L'exposició a nivells alts de contaminació atmosfèrica redueix els beneficis de l'activitat física

Un estudi d'ISGlobal analitza la relació entre la funció pulmonar i la pràctica d'esport a la ciutat
14/11/2016 - 10:27

Un nou estudi realitzat per investigadors de l'Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal), i publicat a la revista Environment International, ha analitzat quins efectes té per a la salut la pràctica d'exercici físic a la ciutat, sota l'exposició a la contaminació atmosfèrica provocada pel trànsit de cotxes. La recerca conclou que l'exposició a alts nivells de contaminació abans i durant l'activitat física podria reduir els beneficis d'aquesta per a la salut.

 

L'estudi, que forma part del projecte europeu EXPOsOMICS, s’ha realitzat a Barcelona amb 30 persones sanes, a les que s'ha realitzat un seguiment individual durant quatre dies en diferents escenaris d'exposició a contaminació atmosfèrica. Els resultats mostren que els participants van experimentar un augment significatiu de la funció de les vies respiratòries a curt termini, que es va prolongar durant diverses hores després d'haver realitzat activitat física, fins i tot en ambients contaminats.

Tot i això, l'exposició a nivells elevats de contaminació va atenuar els beneficis respiratoris derivats de l'exercici. En concret, les persones van experimentar una disminució a curt termini en la funció de les vies respiratòries altes i baixes, independentment del nivell d'activitat física que havien practicat.

L'estudi suggereix que l'activitat física redueix els efectes negatius que algunes partícules en suspensió (PM2,5, PM10 i PMcoarse) tenen a les vies respiratòries. A més, el nivell d'exposició previ també va influir en la funció pulmonar dels participants.

Mark Nieuwenhuijsen, coordinador de l'estudi i director de la iniciativa de Planificació Urbana, Medi Ambient i Salut d'ISGlobal, explica que "estudis previs ja havien mostrat que les persones que realitzen esport a la ciutat estaven més exposades a la contaminació atmosfèrica, però hi havia el dubte de si la pràctica d'activitat física en ambients amb alta contaminació era beneficiós o perjudicial per a la funció pulmonar". L'estudi realitzat mostra que l'exposició a diversos contaminants ambientals "sí que té un impacte en les vies respiratòries, però cal fer més estudis per confirmar aquesta associació".

Un altre estudi coordinat per ISGlobal i publicat el 2015 ja mostrava que els beneficis de l'activitat física sobre la nostra salut són superiors als perjudicis causats per la contaminació atmosfèrica.

Referència:
Matt F, Cole-Hunter T, Donaire-Gonzalez D, Kubesch N, Martinez D, Carrasco-Turigas G, Nieuwenhuijsen M. Acute respiratory response to traffic-related air pollution during physical activity performance. Environ Int 2016; 97: 45-55


Etiquetes: 
Categories: 

Relacionats

Entrevista
Notícia

La secció Metges d’Acció Climàtica del Col·legi de Metge de Barcelona (CoMB), la Societat Catalana de Pediatria, l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal) i les entitats ciutadanes Eixample Respira i Revolta Escolar fan pública una carta, oberta a adhesions, on reclamen als polítics i administracions coherència i ambició per planificar i posar en marxa mesures per aconseguir un aire net i saludable.

Article
Guia per a promoure el binomi salut i natura en la infància, adolescència i joventut

Aquesta guia és un producte elaborat en el marc de la Taula Salut i Natura d’Infància, Adolescència i Joventut, per la Societat Catalana d’Educació Ambiental i la col·laboració de Xarxa per a la Conservació de la Natura, amb el suport del Departament de Territori, Habitatge i Transició Ecològica. 

Butlletí