El Parlament Europeu acaba d'aprovar la nova directiva comunitària sobre residus, que introdueix objectius vinculants per al reciclatge i la reutilització de certs materials pel 2020. Els eurodiputats han votat a favor del text que obligarà els països de la UE a establir plans estatals de prevenció de residus i a la Comissió Europea (CE) a estudiar la imposició d'objectius també en aquest àmbit.
Respecte al reciclatge, els governs hauran de prendre mesures per garantir que el 2020 es recicla o reutilitza el 50% del paper, el plàstic i el vidre dels residus domèstics, així com el 70% dels residus no perillosos procedents de la construcció i de les demolicions. A més, el text fixa que la CE haurà de revisar aquests objectius el 2020.
Un dels principals punts en la discussió d'aquesta directiva va ser durant anys el relatiu a la incineració dels residus sòlids, un procés que per a alguns havia d'equiparar-se amb l'eliminació dels residus, mentre que altres defensaven l'estatus de «valorització», un terme més ampli que el reciclat i que inclou l'aprofitament energètic dels materials.
Finalment, la incineració serà considerada «valorització» sempre que es compleixin certs nivells d'eficiència energètica, per la qual cosa només les plantes més avançades podran ser incloses en aquest apartat, encara que aquesta disposició es revisarà en el futur, segons publica Ecodiari.
1,8 milions de tones de residus cada any
Segons dades facilitades per l'Eurocambra, cada any Europa genera més d'1,8 milions de tones de residus, de les quals menys d'un terç són reciclades. La mitjana suposa que cada ciutadà produeix anualment 3,5 tones de residus, procedents en gran mesura de l'activitat comercial, la indústria, l'agricultura, la construcció i la mineria. En el cas dels residus urbans, cada europeu va generar el 2004 520 quilos de deixalles, una xifra que podria créixer fins als 680 el 2020.
Adjunt | Mida |
---|---|
reciclar.jpg | 30.79 KB |