Medi Ambient dóna ajuts de 200.000 euros als apicultors per fomentar la conservació de l'abellerol

Els ajuts van destinats a pal·liar les pèrdues que causa aquesta au a les explotacions apícoles
Redacció
10/05/2010 - 00:00

El Departament de Medi Ambient i Habitatge subvenciona aquest any amb 200.000 euros les explotacions apícoles que compatibilitzin l'activitat amb la conservació de l'abellerol.

El Decret legislatiu 2/2008, de 15 d'abril, de protecció dels animals, declara espècie protegida l'abellerol (Merops apiaster), i s'ha previst una dotació de 200.000 euros per subvencionar les actuacions destinades a pal·liar les pèrdues que causa aquesta au, donat que provoca danys a l'apicultura pel seu efecte depredador i dissuasiu. Aquests ajuts pretenen facilitar l'activitat dels apicultors que treballen amb l'abella de la mel en les zones que presenten una elevada densitat d'abellerols.

Es poden beneficiar dels ajuts els titulars d'una explotació apícola que tingui més de 150 arnes (ruscs), i que declarin que tindran arnes situades al territori de Catalunya, de manera permanent des del 15 de juny fins al 15 de setembre de l'any de la convocatòria en curs.

A les zones d'abundància molt alta d'abellerol s'atorgaran fins a 12 euros per arna. A les zones d'abundància alta, fins a 8 euros per arna, i a les d'abundància mitjana, fins a 4 euros per arna. També se subvencionarà la reposició de baixes d'abelles reines

L'abella de la mel (Apis mellifera) ha estat utilitzada tradicionalment en l'apicultura i està lligada a una activitat econòmica fortament arrelada al país, com és la producció de mel i de cera. S'estima que a Catalunya hi ha més de 60.000 arnes i l'activitat apícola suposa una eina fonamental en el manteniment de la biodiversitat a Catalunya, fa possible l'existència de determinats vegetals i en molts casos facilita la supervivència d'espècies autòctones amenaçades o d'interès econòmic. El passat mes de gener, el Departament de Medi Ambient i Habitatge va aprovar una subvenció de 80.000 euros a la conservació de l'abella de la mel autòctona.

 

Podeu accedir a més informació aquí

Relacionats

Notícia

La Comissió Europea va adoptar aquest 22 de juny diverses propostes capdavanteres que tenen per objectiu restaurar els ecosistemes del continent i recuperar la natura i la biodiversitat, de les terres agrícoles als mars, els boscos i els entorns urbans. A més, la CE també proposa reduir l’ús i els riscos dels plaguicides químics en un 50% el 2030 com a molt tard. Unes propostes fermes per continuar en el camí del Pacte Verd Europeu per millorar la resiliència i la seguretat del subministrament d’aliments a la UE i al món.

Opinió

Per un país petit, amb una producció audiovisual feble, i sovint acomplexada, haver guanyat un premi de prestigi mundial com l’Ós d’or del Festival de Berlin hauria d’haver estat un estímul per a tota mena d’iniciatives, entre les quals, com a mínim, una discussió pública sobre autonomia energètica i alimentària. 

Entrevista

Productor i fill de productors de fruita, Josep Lluís Escuer, coneix en profunditat el sector agrícola i els seus reptes. Parlem amb Escuer, com a representant de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya, la qual aglutina unes 200 cooperatives repartides per tot el territori, amb un facturació de 1.700 milions, dona feina a uns 4.500 treballadors a les centrals i 35.000 pagesos. Defensor de la producció integrada, en aquesta entrevista analitza alguns factors que contribueixen al malbaratament alimentari, així com algunes solucions.

Butlletí