L’Ebre s’uneix a una xarxa d’apicultors de la Mediterrània

Font: Maribel Millan. Diari de Tarragona

14/01/2019 - 11:13

Els apicultors de les Terres de l’Ebre s’uniran als d’altres zones protegides d’Itàlia, França, Tunísia i el Líban en una xarxa de reserves de la biosfera que es formalitzarà aquesta primavera a la Toscana. Es tracta d’una iniciativa que pretén posar en relleu la tasca d’aquest sector, la qualitat de la mel km 0 i el paper de les abelles per a la conservació del medi ambient, així com denunciar les amenaces que suposen l’ús de pesticides o l’avenç de la depredadora vespa asiàtica, segons explica al Diari el coordinador tècnic de la Reserva de la Biosfera de les Terres de l’Ebre, Josep Aragonès. 

Com a primer pas, des d’Ebrebiosfera s’ha traslladat als professionals del sector, concentrats especialment al Baix Ebre i el concret al Perelló, una enquesta sobre les demandes, serveis i problemàtiques ambientals i comercials que tenen actualment. Pel que fa a producció, hi ha molts factors que preocupen el sector, des del canvi climàtic i les malalties comunes com la Varroa, fins als efectes dels pesticides agrícoles, la vespa asiàtica o l’abellerol.

En l’àmbit comercial, les principals preocupacions del sector són la poca informació que tenen els consumidors per detectar les mels de qualitat, i l’increment de les importacions de mels de poca qualitat i sense etiquetar de països tercers, com la Xina i l’Argentina. 

Des de Mel Muria valoren molt positivament la iniciativa, «per crear un segell de qualitat» que diferenciï la mel produïda en aquestes zones d’alt interès ambiental. Aquesta empresa és una de les adherides a la marca de la Reserva de la Biosfera de les Terres de l’Ebre, juntament amb quatre empreses apícoles més del Perelló i l’Ametlla de Mar: Mel de l’Avi Lluís (Apícola Brull Casanova), Apícola Germans Sancho, Comercial Apícola Rossend Margalef i Mel Llaó.

Al seu entendre, aquesta és una iniciativa necessària per poder seguir tots junts un mateix camí per potenciar la qualitat dels productes d’aquesta zona. «La unió de diverses reserves ens permetrà tenir un reconeixement a escala internacional dels productes de qualitat produïts en aquest territori», remarquen des de Mel Muria, des d’on detallen que les mescles de producte amb l’importat de països tercers sense control de qualitat els està causant molts danys. 

«Aquesta pràctica abarateix la mel i nosaltres amb aquest preu no podríem cobrir ni els costos de producció. Per això veiem tan important la unió entre les diverses Reserves de la Biosfera per potenciar la qualitat dels productes d’aquí», asseveren des de l’empresa apícola del Perelló.

La importància de les abelles
Un altre focus important de treball d’aquesta xarxa internacional serà el de destacar el paper de les abelles pel medi ambient. Segons recorden els apicultors, «la importància de les abelles per seguir amb el planeta tal com el coneixem fins ara és crucial».

Són imprescindibles pel correcte funcionament de la biodiversitat, ja que són responsables de més del 80% de la pol·linització, «i sense pol·linització no podríem tenir molts dels fruits i per tant molts animals no podrien menjar. És tot un cicle», remarquen.


 

Relacionats

Notícia

Arrenca la campanya ‘Arrels de la terra’ a Cubelles per protegir el patrimoni agrícola i natural del territori.

Acte
19/11/2024 - 09:00
Paranimf de la Diputació de Barcelona, al recinte de l'Escola Industrial (carrer del Comte d'Urgell, 187, Barcelona)

Butlletí