Medi Ambient fomenta la conservació de l'abella de la mel autòctona amb 80.000 euros

Sense abelles no seria possible la pol·linització, i molts vegetals, bàsicament plantes amb flors, podrien desaparèixer
Font: DMAH
31/03/2009 - 00:00

El Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) ha publicat la convocatòria del Departament de Medi Ambient i Habitatge per a les subvencions destinades a fomentar la conservació de l'abella de la mel autòctona, en tant que es tracta d'una espècie declarada d'especial interès. La dotació màxima prevista és de 80.000 euros i el 20 d'abril finalitza el termini de presentació de sol·licituds.

L'abella de la mel (Apis mellifera) és una espècie autòctona pròpia de la fauna de Catalunya, on hi ha subspècies diferents de les del seu entorn europeu. En la producció de la mel també s'utilitzen altres espècies del mateix gènere Apis, diferents de les autòctones. Atesa la importància de les abelles en el manteniment de les espècies vegetals dels ecosistemes i de la biodiversitat del nostre territori, la seva conservació és bàsica. Sense abelles no seria possible la pol·linització, i molts vegetals, bàsicament plantes amb flors, podrien desaparèixer, i amb aquestes plantes també s'extingirien moltes espècies animals que se n'alimenten o en depenen.

El risc de les espècies no autòctones
La utilització d'espècies o subspècies diferents a les autòctones té uns perills potencials desconeguts i no avaluats enlloc. Les formes exòtiques o no autòctones poden tenir preferències diferents quant a les plantes a pol·linitzar, i això pot tenir conseqüències difícils de valorar. S'estima que les espècies no autòctones poden tenir una percepció diferent de les longituds d'ona emeses per les flors, o preferir-ne alguns trams de l'espectre visible concrets, per la qual cosa les intensitats de pol·linització poden variar. Per aquestes raons, Medi Ambient i Habitatge subvenciona l'adquisició d'abelles reina autòctones a través de les societats d'apicultors i fa inspeccions als centres de cria per comprovar que els apicultors adquireixen abelles reina autòctones.

A més del Departament, col·laboren en aquest programa per fomentar la conservació de l'abella de la mel autòctona la Societat Apícola Tarragonina, l'Associació d'Apicultors de Barcelona, Apicultors Lleidatans, l'Associació Catalana d'Apicultors, Apicultors Gironins Associats i Unió de Pagesos. Al web del Departament es poden trobar les bases, la convocatòria, el model de sol·licitud i la documentació que cal per sol·licitar l'ajut.

Relacionats

Reportatge
EN PROFUNDITAT

La sequera és un fenomen natural que també impacta sobre l’entorn natural. I les espècies més afectades són les que depenen íntimament del medi aquàtic i les que no poden fugir en cerca d’àrees amb millors condicions. 

 

Acte
26/04/2024 - 00:00
Àrea metropolitana de Barcelona
Reportatge
Reportatge

El consum desmesurat dels productes i l’excés de materials que els protegeixen o envolten són dues importants fonts de generació de residus. Sobretot en el cas dels plàstics d’un sol ús. 

Butlletí