Encara que el lema del 19º World Petroleum Congress de Madrid és "Un Món en Transició: Subministrant energia per a un desenvolupament sostenible", ONG i moviments socials com Acsur, Attac, Ecologistes en Acció, Enginyeria sense Fronteres o Sos Racisme, entre moltes d'altres, critiquen que els plenaris, les sessions especials, els dinars de treball i les reunions entre diversos ministeris estatals d'energia i petroli són de perfil "marcadament tècnic i no incorporen cap tipus de reflexió més enllà de les pròpies per a garantir el subministrament, les possibilitats de millora en les extraccions o com idear noves refineries".
"En aquest Congrés ens volen presentar el lobby petrolier com un col·lectiu que somia i és humà. Mentre que en els últims anys el petroli ha tingut un paper protagonista en guerres, agressions contra els pobles, desastres ecològics i està en la base d'un model de consum irresponsable i insostenible", expliquen els organitzadors de la Trobada Social Alternativa al Petroli (ESAP).
L'ESAP pretén que el Congrés del Petroli no oculti aquesta realitat i vol denunciar que els "excessos" d'aquestes corporacions amb "gegantescs beneficis econòmics empobreixen els països espoliats dels seus recursos naturals".
Els motius del rebuig
Les entitats participants a l'ESAP expliquen que la despesa d'energia en el món segueix en "extraordinari" creixement arrossegat per una economia globalitzada, l'augment del seu consum per habitant i, molt des de lluny un ralentit augment de la població mundial.
"La indústria del petroli i el gas, que controla el 60% del consum energètic (36% petroli i el 24% gas), es reuneix a Madrid per a dir-nos que hem de donar suport el seu negoci i permetre'ls seguir traient petroli, perquè no podríem tenir una qualitat de vida 'digna' sense ell", assenyalen.
Per contra, segons els seus organitzadors, la Trobada Social Alternativa al Petroli, tindrà com objectiu posar en comú els coneixements i experiències d'investigadors i activistes de països del Nord i del Sud, sobre els impactes de les empreses del cru en les comunitats humanes i l'ecosistema i buscar alternatives a la dependència del petroli.
Marea negra ciutadana
La Trobada Social Alternativa organitzarà també accions i manifestacions en els carrers, una de les més cridaneres serà la que busca ‘inundar' Madrid amb una "marea negra humana, solidària, ecològica i justa". Pel diumenge 22 de juny s'ha convocat una concentració en la plaça del Sol de Madrid. Totes les persones que desitgin mostrar el seu rebuig a la cimera han de vestir de negre i sumar-se a aquesta acció reivindicativa.
Adjunt | Mida |
---|---|
esap.jpg | 15.17 KB |