Les escoles de Sant Feliu se sensibilitzen amb l'impacte dels plàstics en la Setmana Europea de la Prevenció de Residus

Font: Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat

02/12/2020 - 11:15

La Setmana Europea de la Prevenció  de Residus arriba un any més a les escoles de la xarxa d'Escoles +sostenibles municipal. Es tracta d'un esdeveniment impulsat per la Comissió Europea que se celebra entre del 21 al 29 de novembre. En aquesta edició, les jornades se centren en els residus invisibles, i a Sant Feliu es treballarà concretament l'impacte dels plàstics, un problema que ens afecta ben directament.

La Setmana Europea de la Prevenció  de Residus arriba un any més a les escoles de la xarxa d'Escoles +sostenibles municipal. Es tracta d'un esdeveniment impulsat per la Comissió Europea que se celebra entre del 21 al 29 de novembre. En aquesta edició, les jornades se centren en els residus invisibles, i a Sant Feliu es treballarà concretament l'impacte dels plàstics, un problema que ens afecta ben directament.

La xarxa, coordinada per l'Oficina de Serveis ambientals (OSA), va iniciar el curs passat un projecte conjunt de sensibilització sobre l'impacte dels plàstics, que va quedar aturat pel confinament.  Aquest projecte s'emmarca dins el Pla de prevenció de residus municipal, concretament en una de les seves línies d'actuació , la reducció d'envasos als centres educatius.

La pandèmia ha provocat a la nostra ciutat un increment de la generació de residus, en especial de la fracció envasos. Això ha fet que des de l'OSA, en coordinació amb les 15 escoles de la xarxa, s'ha valorat continuar amb el treball iniciat el curs passat, i no només treballar per la reducció als centres educatius, si no fer un pas més i conscienciar la ciutadania sobre la importància de reduir l'ús de plàstics, especialment els d'un sol ús.

Durant la Setmana de Prevenció de residus les escoles duran a terme diferents accions simbòliques per visibilitzar el projecte que s'està duent a terme. A l'escola Nadal s'ha dissenyat un monstre al què els infants alimenten amb tota mena de plàstics, especialment aquells que han portat embolicant els seus esmorzars. L'escola Falguera farà especial èmfasi en el consum de fruita a l'esmorzar, i engegarà accions de conscienciació sobre l'excés de residus plàstics. Per la seva banda, l'escola Salvador Espriu ha dissenyat diversos jocs educatius per tractar la problemàtica dels residus. A l'escola Mestral han repartit boc'n'rolls per promoure l'ús d'embolcalls reutilitzables. Els i les alumnes de l'institut Olorda han proposat diverses activitats, incloent-hi un taller de microplàstics al mar. Els nens i nenes de 5è de l'escola Arquitecte Gaudí faran un mural amb les fotografies de tots els residus plàstics que trobin. Durant la setmana de prevenció de residus, l'escola Mare de Déu de la Mercè durà a terme activitats de conscienciació i prevenció relatives a la contaminació i l'eliminació o reducció en l'ús de plàstics, com el taller de joguines reciclades dels i les alumnes de primària. A l'escola Verge de la Salut es faran propostes d'activitats relacionades amb la prevenció de residus, i a secundària es realitzarà una tutoria sobre els plàstics. Pel que fa a l'Institut Martí Dot, es realitzaran xerrades divulgatives sobre els residus i la seva gestió, impartides per alumnes de primer de batxillerat i adreçades a l'alumnat de l'ESO.

Després d'algunes sessions formatives adreçades al professorat i uns tallers específics adreçats a l'alumnat sobre l'impacte dels microplàstics al mar, i sobre el cicle de vida dels envasos alimentaris, cada escola està elaborant el seu projecte, que té previst finalitzar a la primavera. El projecte té dues parts: la primera és un procés d'investigació de l'alumnat sobre les conseqüències que l'abús del plàstic està tenint sobre el medi ambient. La segona, que començarà a principis de 2021, serà elaborar un seguit d'accions comunicatives que l'alumnat farà per conscienciar la ciutadania sobre aquest problema, i demanar  la seva col·laboració.

Paral·lelament a aquestes accions, l'Ajuntament n'impulsa d'altres com la diagnosi de generació d'envasos i orgànica a tots els establiments comercials per fomentar la reducció i ajustar el servei de recollida porta a porta, que començarà a principis de 2021, així com el foment de la reducció d'embolcalls entre la plantilla municipal.


 

Categories: 

Relacionats

Article

La Fundació Solidança ha estat guardonada amb la Creu de Sant Jordi 2024, un dels màxims guardons que atorga la Generalitat de Catalunya.

Notícia

Els blocs de pisos que estan a tocar d’una zona amb contenidors intel·ligents passaran a tenir aquest model de contenidors tancats. 

Butlletí