Font: Ajuntament de Barcelona
L’Ajuntament de Barcelona ha aprovat una instrucció segons la qual, en totes les dependències i serveis municipals s’haurà d’evitar l’ús d’aigua envasada i de gots de plàstic d’un sol ús – i de vaixelles i altres elements de plàstic d’un sol ús – i substituir-los per alternatives de menor impacte ambiental.
L’objectiu d’aquesta instrucció és evitar l’ús d’elements de plàstic d’un sol ús i alhora prevenir la generació de residus municipals. A partir d’aquest decret, no es podrà fer servir aigua envasada (en cap tipus d’envàs d’un sol ús, encara que sigui de vidre) en actes i dependències municipals i es fomentarà l’ús d’aigua de xarxa, substituint les fonts de garrafa existents s’hauran d’anar retirant. A canvi, el consistori repartirà gerres de vidre a tots els departaments.
L’Ajuntament de Barcelona ha assumit l’ambientalització de la pròpia organització com un compromís amb la preservació del medi ambient i, a la vegada, preveu un estalvi de recursos energètics i econòmics i una millora de la qualitat de vida al lloc de treball.
Les iniciatives de millora es troben emmarcades en el programa anomenat Ajuntament + Sostenible que s’inscriu en l’Agenda 21 de Barcelona i és una expressió més del compromís municipal amb la sostenibilitat local i global.
Aquest compromís es vertebra a partir de l’assistència tècnica, la sensibilització i la formació del personal municipal, i persegueix:
– Reduir l’impacte ambiental i social causat per l’organització.
– Impulsar una economia i una producció sostenibles, utilitzant el potencial de l’Administració com a consumidor responsable.
– Incrementar la coherència ambiental i social de l’Ajuntament, liderant el canvi amb el propi exemple.
Els beneficis ambientals de la implementació d’aquesta nova instrucció seran la generació de menys residus de plàstics, i de vidre en menor quantitat, i també menys impacte ambiental associat a la fabricació d’aquests elements d’un sol ús.
El volum de residus municipals generats a Barcelona l’any 2016 ha estat de 762.076,88 tones, corresponents a 1,30 kg de residus municipals per habitant i dia, dels quals tan sols s’han valoritzat el 39,1% . Una part d’aquests residus generats són plàstics d’un sòl ús, la taxa de reciclatge dels quals actualment encara és molt baixa. També és preocupant l’impacte ambiental associat a la fabricació d’aquests productes, que suposa un consum de recursos, com l’aigua o el petroli, sumat als costos del transport des del punt de producció al punt de consum.