L'asma infantil es dispara a prop dels càrrers amb trànsit

Font: Fundació Roger i Torné

04/05/2011 - 00:00
Aquesta és una de les estadístiques recollides a la guia "Salud Infantil y Medio Ambiente. Una relación de por vida", editada per la Fundació Roger Torné i presentada aquest 3 de maig a CosmoCaixa Barcelona, coincidint amb el Dia Mundial de l'Asma. La guia ha estat elaborada per investigadors científics per respondre de manera didàctica a la pregunta "Què puc fer per protegir la salut del meu fil?"

Elaborada per investigadors del CREAL -organisme científic amb seu a Barcelona- i basada en els resultats de més de 150 estudis científics, la guia demostra en 130 pàgines que, en el dia a dia, es poden aplicar mesures senzilles per protegir la salut dels més petits. Aquesta guia recull centenars de xifres que revelen la importància del medi ambient en la salut de nens i nenes. Una de les més destacades evidencia que els nens que viuen més a prop de carrers amb trànsit tenen fins a un 40% més de possibilitats de presentar símptomes respiratoris com, per exemple, asma. Davant d'aquesta situació, la guia explica que alguns parlaments europeus, com l'holandès o el danès, han prohibit la construcció de noves escoles prop de vies amb trànsit.

"L'asma és la malaltia crònica per excel·lència entre els nens d'Espanya"
En aquest sentit, Dr. Manuel Praena -pediatra, coordinador del Grup de Vies Respiratòries de l'AEPAP, un dels màxims experts d'Espanya en asma i col·laborador de la guia- ha assegurat que 'L'asma és la malaltia crònica per excel·lència entre els nens d'Espanya i afecta a un 10% de nens i adolescents espanyols'. 'El que sí que estem en disposició d'assegurar, diu a la presentació Dr. Jordi Sunyer, codirector i investigador del CREAL, és la relació directa entre asma i contaminació atmosfèrica'. Un coneixement nou, que es dóna de forma senzilla i novedosa, com apunta el Dr. Ramon Folch, -director d'ERF, socioecòleg i col·laborador de la guia- en aquest llibre ‘sofisticadament senzill'.

"El tabac matern marcarà la salut respiratoria de l'infant per sempre i fins la tercera generació"
Però la contaminació atmosfèrica, tot i ser un problema greu, no és el primer. Segons Sunyer, hi ha dos problemes de salut infantil encara més greus: el tabac i l'obesitat infantil, aquesta última, subratlla, una 'epidèmia que tindrà conseqüències dramàtiques en els propers anys'.

De fet, una dada que aporta també el codirector del CREAL és que el tabac durant l'embaràs té conseqüències -com el càncer- en la tercera generació. De fet, els nens exposats al fum del tabac durant l'embaràs no només tenen retards en el creixement, sinó que, com subratllava el doctor Manuel Praena: 'el tabac matern marcarà per sempre la salut respiratòria de l'infant, amb conseqüències com l'asma infantil i malalties cròniques pulmonars, com la malaltia obstructiva crònica, en l'edat adulta, causada per una mala formació de les vies respiratòries durant la seva gestació'.

Tenir el coneixement per canviar els valors
Les principals temàtiques analitzades a la guia són: qualitat de l'aire, lactància materna, alimentació saludable, activitat física, influència de la telefonia mòbil i la televisió en la salut i importància del son. I està impregnada del principi de precaució. Per exemple pel que fa a la telefonia mòbil, la guia exposa que, tot i que les possibles conseqüències de l'ús de mòbils sobre la salut encara s'estan investigant, es recomana reduir al mínim l'exposició a les transmissions dels telèfons mòbils, com ja es fa a països com Àustria, França, Alemanya i Suècia.

La guia "Salud Infantil y Medio Ambiente. Una relación de por vida" és la primera d'Europa sobre aquesta temàtica dirigida a pares i mares. Gràcies al seu estil didàctic, permet comprendre i transformar en hàbits quotidians molta informació científica que, desafortunadament, no sempre arriba al ciutadà en un format comprensible.

Per aquest motiu, Soledad Román -directora general de la Fundació Roger Torné- ha volgut destacar: "Som pioners. Ningú fins ara havia posat negre sobre blanc la relació entre salut infantil i medi ambient amb un llenguatge divulgatiu per arribar a pares i mares. Ens va sorprendre descobrir que no hi havia ninguna guia a Europa que enfoqués la salut infantil des de l'òptica ambiental. Per això, la Fundació Roger Torné ha impulsat aquest projecte". 

En la mateixa línia, la Dra. Marianne Aanerud - coordinadora dels continguts de la guia i experta en medicina interna i pulmonar- ha afirmat que "com a doctora i mare aquesta és una guia clau" i ha afegit que "prevenir és millor que tractar. Tots podem fer accions senzilles quotidianament per prevenir la salut dels nostres fills". Com ha subratllat el Dr. Ramon Folch  la informació sobre salut infantil i medi ambient és una partitura complexa que la Fundació Roger Tornés ha interpretat perfectament per tal que tothom l'entengui".

La guia ja es pot adquirir al web de la Fundació Roger Torné i de l'editorial Viguera Editores especialitzada en temes científics. Aquests són els espais web habilitats: http://goo.gl/8ymTZ i http://goo.gl/TwpAL.

Relacionats

Acte
09/04/2024 - 00:00
Presencial i via zoom
Entrevista
Nicolás Olea, metge especialitzat en toxicologia

Entrevista
Carolyn Daher, coordinadora de la Iniciativa de Planificació Urbana, Medi Ambient i Salut d'ISGlobal

L’EPHA va publicar un informe on va demostrar que, a Barcelona, els costos anuals en l’àmbit sanitari derivats de la mala qualitat de l'aire s’enfilen fins als 1.256 euros per persona.

Butlletí