Sostenible.cat
La Xarxa de Ciutats i Pobles cap a la Sostenibilitat continua celebrant els seminaris preparatoris de la propera Assemblea General del proper dia 22 de març. El Grup de Treball de consum responsable i economia sostenible, que compta amb un total de 35 ens inscrits i una comissió permanent amb presència dels ajuntaments de Barcelona, Cornellà de Llobregat, Igualada i Sant Boi de Llobregat, s'ha reunit per fer balanç de la feina feta i formular idees pel futur mandat. L'objectiu d'aquest grup és trobar estratègies per millorar la política de compres i contractacions i de responsabilitat social de les administracions locals, així com per incidir en les polítiques de responsabilitat social de les empreses de l'àmbit municipal.
Les següents accions que més vots han rebut han estat: la promoció de la incorporació de productes de compra ètica i comerç just; i el desenvolupament d'eines per afavorir l'ambientalització de les empreses locals i dels productes que ofereixen.
A banda dels temes sotmesos a votació, un dels aspectes que els assistents han qualificat de més positiu durant el mandat ha estat la incorporació al Grup de Treball de tècnics de compres. Una experiència que -segons s'ha dit- es podria replicar en altres grups de treball, tot fomentant la presència de professionals que no siguin tècnics de medi ambient.
40 idees pel futur
Com és habitual en aquestes sessions, els assistents han proposat una gran quantitat d'idees per desenvolupar o reforçar en el següent mandat. En aquesta ocasió el resultat ha estat més de 40, si bé algunes responien a aspectes diferents d'un mateix tema. Feta la votació, les idees que han rebut més suport han estat les següents:
-Vincular l'administració local al municipi tenint en compte les empreses i entitats més pròximes.
- Acabar de consolidar la relació entre compres i medi ambient en els ajuntaments i establir. més transversalitat entre els departaments.
- Estalviar i racionalitzar recursos.
- Millorar processos a l'administració per ser més ràpids i eficients.
- Augmentar la collaboració entre sector públic i privat.
- Créixer com a grup de treball
- Comprar productes pensant en l'anàlisi de cicle de vida i en el concepte cradle to cradle.
- Transmetre a la ciutadania els hàbits de compra verda.
Possibles col·laboracions
Durant la sessió de treball s'ha donat a conèixer la petició de l'Agència de Residus de Catalunya per fer una reunió per intercanviar informació i estudiar la possibilitat de col·laborar amb el Grup de Treball de consum responsable i economia sostenible.
D'altra banda, la sessió ha comptat amb la visita de representants del Club EMAS. EMAS és l'acrònim d'Eco-Management and Audit Scheme, una eina de gestió per a empreses i altres organitzacions, d'aplicació voluntària, que permet avaluar, millorar i donar a conèixer el seu comportament ambiental. El Club EMAS també té interès de col·laborar amb el Grup de Treball de cara a participar en trobades entre l'empresa privada i l'administració. La primera d'elles prevista per al proper mes d'abril.
Adjunt | Mida |
---|---|
logoGTcompraverda.jpg | 44.56 KB |