Font: Paeria de Lleida
Es crea el primer jardí de papallones de la ciutat, un espai on es realitzarà una plantació d’espècies vegetals concretes per a la proliferació d’aquest insecte. El nou espai verd, ubicat a Balàfia, inclou la creació d’un camí de vianants que donarà continuïtat a l’existent per sobre del camp de futbol, i que unirà l’Avinguda Alcalde Recasens fins a l’Avinguda de Torre Vicens.
L’Ajuntament de Lleida ha iniciat les obres del segon bosc urbà de la ciutat, ubicat prop de la Plaça dels Països Catalans a Balàfia, que comportarà la plantació de més de 200 arbres i la creació d’un nou gran espai verd a Lleida de 7.000 m2. El nou bosc urbà inclou també la creació d’un camí de vianants que donarà continuïtat a l’existent per sobre del camp de futbol de Balàfia, i que unirà l’Avinguda Alcalde Recasens fins a l’Avinguda de Torre Vicens.
El projecte també preveu la creació d’àrees de lleure amb jocs infantils, bancs, papereres, font, il·luminació dels espais i del camí i una zona d’aparcament per una quarantena de vehicles. Com a novetat, el nou bosc urbà de Balàfia inclourà el primer jardí de papallones de Lleida, un espai on es realitzarà un plantació d’espècies vegetals concretes per a la proliferació d’aquest insecte.
En el nou espai verd es podran trobar 204 unitats d’arbres de 10 espècies diferents com pi blanc - Pinus halepensis-, pi pinyer - Pinus pinea-, alzines - Quercus ilex-, Pistatxer xinès - Pistacia chinensis-, lledoners - Celtis australis-, roures -Quercus robur-, roures americans - Quercus rubra-, acàcies negres - Gleditsia triacanthos ‘Inermis’-, acàcies daurades - Gleditsia triacanthos ‘Sunburst’- i acàcies de tres espines - Gleditsia triacanthos ‘Skyline’. Els acabats de la plantació –que es realitzarà durant el mes d’octubre/novembre- es farà amb triturat d’esporga en tota la superfície del bosc per tal de poder aportar nutrients, retenir la humitat del terra i actuar com un anti-herbes.
Cal destacar que s’aprofitaran uns 1500m3 de terres ja existents al solar i es reaprofitaran unes 200 tones de runa per fer els drenatges de l’obra, un fet que abarateix considerablement la construcció del bosc urbà. L’import de licitació de l’obra és d’uns 240.000 euros.
L’alcalde de Lleida, Àngel Ros, acompanyat del tinent d’alcalde i regidor de Promoció i Gestió de l’Hàbitat Urbà, Rural i la Sostenibilitat, Fèlix Larrosa, i el regidor de barri, Joan Gómez, han visitat avui el nou espai verd, que serà una realitat entre els mesos d’octubre i novembre. En el decurs de la visita, el paer en cap ha remarcat que “el projecte incorpora el concepte de bosc urbà i el concepte de camí verd o camí de passeig, ja que el nou bosc urbà unirà els jardins de l’entrada al Secà de Sant Pere amb la plaça dels Països Catalans, passant per darrera del camp de futbol de Balàfia”.
Ros també ha destacat que “des de l’equip de govern continuem amb l’objectiu de fer una veritable revolució verda a Lleida amb l’increment d’un 30% de l’arbrat de la ciutat, sota el concepte de bosc urbà, que a més té una filosofia de cicle tancat a través de la pròpia producció de plantes i arbres en els vivers municipals”, ha destacat l’alcalde de Lleida. El paer en cap ha explicat que els propers boscos urbans es crearan al costat del Museu del Clima i la Ciència de Lleida i l’altre als Magraners.
Per la seva banda, Fèlix Larrosa ha destacat l’impacte positiu de paisatge que tenen els boscos urbans, i ha explicat que el nou espai verd dóna resposta a les reivindicacions veïnals per embellir el solar que, fins ara, hi havia en l’espai del nou bosc urbà.
Els boscos urbans formen part del pla de la Paeria per augmentar l’arbratge de la ciutat un 30% en quatre anys, amb l’objectiu de fer una ciutat més sostenible, guanyar zones d’ombra a l’estiu i contribuir, també, a la lluita contra el canvi climàtic. A més a més, el consistori lleidatà té la voluntat de produir de manera pròpia gran part de l’arbustiva i l’arbrat urbà que necessiti per les zones enjardinades i per la creació i el manteniment dels boscos urbans, a través d’un viver d’arbustiva i un viver forestal municipal, que ja funcionen a bon ritme.
Cal recordar que el bosc urbà de Cappont, el primer de Lleida, es va crear fa un any i té una gran acceptació entre la ciutadania.