L’Associació de Naturalistes de Girona (ANG) participa al Giving Tuesday amb “La Manduca No Caduca”

16/11/2017 - 11:17

Amb aquesta acció es vol donar un impuls a la campanya durant la Setmana Europea de la Prevenció de Residus, que enguany se celebrarà del 18 al 26 de novembre de 2017. També es vol continuar la tasca de “La Manduca No Caduca” al llarg del 2018.

L’objectiu essencial d’aquesta iniciativa és evitar les pèrdues alimentàries que es produeixen al llarg de la cadena alimentaria, generant consciència i fent accions per reduir el malbaratament a les llars, als supermercats i botigues, i al mateix camp.
 
El Giving Tuesday, és un moviment a nivell mundial per incentivar i multiplicar les bones accions. És una alternativa solidària al Black Friday i al CyberMonday, que promouen compres abans de Nadal, i té l’objectiu de dedicar un dia internacional a celebrar l’acció de donar, ja siguin aliments, diners, temps a través del voluntariat, objectes de segona mà, etc.
 
És una campanya global que vol promoure la cultura solidària, de la mà d’entitats sense ànim de lucre i de la ciutadania. Va sorgir el 2012 als Estats Units i actualment ja arriba a més de 70 països.
 
Dades sobre el malbaratament alimentari
 
L’estudi de la FAO Global food losses and food waste ha cridat l’atenció sobre el fet que cada any 1300 milions de tones de menjar (un terç del produït al món) es perden o malbaraten.
  • Europa llença 89 milions de tones anuals de restes alimentàries, equivalent a 179 kg per persona i any.
  • Les llars espanyoles llencen un 18% dels aliments que compren, amb un cost de  fins a 240 euros anuals.
  • A Catalunya s’ha calculat que llencem uns 35 kg de menjar per persona i any.  Un 60% del malbaratament es produeix a les llars, més que a la restauració i la distribució d’aliments.

 

Relacionats

Notícia

La Setmana Europea de la Prevenció de Residus inclou enguany prop d'un miler d'activitats a tot Catalunya. El tret de sortida s'ha donat aquest dissabte, 16 de novembre, al Mercat de Sant Antoni de Barcelona, el primer “Enrenou d’Aliments” un concurs on alumnes de quatre escoles d’hostaleria i restauració han competit per fer la millor recepta utilitzant aliments espigolats i amb el mínim residu possible.

Article

En el marc de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus 2024, l'Agència de Residus de Catalunya comparteix els següents casos pràctics i eines per sensibilitzar sobre la prevenció del malbaratament alimentari.

Butlletí