L'Ajuntament de Terrassa inicia una campanya per fomentar la recollida selectiva de residus

13/12/2021 - 18:56

L'Ajuntament de Terrassa, amb la col·laboració de les empreses Ecoembes i Ecovidrio, inicia avui una campanya informativa i de sensibilització per millorar la qualitat de la recollida de residus selectiva i, més concretament, la d'envasos, vidre i paper. L'objectiu principal és fomentar la consciència ciutadana sobre la importància de la recollida selectiva, contribuint així a millorar els índexs de reciclatge.

Aquests van ser l'any passat d'un 40,57%, un punt per sobre als de 2019, però lluny encara del 60% que la Unió Europea ha marcat com a objectiu pel 2030. Aquesta actuació s'emmarca dins les accions per millorar la qualitat i quantitat de la separació en origen, així com també la gestió dels residus.

Fins al gener, un equip d'informació ambiental reforçarà, a peu de carrer i amb l'entrega de material informatiu, les explicacions sobre quines deixalles s'han de separar a casa de manera selectiva per després dipositar-les als contenidors corresponents d'envasos, vidre, orgànica, paper i resta. Per fer-ho, s'instal·laran punts d'informació de caràcter itinerant a diferents places públiques dels barris de Ca n'Anglada, Montserrat, Vilardell, Cementiri Vell, Vallparadís, Can Parellada, Can Jofresa, Sant Pere Nord i Egara. A més, l'acció informativa es reforçarà a les xarxes socials de Medi Ambient: Instagram (@terrassamediambient), Twitter (@trsreciclabe) i Facebook (@Terrassareciclable).

Les taxes de reciclatge de Terrassa han anat en augment els darrers anys, i s'està treballant per ajustar-les als objectius marcats per la Unió Europea per a l'any 2030. L'any passat va incrementar-se un 12,5% la recollida selectiva d'envasos; un 15,5% la de paper i cartó; i un 9,6% la del vidre, respecte a les dades de 2019. Pel que fa a les deixalles generades, cada terrassenc va produir l'any passat 1,04 quilos de residus per dia, una xifra que s'hauria de reduir fins arribar els 0,89 kg marcats per la UE.

Pel que fa a la bossa tipus, les dades obtingudes mostren que encara s'han de millorar els percentatges pel que fa a les fraccions d'envasos, vidre i paper i cartó per arribar als objectius marcats i assolir el model ideal. L'any passat els envasos van representar el 6,6% quan haurien d'arribar al 9%; el vidre un 4,9%, lluny del 8% marcat; i el paper i cartó el 9,1%, quan l'objectiu a complir és del 12%. Així doncs, cal seguir treballant per avançar en la minimització i una millor classificació dels residus en origen per avançar en la lluita contra l'emergència climàtica.

 

Comitè de residus

Terrassa compta des d'aquest any amb el Comitè per a la Millora de la Neteja i la Gestió de Residus de Terrassa, creat per convertir-se en un espai de participació que ajudi a definir les polítiques i les decisions estratègiques que afectin a aquest servei. Aquest comitè està integrat per una representació de la ciutadania, dels agents socials, ambientals i econòmics, dels grups polítics i del govern de la ciutat, però segueix obert a la participació. Les entitats que es vulguin sumar poden cursar les seves peticions presentant una instància a l'Ajuntament, que poden fer a través de la seu electrònica https://aoberta.terrassa.cat.

Per a la tinenta d'alcalde de Territori i Sostenibilitat, Lluïsa Melgares, és important la implicació de tothom: «El nostre desig és buscar el consens i la complicitat amb la ciutadania i amb les entitats per abordar una problemàtica que ens afecta a tothom i, precisament per aquest motiu, és important escoltar els diferents punts de vista i captar les diferents sensibilitats en relació amb la política de residus».

D'altra banda, també s'està treballant en la nova Ordenança de neteja i gestió de residus de Terrassa amb l'objectiu de revisar i actualitzar la normativa actual i fer un bon ús dels serveis municipals relacionats amb la seva prevenció i gestió, amb mesures per avançar cap a una reducció de la generació de residus i d'incrementar la recollida selectiva.


 

Relacionats

Article

L'Ajuntament rebrà 5,5 milions d'euros dels Next Generation.

Notícia

Es posa en marxa el sistema de recollida de restes vegetals a Sentmenat.

Butlletí