El passat 9 de febrer de 2010 es va fer a Madrid, a les dependències de l'ajuntament, un seminari sobre el Pacte d'Alcaldes/esses. La trobada va ser organitzada per l'Oficina del Pacte d'Alcaldes/esses de la Comissió Europea. Van assistir-hi representants de diversos governs locals i regionals d'Espanya i d'arreu d'Europa. Per part de la Diputació de Barcelona, pionera en el desplegament del Pacte en els municipis de la província de Barcelona, va assistir-hi un representant de l'Oficina Tècnica de Canvi Climàtic i Sostenibilitat.
En primer lloc, es van comentar algunes qüestions tècniques relacionades amb els PAES (Plans d'Acció d'Energia Sostenible). També es va aprofitar per difondre l'eina financera ELENA. Aquesta és una iniciativa del Banc Europeu d'Inversions (BEI) i que pretén servir d'ajut econòmic per l'assistència tècnica de projectes relacionats amb l'eficiència energètica i les energies renovables. El pressupost per al 2010 és de 15 milions d'euros. Podeu trobar més informació a www.eib.org/elena.
Els exemples de Múrcia, Estocolm i Eindhoven
Diversos municipis europeus van presentar el seu PAES. Van ser els municipis de Múrcia, Estocolm (Suècia) i Eindhoven (Holanda). El PAES de Múrcia va ser presentat per tècnics de l'Agència Local d'Energia i Canvi Climàtic de la ciutat. Múrcia és la setena ciutat d'Espanya en nombre d'habitants (prop de 440.000 habitants el 2009) i té una superfície de prop de 900 km2 (unes 9 vegades Barcelona). Les emissions totals del municipi el 2007 van ser de 2,7 milions de tones de CO2. Per aconseguir els objectius del Pacte d'Alcaldes/esses, han definit 95 mesures. Algunes de les accions clau són l'elaboració del Pla de mobilitat (en execució), l'ampliació de la xarxa de tramvia i de carrils bici, les ordenances municipals sobre eficiència en l'enllumenat públic (aprovada) i de mesures bioclimàtiques i eficiència energètica en edificis i, sobretot, l'eficiència energètica a les plantes de tractament de residus (veieu el reportatge sobre Múrcia a l'especial Ecociutats de Sostenible).
Estocolm, de la seva banda, és una de les ciutats del món amb els objectius més ambiciosos de reducció de les emissions: es proposen ser una ciutat lliure de carboni el 2050. Del 2000 al 2009, les emissions al municipi es van reduir en un 20%. La ciutat té previst aprovar el seu PAES el mes d'abril d'enguany. La ciutat celebra el 2010 el fet de ser la primera Capital Verda Europea. En aquest marc, té previst de fer un seminari, el 27 de maig, sobre implicació de la ciutadania en qüestions relacionades amb l'energia i el clima i un altre, el 7 de setembre, sobre cooperació entre ciutats i empreses (veieu el reportatge sobre Estocolm a l'especial Ecociutats de Sostenible).
Finalment, Eindhoven és també una ciutat força implicada en les polítiques ambientals i per la sostenibilitat. De fet, pretén ser una ciutat amb "neutralitat energètica" el 2045. El pla actual té una vigència del 2009 al 2012. Tant Eindhoven com Estocolm donen especial importància a l'anàlisi cost-benefici per la priorització de les accions dels seus PAES. Algunes de les accions clau del seu PAES són l'emmagatzematge de fred i calor sota terra (HCS, Hot-Cold Storage), l'aprofitament de l'energia geotèrmica, el leasing de cobertes per usos fotovoltaics i la producció pròpia d'energia (HCS i biogàs), entre d'altres.
Fins al moment, 1.243 municipis de tot Europa s'han adherit al Pacte d'Alcaldes/esses, dels quals més de 120 corresponen a municipis de la província de Barcelona. La Diputació de Barcelona, a través de l'Àrea de Medi Ambient, és una estructura de suport del Pacte, la feina de la qual ha estat reconeguda positivament per la Comissió. A data d'avui, 71 municipis europeus han lliurat ja el seu PAES.
--
Més informació: Especial sobre el Pacte d'Alcaldes a Sostenible.cat