativa, que treballarà pel foment de la generació d’energia amb fonts renovables (inversió participada, autoproducció, eficiència energètica…) i per la igualtat (a través de la creació de plans d’igualtat i la participació en projectes europeus que incloguin la perspectiva de gènere).

Respecte a la categoria de Pobresa Energètica, el jurat ha decidit repartir la dotació econòmica entre dos projectes:

  • El apagón: ni sed, ni frío, ni oscuridad (65% del premi) – obra de teatre social per a la sensibilització sobre l’impacte de la pobresa energètica a les persones i la visibilització de l’impacte diferenciat en les dones. El projecte inclou portar l’obra a diferents ciutats, la creació de vincles amb altres entitats del territori i treballar pel suport mutu i l’assessorament col·lectiu. Impulsat per l’Associació Catalana d’Enginyeria Sense Fronteres (ESF).
  • Rise – APP por los derechos energéticos (35% del premi) – creació d’una aplicació de mòbil que serveixi per a la detecció i comprensió de situacions de pobresa energètica i per prendre mesures per a mitigar-la. Estarà dirigida a entitats que treballen en aquest àmbit, i l’impulsa l’Associació Benestar i Desenvolupament (ABD).

El premi de la Votació Popular, atorgat al juliol, va ser per a Bioclimatiza tu cole. La  cooperativa Cotidiana pretén aplicar el projecte a quatre centres escolars, als quals es farà una anàlisi i una guia de solucions bioclimàtiques personalitzada, i s’acompanyarà de tallers participatius d’explicació i sensibilització per a l’alumnat, així com d’activitats de difusió.

Premis

La cerimònia d’entrega de premis es farà en el marc de l’Escola de Som Energia, el dissabte dia 5 d’octubre a les 18 h a Mataró, i tothom que hi assisteixi (entrada lliure) podrà conèixer de prop cada projecte i podrà votar per decidir el premi del públic. El Germinador Social busca impulsar projectes en el marc de l’economia social i solidària en l’àmbit de les renovables i l’eficiència energètica, que contribueixin a la democratització de l’energia i l’apoderament de les persones.

La dotació econòmica del certamen és de 31.500 euros, que provenen del donatiu voluntari d’una part dels contractes de Som Energia, i que es reparteixen entre els projectes guanyadors. Els de la categoria de transició energètica rebran 5.000 euros cada un, i els dos de pobresa energètica es repartiran 10.000 euros (65% i 35%, segons ha decidit el jurat). A més, la Fundació Coop57 bonificarà una part dels costos financers d’un possible préstec als projectes guanyadors. El premi per a qui guanyi la votació del públic serà en espècies, amb un valor de 1.500 euros en serveis tramitats a través de la Cooperativa Opcions.

Jurat

El jurat d’aquesta tercera edició del Germinador està format per vuit persones relacionades amb l’àmbit de les energies renovables i el cooperativisme: Irene Machuca i Marc Roselló, de Som Energia, Toño González i Toni Llotge, de Coop57, Hyerim Yoon, de l’Aliança contra la Pobresa Energètica, Myriam Castanié, de REScoop, Lourdes Berdié, de la Xarxa per la Sobirania Energètica i Jordi Rojas, de la cooperativa Opcions.

Els criteris que ha seguit el jurat per a l’elecció dels projectes guanyadors són: la contribució al canvi de model energètic, el sistema de governança i participació, l’apoderament, l’impacte social en el territori, la mirada de gènere, els beneficis ambientals (no energètics), la replicabilitat del projecte, la sostenibilitat tècnica i econòmica, i el grau d’innovació i originalitat.

El Germinador Social és un concurs impulsat per Som Energia i Coop57 per estimular la creació de models socials innovadors amb l’objectiu de promoure nous agents locals per a la transició energètica. Es va crear per visibilitzar les idees solvents i alhora creatives que es desenvolupen dins de les organitzacions i les persones que treballen en la democratització del sector energètic.

Coop57 (coop57.coop) és una cooperativa de serveis financers ètics i solidaris al servei de la transformació social. La seva funció principal és el finançament de projectes transformadors d’economia social i solidària. És una organització democràtica, assembleària i autogestionada per la pròpia base social de la cooperativa. Actualment compta amb més de 900 empreses i entitats sòcies, i més de 4.000 persones sòcies.


 

Relacionats

Notícia

El Consorci per a la Gestió dels Residus del Vallès Oriental ha iniciat el muntatge d’una instal·lació de generació d’energia solar fotovoltaica amb connexió a la xarxa interna per autoconsum del Centre Comarcal de Tractament de Residus del Vallès Oriental (CCTRVO).

Article

En total s’instal·laran 880 mòduls repartits entre el PAV3, les escoles Collserola i Turó de Can Mates i l’Institut-escola Catalunya.

Butlletí