Les mascaretes d'un sol ús, un perill per al medi ambient

Els científics alerten que la salut del planeta també repercuteix en la nostra salut

Font: CCMA

03/09/2020 - 10:00

Les mascaretes i guants surant entre altres plàstics al mar s'han convertit aquest estiu en una imatge cada vegada més freqüent. Científics de tot el món adverteixen del gran perill que suposen per al medi, per a la cadena tròfica i, de retruc, per a la nostra salut.

Damià Barceló, director de l'Institut de Recerca de l'Aigua, ICRA, ha participat en una avaluació crítica en què diversos experts de tot el món assenyalen les mascaretes i els guants d'un sol ús com un dels efectes col·laterals més devastadors de la Covid-19.

"Aquestes mascaretes porten els mateixos components derivats del plàstic, o sigui derivats de polietilè o diferents tipus de derivats del petroli. Tot això afecta, evidentment, la fauna marina. Però també moltes d'aquestes mascaretes van a parar a terra i alteren la composició del sòl i tot això afecta, evidentment, l'agricultura."

Recorda que cap govern ha pres cap mesura eficaç per impedir-ho. La proposta és que s'incentivi la fabricació de mascaretes biodegradables o la de mascaretes reutilitzables de roba.

"S'ha prioritzat la salut humana respecte de l'ambiental. Però no s'hauria de fer així perquè la salut ambiental i la humana van lligades. És una política errònia perquè ho pagarem car, això."

Una mascareta triga 400 anys a descompondre's. Diverses campanyes intenten conscienciar la població, com la de Greenpeace. El coordinador de l'entitat a Catalunya, Fernando Fernández Méndez, ho veu així:

"El risc que tenim en aquesta crisi és fer un pas enrere. Teníem una ciutadania cada vegada més conscienciada de fer servir productes reutilitzables en comptes de plàstics d'un sol ús. I tenim un problema si ara tornem a donar una empenta a la utilització d'aquests tipus de plàstics".

L'única sortida per a les mascaretes d'un sol ús és llençar-les al contenidor gris, al rebuig, des d'on es porten a abocadors o s'incineren, solucions que no són innòcues, perquè provoquen gasos d'efecte hivernacle i altres contaminants.


 

Categories: 

Relacionats

Reportatge

El model alimentari actual és responsable del 21-37% de les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle. Però aquest sistema dominat per les grans indústries i per un sistema alimentari globalitzat, ens genera també –i de ben segur que ens generarà- conflictes socioambientals arreu del territori. Quins son aquests focs? En aquest reportatge n’analitzem alguns.

Article

Directori de comerços, mercats, restaurants i d'altres recursos que ofereixen productes d'alimentació sostenible i la possibilitat de consum de proximitat a la ciutat de Barcelona.

Article

Nou Període és una campanya que visibilitza i denuncia les actuals problemàtiques dels productes menstruals d'un sol ús més generalitzats i promou la utilització de productes menstruals reutilitzables. La menstruació ha de ser tractada de manera natural i sense tabús. Els seu objectiu és apropar-se a una societat sense residus ni impactes al medi ambient ni a la salut de les persones.

Butlletí