Un informe del comitè científic de l'Agència Europea del Medi Ambient (AEMA), format per 20 científics de 15 països europeus, s'acaba de sumar a les cada cop més veus que alerten dels riscos dels biocombustibles, com ara la del president del IPCC i recent Premi Nobel de la Pau, Rajendra Pachauri. L'informe de l'AEMA va més enllà i directament recomana a la Unió Europea que suspengui el seu objectiu d'assolir una quota del 10% en l'ús de biocombustibles pel transport l'any 2020.
Tot i que la Unió va imposar els requisits de sostenibilitat en la producció dels anomenats carburants ecològics, els científics de l'AEMA asseguren que la quantitat de superfície de conreu necessària per arribar als objectius de la UE serà inassolible sense fer malbé el medi. Alhora, la seva producció a gran escala tindrà greus conseqüències per la biodiversitat i augmentarà encara més la pressió sobre el sòl i l'aigua.
L'informe de l'Agència Europea del Medi Ambient també assegura que l'actual producció de biocombustibles -de primera generació- no aconsegueix reduir la despesa en combustibles fòssils ni l'emissió de gasos amb efecte hivernacle. A més a més, aquest sistema de producció no suposa un aprofitament òptim dels recursos disponibles, de manera que els científics de l'AEMA recomanen destinar la biomassa a la generació de calor i electricitat, ja que resulta econòmicament més competitiu i ambientalment més efectiu que la producció de carburants.
Els autors de l'informe indiquen que l'objectiu del 10% de la UE obligarà a importar biocombustibles d'altres països -la majoria en vies de desenvolupament-, fet que accelerarà la destrucció de boscos tropicals. I és que fora d'Europa, asseguren els autors de l'informe, no hi ha manera de controlar si la producció de biocombustibles segueix criteris sostenibilistes.
Per tots aquests motius, el comitè científic de l'Agència Europea del Medi Ambient recomana suprimir objectius i que es dugui a terme un "nou i complet estudi sobre els riscos ambientals i els beneficis dels biocombustibles".
'Un crim contra la humanitat'
D'altra banda, el ràpid creixement dels biocombustibles ja està provocant problemes d'estabilitat política als països més pobres, on el preu de productes com l'arròs o el blat de moro -bàsics en la dieta de milions de persones- s'ha disparat en els últims mesos i està provocant el descontent de la població. El Fons Monetari Internacional i el Banc Mundial ja fa dies que parlen d'aquest problema, però ha estat el portaveu de Nacions Unides pel Dret a l'Alimentació, Jean Ziegler, qui ho ha fet de la forma més rotunda: Ziegler ha assegurat que la producció massiva de biocombustibles és "un crim contra la humanitat".
Malgrat tot, el comissari europeu de Medi Ambient, Stavros Dimas, va assegurar aquest mateix cap de setmana durant una reunió informal de ministres de la UE que no té previst suspendre o modificar els actuals objectius europeus pel que fa a l'ús de biocombustibles.