Les mascaretes d'un sol ús, un perill per al medi ambient

Els científics alerten que la salut del planeta també repercuteix en la nostra salut

Font: CCMA

03/09/2020 - 10:00

Les mascaretes i guants surant entre altres plàstics al mar s'han convertit aquest estiu en una imatge cada vegada més freqüent. Científics de tot el món adverteixen del gran perill que suposen per al medi, per a la cadena tròfica i, de retruc, per a la nostra salut.

Damià Barceló, director de l'Institut de Recerca de l'Aigua, ICRA, ha participat en una avaluació crítica en què diversos experts de tot el món assenyalen les mascaretes i els guants d'un sol ús com un dels efectes col·laterals més devastadors de la Covid-19.

"Aquestes mascaretes porten els mateixos components derivats del plàstic, o sigui derivats de polietilè o diferents tipus de derivats del petroli. Tot això afecta, evidentment, la fauna marina. Però també moltes d'aquestes mascaretes van a parar a terra i alteren la composició del sòl i tot això afecta, evidentment, l'agricultura."

Recorda que cap govern ha pres cap mesura eficaç per impedir-ho. La proposta és que s'incentivi la fabricació de mascaretes biodegradables o la de mascaretes reutilitzables de roba.

"S'ha prioritzat la salut humana respecte de l'ambiental. Però no s'hauria de fer així perquè la salut ambiental i la humana van lligades. És una política errònia perquè ho pagarem car, això."

Una mascareta triga 400 anys a descompondre's. Diverses campanyes intenten conscienciar la població, com la de Greenpeace. El coordinador de l'entitat a Catalunya, Fernando Fernández Méndez, ho veu així:

"El risc que tenim en aquesta crisi és fer un pas enrere. Teníem una ciutadania cada vegada més conscienciada de fer servir productes reutilitzables en comptes de plàstics d'un sol ús. I tenim un problema si ara tornem a donar una empenta a la utilització d'aquests tipus de plàstics".

L'única sortida per a les mascaretes d'un sol ús és llençar-les al contenidor gris, al rebuig, des d'on es porten a abocadors o s'incineren, solucions que no són innòcues, perquè provoquen gasos d'efecte hivernacle i altres contaminants.


 

Categories: 

Relacionats

Notícia

La síndica de greuges de Catalunya ha presentat un informe on exposa que cal continuar treballant per tenir un marc normatiu legislatiu clar i exhaustiu, més enllà d’aquesta disposició addicional. També demana al futur govern que s’ha de constituir que la retirada de l’amiant sigui una prioritat i que s’avanci en la regulació normativa al Parlament.

Notícia

Amb aquesta iniciativa, el municipi aposta per una gestió de residus més sostenible i eficient, substituint els tradicionals contenidors dels carrers per la recollida domiciliària.

Notícia

El Banc de les Coses de Santa Margarida i els Monjos és un espai de préstec d’objectes domèstics per a usos esporàdics. És un servei impulsat per l’Ajuntament del municipi però està obert a la participació de veïnes i veïns.

Butlletí