La Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) va acollir els dies 9 i 10 de juliol el II Congrés UPC Sostenible 2015, un espai per a l'anàlisi, la reflexió crítica i el debat sobre la recerca en sostenibilitat que s'està duent a terme als departaments, instituts i centres de recerca. Més de 170 persones inscrites -estudiants, professors, PAS- donen fe de l'interès que la ciència de la sostenibilitat desperta en el món acadèmic.
Tim O'Riordan, professor de ciències ambientals de la Universitat d'East Anglia, va ser l'encarregat d'obrir el congrés apel·lant a la transversalitat de la ciència de la sostenibilitat dins les universitats, on s'ha de crear un diàleg transversal entre tots els departaments, fomentant la innovació, la creativitat i la imaginació de tothom, i compartint coneixements i expertesa per trobar solucions.
Segons O'Riordan, la sostenibilitat no és només una ciència, és una forma d'operar, de transformar el món encabint totes les activitats humanes dins els límits de la natura. Alhora, sostenibilitat és aconseguir que la gent se senti còmoda dins aquests límits, ja que una societat sostenible ha de ser també una societat més justa, amb ferms valors ètics. Treballar per la sostenibilitat és també, doncs, donar resposta a qüestions de justícia social.
Nou institut de la sostenibilitat
O'Riordan també va felicitar la politècnica per la imminent creació d'un Institut de Recerca de les Ciències i les Tecnologies de la Sostenibilitat a la UPC, que segons va explicar Albert Cuchí, del Departament de Construccions Arquitectòniques de la UPC, serà un espai on es treballarà per difondre la cultura de la recerca en sostenibilitat a tota la universitat. Les seves principals línies d'acció seran l'ecologia industrial, l'edificació sostenible, l'ecologia urbana, la cooperació pel desenvolupament, l'avaluació de la sostenibilitat i les polítiques de sostenibilitat.
En una altra sessió, Mireia Cañellas, de la Direcció General de Polítiques Ambientals i Sostenibilitat del Departament de Medi Ambient i Habitatge, va presentar les grans línies del Pacte Nacional de la Recerca i la Innovació de Catalunya, aprovat a finals de 2008. En aquest document, la sostenibilitat juga un paper central, tot i que Cañellas va reconèixer la dificultat d'articular el concepte donada la seva transversalitat. El pacte recull fins a 9 grans grups de recerca, dels quals quatre tindran preferència a l'hora d'aprovar les subvencions: Canvi climàtic i energia, Sistemes urbans i construcció sostenible, Gestió integral del cicle de l'aigua i Producció i consum sostenibles.
La nova ciència de la sostenibilitat
A més del debat sobre la transversalitat de la sostenibilitat i la dificultat que això implica en una organització departamental com les universitats -on cada departament treballa quasi sense saber què fa el del costat-, bona part dels debats van girar també entorn el concepte de sustainability science (ciència de la sostenibilitat). Joan David Tàbara, de l'Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la UAB, va presentar les diferències entre aquesta i la ciència tradicional. Així, mentre la ciència tradicional es mou per la curiositat de l'investigador, la ciència de la sostenibilitat busca solucions a problemes concrets de la societat; la ciència tradicional és objectiva i tendeix a especialitzar-se, mentre la ciència de la sostenibilitat inclou valors per prendre decisions i és integradora i oberta a d'altres disciplines...
Durant el congrés també es va reflexionar al voltant del paper que juguen els recercadors dins la societat, la participació dels agents socials en la recerca -definint nous àmbits d'investigació, per exemple- i la influència que ha de tenir la investigació científica en la presa de decisions polítiques.
Més informació:
Llistat de resums i articles presentats al congrés
Pla UPC Sostenible 2015
Declaració de Sostenibilitat de la UPC
Adjunt | Mida |
---|---|
upc_congres.jpg | 14.59 KB |