El debat 'Polítiques ambientals més enllà del 27S: ser o no ser' va comptar ahir amb la participació de representants de les principals candidatures a les eleccions al Parlament de Catalunya del 27 de setembre: Mercè Rius de Junts pel Sí (JxSí); Jordi Sala d'Unió Democràtica de Catalunya (UDC); Jordi Terrades del Partit Socialista (PSC); Santi Rodríguez del Partit Popular (PPC); Jorge Heras de Ciutadans (C's) i Marta Ball-llosera de la CUP-Crida Cosntituent.
Tots van tenir l'oportunitat d'exposar el seu punt de vista sobre les polítiques ambientals a impulsar després de les properes eleccions. Per part de Junts pel Sí, la Mercè Rius va parlar de la necessitat de fer un país més resilient, i es va fixar com a objectiu que el 2050 el 100% de l'energia a Catalunya provingui de fonts renovables. També va proposar que el transport públic sigui la quarta pota de l'estat del benestar en el futur estat català. El representant d'Unió, Jordi Sala, va proposar treballar en una gestió real dels espais naturals en la qual l'ordenació territorial tingui una visió global.
En el cas del PSC, Jordi Terrades es va comprometre a treballar perquè la gestió de l'aigua torni a mans públiques, i a tractar les Lleis de Biodiversitat i Canvi Climàtic. Per part del PPC, Santi Rodríguez va centrar el seu discurs en les polítiques ambientals que han de generar benestar social i beneficis econòmics a les persones. El representant de Ciutadans, Jorge Heras, també va exposar la necessitat de donar més pes a les renovables i va considerar clau parlar d'una gestió activa del territori. Per últim, la candidata de la CUP, Marta Ball-llosera, diu que un dels punts més importants a tractar a partir del 28S és la recuperació de les polítiques de patrimoni natural desmantellades els darrers anys. Va afegir, també, la proposta d' aturar tots els projectes d'obres en infraestructures viàries i repensar la planificació.
En acabar el debat, el públic assistent, que havia omplert la sala, va voler preguntar als candidats sobre la possibilitat de recuperació d'una Conselleria de Medi Ambient. Les respostes van ser en positiu sobre el tornar a agregar les competències en planificació i gestió d'aspectes ambientals que darrerament s'havien anat segregant en diferents departaments, tot i que possiblement en una Conselleria compartida (C's no creu necessària una Conselleria de Medi Ambient, mentre la CUP va posar de manifest que molts estats europeus tenen Ministeri de Medi Ambient. També es va reflexionar sobre la manera més idònia de desenvolupar les polítiques ambientals, en tractar-se d'un tema transversal que afecta a la resta d'aspectes.