L'Ajuntament de Rubí lidera un projecte per fomentar la implicació dels establiments comercials de la ciutat cap a un model sostenible. L'objectiu d'aquesta iniciativa, emmarcada en el projecte Rubí Brilla, és conduir el sector del comerç i els seus consumidors cap a la sostenibilitat, a l'hora que s'augmenta la competitivitat, es redueix el cost en consum energètic i es promou la comercialització de productes ecològics i de proximitat.
Els comerços que acreditin una reducció d'energia als seus negocis, un augment en el reciclatge de residus i/o la introducció de productes ecològics i de proximitat rebran un distintiu que lluiran als seus aparadors. D'aquesta manera, els consumidors podran veure quin nivell han aconseguit els diferents establiments comercials als tres àmbits establerts. En essència, es tracta de puntuar i premiar els comerços en bones pràctiques.
Prova pilot a 17 comerços
El projecte, que a partir del mes de març s'estendrà a tots els comerços del municipi, ha consistit en una prova pilot entre les botigues més representatives, en representació de cadascun dels sectors comercials de la ciutat. Així doncs, aquests 17 comerços que han participat a la prova pilot han representat el 80% del teixit comercial de la ciutat.
L'equip del Rubí Brilla ha elaborat auditories en cadascun dels tres camps en què incideix el projecte: àmbit energètic, gestió de residus i producte. Per tal d'avaluar en quin estat es troben actualment aquests 17 comerços en aquests tres àmbits, s'ha establert una puntuació en cadascun d'aquests camps que ha donat com a resultat cinc categories: sense categoria (la de menor puntuació), bronze, plata, or i Rubí (la de major puntuació). El resultat de les auditories posa de relleu que la mostra de comerços avaluats estaria a la categoria de "plata", obtenint una molt bona nota especialment en l'àmbit de la gestió de residus.
En l'àmbit energètic, les auditories han posat de manifest que en molts casos s'està optant per la il·luminació LED i que s'estan deixant d'utilitzar les incandescències i les làmpades al·lògenes, a banda de disposar, en la majoria de casos, de bons equips de climatització. Entre els aspectes que cal millorar en aquest àmbit destaca la contractació d'energia verda certificada, l'ús d'energies renovables, un tractament de l'aigua més òptim (amb la instal·lació de difusors, d'aixetes temporitzades i de cisternes de doble càrrega) i una comptabilitat energètica més activa (per poder detectar pics de consum i poder corregir-los). Pel que fa a la gestió de residus, s'ha detectat que els comerciants són molt conscients que cal separar els residus i on cal dipositar-los, així com que cal intentar generar-ne els menys possibles. I pel que fa al producte, s'ha comprovat que en la majoria de comerços cal potenciar la informació de procedència dels productes com a valor afegit.
El regidor de Planificació Estratègica, Promoció Econòmica i Govern, Jaume Buscallà ha explicat que arran d'aquestes auditories "s'han donat solucions i propostes d'accions de millora als comerciants perquè les puguin aplicar i, d'aquesta manera, aconseguir millorar la seva competitivitat".
La prova pilot ha posat de manifest la bona predisposició per part dels comerços participants i la preocupació d'aquests en millorar la seva eficiència energètica i en reduir costos. El president de la Federació d'Associacions de Comerciants de Rubí, Enric Pallarès, ha explicat que "la prova pilot ha estat molt interessant i el resultat ens ha sorprès. Hem tret una nota alta en gestió de residus i, en general, hem vist que les coses s'estan fent força bé". Segons Pallarès, aquesta experiència serà molt positiva pels comerciants, que aprendran, entre d'altres, a interpretar les factures de la llum i a aplicar bones pràctiques per reduir el consum.
Durant les properes setmanes, el projecte s'estendrà a les diferents associacions de comerciants de la ciutat per tal que puguin afegir-se a la iniciativa.
Tal com ha explicat Jaume Buscallà, "la idea és donar suport i assessorar els comerços perquè facin un millor ús de l'energia i de la gestió dels residus amb l'objectiu que millorin l'eficiència energètica i, conseqüentment, la seva competitivitat". Segons la regidora de Comerç, Arés Tubau, aquest projecte persegueix que "els comerciants prenguin consciència de l'estalvi que suposa un bon ús de l'energia, que disposin de les eines per poder reduir-ne el consum, fet que els comportarà un estalvi econòmic, importantíssim en època de crisi, i posar en valor aquells comerços que fan les coses ben fetes". Tubau ha afegit que el projecte també pretén posar en valor l'origen del producte, ja que "cada vegada més els consumidors no només es fixen en el preu, sinó que també valoren el tracte del comerciant, l'aparador i la procedència i qualitat del producte".
Aquest projecte de comerç sostenible ha rebut una subvenció de 120.000 euros de la Unió Europea a través del programa MED, que finança accions de cooperació transnacional al Mediterrani. Rubí s'ha presentat a aquesta convocatòria de finançament conjuntament amb d'altres regions europees, com ara les províncies italianes de Gorizia i Potenza, l'Agència Energètica de la Ribera de València, França, Grècia i Eslovènia, entre d'altres, sota el paraigües del projecte Remida (smaRt Energy chains and coMunIties in the meD Area).