Les llars més riques d’Espanya contaminen dues vegades més que les més pobres

Els països de renda alta emeten 44 vegades més
20/12/2019 - 08:00
Foto: Beneficiaries a Guatemala. Oxfam Intermon. Pablo Tosco

Foto: Beneficiaries a Guatemala. Oxfam Intermon. Pablo Tosco

Les emissions de CO2 per consum del 10% de les llars més riques d'Espanya superen 2,3 vegades les del 10% més pobre, segons ha anunciat Oxfam Intermón, i adverteix que la desigualtat extrema i l'emergència climàtica mantenen una estreta relació. 

Mentre els més rics són qui més emissions per consum emeten, els més vulnerables són qui més pateixen els impactes derivats de la crisi climàtica i els que compten amb menys recursos per adaptar-s'hi.

En el marc de la celebració de la COP25 a Madrid, l'organització ha publicat l'informe Injustícia climàtica. El que contaminen els més rics i paguen els més vulnerables, amb càlculs de la desigualtat en emissions de CO2 degudes al consum segons els nivells de renda, tant a nivell global com a Espanya, i recorda que vuit dels deu països més afectats per fenòmens meteorològics extrems són de renda baixa o mitjana baixa. Entre ells, Somàlia, el Txad, Eritrea i República Centreafricana.

Segons càlculs de l'organització, les emissions per consum del 10% de les llars més pobres suposen només el 5,8% de les emissions totals espanyoles.

L'organització recorda que Espanya ocupa el sisè lloc entre els països més desiguals de la Unió Europea, i que el 10% més ric de la població multiplica en 9,6 vegades la renda del 10% més pobre. Oxfam Intermón demana al Govern espanyol que prengui mesures per assegurar que la transformació ecològica de l'economia sigui justa, i que es vinculi la lluita contra la desigualtat a les polítiques mediambientals.

L'informe assenyala que també les emissions ocasionades pel transport es concentren en els nivells de renda més alts: les emissions per transport de el 10% més ric de les llars espanyoles multipliquen 3,3 vegades les del 10% més pobre.


 

Desigualtat i crisi climàtica, de la mà

Segons dades pròpies de petjada de carboni ocasionada pel consum calculats per Oxfam Intermón, una persona a Espanya expulsa cada any a l'atmosfera gairebé quatre vegades més que una xinesa, 5,6 vegades més que una marroquina, 6,4 vegades més que una guatemalenca i 16,5 vegades més que una persona nigeriana. Un granger ugandès mig necessitaria 50 anys per contaminar el mateix que una persona espanyola en un any.

Els països de renda alta, en els quals hi viu només una de cada sis persones del món i entre els quals es troba Espanya, emeten a l'atmosfera 44 vegades més CO2 que els menys desenvolupats.

En el seu informe, Oxfam Intermón assenyala que el 10% més ric del planeta és responsable del 50% de les emissions de CO2 associades al consum; una petita elit contaminant que és 60 vegades més responsable de les emissions de CO2 que el 10% més pobre.

També destaca que la mitjana d'emissions d'una persona que es trobi entre la meitat més pobra de la població mundial és de només 1,57 tones de CO2; es tracta d'uns 3.500 milions de persones que viuen amb menys de 5,5 dòlars a el dia i que tenen una petjada mitjana de carboni 11 vegades menor que la d'una persona pertanyent a el 10% més ric.

Com a exemple, un consum altament contaminant i associat a persones amb nivells molt alts d'ingressos és el dels jets privats. En la propera dècada, multinacionals i súper rics hauran adquirit uns 7.600 jets privats nous i cada passatger en cada vol d'aquests nous jets cremarà 40 vegades més diòxid de carboni que un passatger d'un vol regular.

Avançar cap a economies de zero emissions requereix canvis radicals que només seran possibles gràcies a una intervenció pública decidida

LARA CONTRERAS, responsable de relacions institucionals d'Oxfam Intermón

Segons Lara Contreras, responsable de relacions institucionals d'Oxfam Intermón. "Lamentablement algunes mesures, tot i ser imprescindibles des d'un punt de vista mediambiental, poden augmentar les desigualtats entre els més pobres i els més rics si no es dissenyen des d'un enfocament de justícia".

"Un exemple molt clar és el de França, on un increment de l'impost al carboni, cec davant la realitat social de la població, va desembocar en les protestes de les armilles grogues. Dels 28 països europeus, Espanya ocupa el lloc 26 en impostos ambientals en relació a el PIB i el lloc 22 quan considerem el pes dels impostos al transport en relació al PIB. La necessitat de posar en marxa impostos verds com el francès és inqüestionable, però des del principi han de dissenyar-se perquè siguin progressius ", ha afegit Contreras.

 

Peticions al Govern espanyol

Lara Contreras conclou: "Demanem al Govern d'Espanya que asseguri que la transformació ecològica de l'economia és justa, evitant les polítiques regressives i vinculant la lluita contra la desigualtat a les polítiques mediambientals, que augmenti la contribució financera al Fons Verd per al Clima dels 150 milions compromesos a 330 milions, i que condoni el deute a països especialment vulnerables per reinvertir-los en projectes de mitigació i adaptació ".

Oxfam va dermanar als representants dels governs reunits a Madrid en el marc de la Cimera del Clima (COP25) urgents i ambiciosos compromisos addicionals per aconseguir reduir les emissions i limitar l'escalfament global a 1,5 graus. A més, va demanar que l'equitat i la reducció de les desigualtats en emissions i vulnerabilitat estiguin en centre del debat de qualsevol decisió a prendre.


 

Categories: 

Relacionats

Article

Publicats els resultats de la sisena edició d’aquesta campanya de conscienciació i bones pràctiques per a l’estalvi d’energia i aigua i la reducció d’emissions de l’Ajuntament de Barcelona.

Notícia

Les emissions de CO₂ vinculades als combustibles fòssils del conjunt de la Unió Europea s'han reduït un 8%.

Notícia
Les temperatures globals s'han acostat al límit d'1,5 °C

El 2023 es confirma com l'any natural més càlid dels registres de dades de temperatura global que es remunten al 1850 

Butlletí