Malgrat de Mar inicia un programa de Ciència Ciutadana amb un projecte sobre ratpenats

23/07/2018 - 10:50

Aquesta iniciativa vol implicar la ciutadania en tasques d'investigació científica: compartir mètode, recol·lecció de dades i resultats. La idea és transmetre hàbits i actituds responsables i sensibilització en el patrimoni local.

La Regidoria de Medi Ambient de l'Ajuntament de Malgrat de Mar posa en marxa aquest mes de juliol el programa Ciència Ciutadana.

El programa de Ciència Ciutadana s'inicia amb un projecte sobre ratpenats. Per posar-ho en marxa, la regidoria ha organitzat un curs perquè les persones interessades rebin la formació necessària per participar al programa de Ciència Ciutadana. També s'ha programat una passejada.

Malgrat engega un programa de Ciència Ciutadana que vol implicar persones no especialitzades en la recerca científica. La iniciativa té com a objectiu millorar les dades científiques locals, facilitar a la població participant formació científica bàsica i compartir els resultats amb la resta de la ciutadania; també transmetre hàbits i actituds responsables i sensibilització en el patrimoni local.

La regidora de Medi Ambient, Mireia Castellà (JXM), ha explicat que aquest programa de Ciència Ciutadana s’ha plantejat "com a projecte col·laboratiu, ja que els participants a part d’analitzar mostres ajudaran en el disseny de l’estudi, interpretació de les dades, extracció de conclusions i/o difondre els resultats". "Començarem amb el treball sobre ratpenats, però també s’està treballant en altres disciplines", ha apuntat la regidora.

Per iniciar el programa de Ciència Ciutadana concretament l’àmbit dels Ratpenats, es necessari formar les persones voluntàries que vulguin formar-hi part; realitzant un curs de 20 hores teòriques i pràctiques. La formació s'impartirà del 23 al 27 de juliol de les 19 h a les 23 h a la sala de l'Arxiu Municipal. Un cop finalitzat el curs, els participants rebran un certificat i un aparell d'ultrasons perquè puguin començar a fer el mostreig a nivell particular, ja sent coneixedors de la metodologia científica que han d'utilitzar. Les persones interessades a fer Ciència Ciutadana amb el projecte dels ratpenats es poden inscriure a la formació a través d'una instància que han de presentar a l'Ajuntament. 

La Regidoria de Medi Ambient ha avançat que com a cloenda del curs, es realitzarà una passejada oberta a tota la ciutadania per mostrar i transmetre els continguts assolits en el curs.

El divendres 27 de juliol es portarà a terme l'activitat La Nit dels Ratpenats una passejada oberta a la ciutadania. 

 

 


 

Municipis: 
Categories: 

Relacionats

Notícia

La Regidoria de Sostenibilitat ha posat el nou projecte de ciència ciutadana per fer un seguiment de les poblacions de papallones diürnes i així poder a avaluar i entendre la biodiversitat urbana.

Notícia

Mataró ha acollit la 39a edició de l’exposició de bolets del Maresme que renova el seu compromís de divulgació, sinó que també s’adapta a la nova realitat del canvi climàtic i la pèrdua de biodiversitat, connectant tradició i innovació en benefici del patrimoni natural.

Notícia

L’Atles de Biodiversitat de Barcelona ja incorpora dades de crustacis i mol·luscs gràcies a la ciència ciutadana. Les dues noves capes han estat creades íntegrament amb dades ciutadanes recollides per l’ICM-CSIC, que el 2021 va permetre també afegir la capa de peixos a la guia.

Butlletí