Font: El Món Planeta
La Comissió per a l’Eradicació de l’Amiant a Catalunya (CEAC) ha donat llum verda aquest 23 de juliol a l’estructura del Pla Nacional per eliminar aquest element d'arreu de Catalunya, en la segona reunió que ha mantingut des que es va constituir el desembre passat. La CEAC ha aprovat les nou línies estratègiques del pla i ha designat les unitats responsables d’elaborar el contingut de cadascuna.
A banda, també s'han aprovat les quatre mesures prioritàries que s’han de portar a terme a curt termini en el període 2020-2021. A més, durant la reunió d’aquest dijous també s’ha informat de la voluntat d’incorporar algunes de les accions per a l’eradicació de l’amiant a Catalunya en el Pla de Reactivació Econòmica i Protecció Social de la Generalitat. El Pla Nacional inclourà mesures relacionades amb el cens d’espais i edificis que contenen amiant; els aspectes relatius a la salut de les persones; les activitats legislatives que es necessiten portar a terme; les fonts de finançament possible i l’avaluació econòmica de cada una de les línies del Pla, i el tractament dels residus que genera la retirada de l’amiant, entre altres qüestions.
Pel que fa a les mesures per al termini 2020-2021 que també s'han aprovat avui, la primera és elaborar un pla de formació inicial per a personal de les administracions públiques de tal manera que puguin identificar la presència de materials amb contingut d’amiant. Una altra és continuar amb la tasca d’eradicació de l’amiant en els centres educatius de la Generalitat, iniciada els darrers anys. La tercera passa per facilitar a les diferents administracions públiques eines de suport a la contractació de la identificació, diagnosi i avaluació de l’amiant als edificis. I finalment s'ha aprovat posar a disposició de la ciutadania un espai web que reculli de forma ordenada i concentrada la informació sobre l’eradicació de l’amiant, i faciliti pautes i respostes sobre què fer, quan i com, en relació amb aquest tema.