Font: caib.es
Els governs balear i valencià posaren en marxa el projecte per finançar-se a través dels fons de reconstrucció de la Unió Europea, que consisteix en el desenvolupament d’equips automàtics per al retorn d’envasos de begudes reutilitzables, S’hi implicarà als municipis on es decideixin ubicar les màquines, fet que propiciarà l’apropament d’aquest sistema a la ciutadania i al petit comerç.
El director general de Residus i Educació Ambiental, Sebastià Sansó, i la secretària valenciana d’Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Paula Tuzón, han anunciat una prova pilot conjunta per instal·lar punts de retorn d’envasos de begudes reutilitzables a les Illes Balears i la Comunitat Valenciana.
Així, els governs balear i valencià presentaran el projecte per finançar-se a través dels fons de reconstrucció de la Unió Europea, que consisteix en el desenvolupament d’equips automàtics per al retorn d’envasos de begudes reutilitzables, que començarien instal·lant-se a espais públics d’ambdós territoris. S’hi implicarà als municipis on es decideixin ubicar les màquines, fet que propiciarà l’apropament d’aquest sistema a la ciutadania i al petit comerç, ja que fins al moment ha estat un sistema majoritàriament utilitzat al sector d’hostaleria i restauració (HORECA).
Sansó ha remarcat la importància de què els dos governs treballin de forma conjunta en la línia de reducció de residus i de potenciar l’economia circular. «Les Illes Balears han demostrat que deixar enrere la cultura d’un sol ús no és només possible, sinó que és factible». «Amb projectes com el que presentam avui, seguim fent passes per assolir els objectius marcats a la Llei balear de residus i situar-nos en la línia del que marca la Directiva Europea», ha afegit.
El director general de Residus i Educació Ambiental ha incidit en el fet que posar a l’abast de les petites i mitjanes empreses una eina com el punt de retorn d’envasos «no només potencia l’ús de recipients retornables, sinó que també potencia una indústria sovint oblidada i que és clau a l’hora de diversificar l’economia i caminar cap a un canvi de model, no només en la gestió de residus sinó social i econòmic».
Per la seva banda, Tuzón ha recalcat que les innovacions tecnològiques faciliten que la gent que col·labora més en el reciclatge pagui menys que la que no ho fa. «Amb aquest pla pilot de punts de retorn d'envasos volem avançar de manera decidida en la millora de l'educació ambiental», ha assenyalat la secretaria de Transició Ecològica. «L'objectiu és millorar la separació de residus en origen i donar visibilitat a aquestes pràctiques en llocs de gran afluència de públic, com mercats, centres comercials, estacions i universitats». A la Comunitat Valenciana està previst que aquests punts de retorn s'instal·lin inicialment a València, Elx i en diversos ajuntaments del Consorci València Interior.
L’anunci s’ha fet durant una visita a la planta embotelladora de Begudes Puig, a Palma. Aquestes instal·lacions formen part d’un dels catorze projectes seleccionats en la darrera convocatòria d’ajudes per a impulsar l’economia social i circular, finançades amb fons de l’Impost de Turisme Sostenible (ITS).
La planta embotelladora permet canviar els envasos de plàstic per botelles de vidre retornables i reutilitzables. L’empresa preveu que, a partir de 2024, puguin arribar a la xifra màxima i eliminar fins a dos milions d’envasos d’un sol ús per any.
Cal recordar que Begudes Puig va posar en marxa a mitjans de 2020 la primera part del projecte, que consisteix en la creació d’un Sistema de Dipòsit, Devolució i Retorn (SDDR) on els particulars hi poden adquirir begudes i retornar-hi els envasos buits.