Aquest 10 de maig, dins del marc de la fira BioCultura, ha tingut lloc el lliurament de la segona edició del premi 'Escola, Agricultura i Alimentació Ecològica' organitzat per la Generalitat de Catalunya i l'Associació Vida Sana.
Aquests són els premiats:
Primer premi: Escola EBM El Rial (Sant Cebrià de Vallalta), amb el projecte "L'acte alimentari" Es tracta d'un projecte que engloba els aliments, el procés culinari, l'acompanyament de l'acte alimentari, així com la difusió, l'educació i la prevenció dels bons hàbits alimentaris. El projecte es fonamenta en una alimentació saludable i ecològica de temporada i proximitat. El 95 % dels aliments que s'utilitzen a la cuina són de producció ecològica. A nivell educatiu, el projecte vol anar més enllà de l'escola i promoure activitats per a implicar a tota la comunitat educativa per a què, de forma vivencial i experimental, pugui adquirir coneixements sobre la importància dels aliments ecològics i d'un espai de menjador acollidor i respectuós a la realitat propera, així com a la necessitat d'adquirir coneixements teòrics i pràctics.
Segon premi: Institut Ferran Casablancas (Sabadell), amb el projecte "Inici d'un hort escolar i ecològic: de la llavor a la taula i sense intermediaris". El jurat ha destacat aquest projecte, que comença des del treball amb les llavors i l'elaboració de planter fins a la participació de l'alumnat en l'elaboració d'àpats senzills a base dels diversos productes obtinguts a l'hort, passant per l'elaboració del compost. El projecte té com a eix vertebrador la producció ecològica en un hort escolar, associada a un taller de cuina i a la gestió de l'espai enjardinat del centre i una zona propera amb plantes medicinals. Hi ha participat, sobretot, els alumnes de 3r i 4t d'Eso, especialment els alumnes amb adaptació curricular. En el desenvolupament del projecte s'hi han implicat diversos departaments i de l'institut, les famílies i fins i tot alguns comerços del voltant. Els continguts curriculars treballats són molt amplis, com per exemple la identificació dels tipus de sòl, l'elaboració del compostatge, l'establiment de sistemes eficients de reg, l'estudi dels animals beneficiosos, i l'aplicació dels sistemes de sembra, etc., i tot sense descuidar valors com la cooperació, l'equitat, l'organització, etc.
Tercer premi: Escola Doctor Estalella (Vilafranca del Penedès), amb el projecte "Alimentació i salut a l'escola". El jurat ha volgut destacar que el projecte busqui crear "consciència ecològica" entre mestres, alumnes i famílies del centre, i que aquesta es difongui a partir de diferents accions de difusió a la revista i al web de l'escola, per ràdio i amb xerrades pels pares. El projecte vol ser un compendi d'actuacions relacionades amb l'alimentació ecològica, amb una presa de consciència entre els mestres, les famílies i l'alumnat, tant des d'un punt de vista mèdic, com ambiental, pedagògic i esportiu.
Així doncs, s'han treballat molts continguts relacionats amb la nutrició humana, complementats amb diverses activitats com sortides al medi natural, reciclatge (d'oli, matèria orgànica,...), reducció d'embalatges, educació per la diversitat i valors humanitaris, així com un projecte d'innovació en ciència.
Cal destacar que també s'han donat dos accèssits que han recaigut en l'escola d'educació especial l'Arboç de Mataró i en l'escola els jesuïtes de Gràcia a Barcelona.
Adjunt | Mida |
---|---|
premis-escoles.jpg | 149.86 KB |