El govern de la Generalitat ha aprovat la creació del Parc Natural del Montgrí, les Medes i el Baix Ter, que ara ha de seguir la tramitació parlamentària. El projecte ha aixecat oposició al territori perquè asseguren que s'ha fet amb poc consens i inclou massa terrenys d'alt valor agrícola. La declaració de parc natural suposa la protecció de més de 8.000 hectàrees, el 25% de les quals marines.
En concret, la proposta del Parc Natural del Montgrí, les Medes i el Baix Ter inclou dues reserves naturals parcials, una marina de les Illes Medes i una terrestre al Baix Ter; una reserva natural integral a la zona emergida de les Illes Medes pel seu alt valor; una zona perifèrica de la reserva natural parcial marina, i un àmbit de protecció d'espais agraris. Per comarques, el nou parc natural distribueix la seva superfície en l'Alt Emporda (4%) i el Baix Empordà (72%) i, per termes municipals, Torroella de Montgrí representa el 55%, Pals el 7%, Bellcaire el 6%, l'Escala (4%), Palau Sator (1%), Ullà (1%), Fontanilles (1%) i Gualta el 0,1%.
El projecte de llei inclou el reconeixement de la Reserva Natural Parcial Marina de les Medes i dels Aiguamolls del Baix Ter. La primera comprèn la zona ja estrictament protegida de l'entorn marí de les illes, ja que consideren que la pressió creixent en aquest àmbit de gran interès fa necessari incrementar els esforços per millorar la protecció i reforçar la gestió, i també dotar aquest àmbit d'una figura de protecció reconeguda en la legislació vigent.
La Reserva Natural Parcial dels Aiguamolls del Baix Ter comprèn les llacunes i els Aiguamolls dels sectors del Ter Vell, la Pletera, la Bassa de fra Ramon i les Basses d'en Coll. Al Parc Natural del Montgrí, les Medes i el Baix Ter, les zones humides tenen un paper fonamental per la seva gran riquesa ecològica i la seva importància zoogeogràfica. El projecte reconeix la part terrestre de les Medes com a reserva natural integral, una zona que fins ara no estava protegida per la llei, només pel PEIN (Pla d'Espai d'Interès Natural). El fet que la part emergida es declari reserva natural integral significa que només s'hi podrà accedir i actuar amb l'autorització prèvia de l'òrgan gestor del parc natural.
Només es podran fer treballs científics d'investigació i activitats de maneig de l'espai protegit i de gestió i manteniment del far, i no s'admetrà l'extracció ni la recol·lecció de minerals, roques, fòssils, plantes o animals, excepte l'associada a activitats d'investigació i manteniment, prèviament autoritzades. A més, el govern també ha manifestat a l'ajuntament de l'Escala la voluntat de definir un espai d'interpretació del medi natural i socioeconòmic del parc natural a l'actual edifici de Mas Vilanera, nexe amb el Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà.
La Generalitat ha informat que aquest nou parc natural es declararà per via de llei, en lloc de decret, "perquè és la solució més coherent per intervenir de manera integral en un territori que té molta pressió i amb elements naturals de gran vulnerabilitat que requereixen el màxim nivell de protecció". Aquesta nova llei derogarà la vigent de protecció de la flora i de la fauna marina de l'arxipèlag de les illes Medes.
Motiu de polèmica
Però aquesta aprovació no té el consens del territori. A favor hi ha entitats ecologistes com Salvem l'Empordà i el Fòrum l'Escala Empúries, que consideren el parc necessari per evitar la degradació dels valors naturals i culturals d'aquest espai maritimoterrestre. En contra, sectors turístics que viuen del mar i tenen por que la seva activitat econòmica es vegi perjudicada, pagesos de la zona i propietaris dels terrenys afectats que diuen que aquests espais ja estan prou protegits i que més regulació només els pot portar perjudicis. Els vuit municipis inclosos en la reserva natural tampoc tenen una posició unitària, ja que només la meitat dels ajuntaments estan a favor de com s'ha delimitat el parc.
Més informació: Dossier del futur Parc Natural (PDF)