Mataró ha assolit un 77% del desenvolupament del Pla d'Acció Ambiental (PAA) de l'Agenda 21

Les actuacions realitzades durant l'any passat van suposar una despesa associada estimada a l'execució del PAA de 17.398.614 euros
Font: Aj. Mataró
14/06/2008 - 00:00

Mataró ha assolit un 77% del desenvolupament del Pla d'Acció Ambiental (PAA) de l'Agenda 21, que defineix les accions que cal dur a terme per aconseguir el desenvolupament de la ciutat amb els criteris de sostenibilitat marcats a la Carta d'Aalborg, a la que Mataró està adherida des de 1996.

L'Ajuntament duu a terme la coordinació i seguiment del PAA mitjançant la Comissió Agenda 21, òrgan que integra 16 serveis municipals implicats en la seva execució. L'avaluació del grau d'implantació del PAA es va presentar el 17 d'abril al Consell Municipal del Medi Ambient, l'organisme de participació ciutadana que fa el seguiment de l'Agenda 21. També es va presentar a la Comissió Municipal Informativa de Serveis Centrals del 27 de maig.

Segons informa l'ajuntament a través d'un comunicat, les actuacions realitzades durant l'any passat van suposar una despesa associada estimada a l'execució del PAA de 17.398.614 euros, dels quals un 4,18 % és aportació directa d'altres administracions o entitats. Entre les actuacions desenvolupades que han suposat una despesa més elevada cal destacar la creació del Parc de Mar, la construcció i explotació de nous aparcaments i la recollida comercial i de grans productors de la matèria orgànica, el paper i el cartró.

D'altra banda, s'han destinat 11.719.192 euros a actuacions que, tot i no estar incloses dins el Pla, són concordants amb els objectius d'aquest. D'aquesta despesa un 2,03% és aportació directa d'altres administracions o entitats. Així, la despesa total estimada, sumant les accions incloses al Pla i les concordants, va arribar als 29.117.806 euros. La vigència del PAA és fins al 2008, després es revisaran els objectius i s'elaborarà un nou pla.

Els indicadors de sostenibilitat
Els indicadors es calculen en base a 131 paràmetres d'informació facilitats per més de vint entitats públiques i privades. L'Oficina Agenda 21 de Mataró és qui realitza l'avaluació anual d'aquests indicadors que s'agrupen en vuit àmbits temàtics. El 74,1% dels indicadors analitzats han tingut, durant el 2007, una tendència desitjable en termes de sostenibilitat, el 14,8% s'han mantingut i l'11,1% no responen a les tendències desitjades.

Aquestes són algunes de les dades:

Consum d'aigua
Durant el 2007, s'ha consolidat la tendència descendent en el consum d'aigua domèstica que està en 108,9 litres per habitant i dia. L'aigua de la xarxa utilitzada per regar les zones verdes ha disminuït significativament.

Estat de l'atmosfera
Les concentracions d'ozó no han superat en cap moment els 180µg/m³ que corresponen al nivell d'informació de la població. L'ozó és un contaminant secundari que es genera a partir de la reacció, activada per la llum solar, d'altres contaminants primaris com són l'òxid de nitrogen i els compostos orgànics volàtils.

Energia
Durant el 2007, cada mataroní va consumir 1,2 teps que és una unitat d'energia química equivalent a l'energia de combustió d'una tona de petroli. Aquesta xifra es manté igual a la de l'any 2006 a Mataró i coincideix amb el darrer valor disponible (2004) per a la mitjana de municipis de més de 100.000 habitants de la província de Barcelona.

Les emissions de CO² a l'atmosfera han augmentat en 0,3 tones per habitant respecte l'any passat. Els consums de gas canalitzat, d'energia elèctrica i dels gasos liquats del petroli ha disminuït però el consum de gasolines d'automoció i de gasoils ha augmentat. Les dades dels primers consums provenen de fonts que disgreguen les dades per a Mataró, mentre que les dades del consum de benzina són el resultat d'extrapolacions a partir de les xifres de la província de Barcelona.

La producció d'energies renovables (plaques solars i fotovoltaiques) continua a l'alça i es situa en 10,7 kWh/hab/any. Aquesta xifra suposa deixar d'emetre unes 300 Tn de CO² a l'any. Aquesta xifra té el mateix efecte que plantar 80 hectàrees de bosc mediterrani.

La valorització energètica ha augmentat pels canvis introduïts a la planta de tractament de residus sòlids urbans del Maresme i per la major eficiència del Tub Verd. Aquest indicador ha assolit un valor de 290,5 kW/h/hab que suposa deixar d'emetre unes 8.000 Tn de CO² anuals a l'atmosfera.

Residus generats
Cada ciutadà ha generat 1,6 quilograms diaris de residus sòlids durant el 2007, mentre que durant el 2006 cada mataroní va fer 1,5 quilograms. De la xifra del 2007, un 35,8% s'ha recollit de forma selectiva.

Contaminació acústica
La mitjana del nivell de soroll en vials molt transitats continua amb una dinàmica descendent i en el darrer any es va aconseguir una disminució d'1,7 decibels.

Espais naturals
Les hectàrees ocupades per conreus i pastures a la ciutat han disminuït. En canvi, per setè any consecutiu no hi ha cap hectàrea cremada a causa d'incendis forestals.

Mobilitat i sistema viari
La utilització del transport públic municipal (el servei del Mataró Bus) continua a l'alça amb un augment de 14.518 viatgers durant l'any 2007. L'indicador del transport públic intermunicipal no s'ha pogut calcular perquè no s'han obtingut les dades del transport ferroviari.

La longitud de recorreguts condicionats per a l'ús de les bicicletes (carrils bici) es manté en 6,7 quilòmetres mentre que els vials de la ciutat on s'apliquen mesures de pacificació del trànsit han augmentat i actualment hi ha 24,3 quilòmetres.

Els accidents derivats de l'ús del vehicle privat han disminuït i durant l'any 2007 se situa en 4,2 accidents amb ferits per cada 1.000 vehicles.

L'extensió de la xarxa de carrers arbrats en relació a la longitud total dels carrers ha augmentat en un punt i mig i el 100% de la població continua vivint a menys de 400 m d'una zona verda de més de 1.500 m².

Municipis: 

Relacionats

Notícia

Mataró ha acollit la 39a edició de l’exposició de bolets del Maresme que renova el seu compromís de divulgació, sinó que també s’adapta a la nova realitat del canvi climàtic i la pèrdua de biodiversitat, connectant tradició i innovació en benefici del patrimoni natural.

Notícia

El projecte té com a objectiu la prevenció, reparació i reutilització de residus per allargar el cicle de vida dels productes i reduir al màxim la generació de deixalles i l’extracció de recursos no renovables.

Article

El Pla local de prevenció de residus de Mataró 2023-2030 inclou 16 actuacions contra el malbaratament alimentari, els productes d’un sol ús i per impulsar el residu zero, entre altres línies de treball. Les primeres accions ja estan en marxa, com promoure l’ús de bolquers reutilitzables a les escoles bressol municipals o normalitzar el fet d’anar a la compra amb recipients i bosses reutilitzables.

Butlletí