Font: Menorca. Reserva de la Biosfera
L'illa de Menorca ja és signant com a territori insular del Pacte de Batles i Batlesses per al Clima i l'Energia, la iniciativa que compromet a milers de governs locals de tot el món a assumir una agenda comuna d'objectius i accions per accelerar la descarbonització dels seus territoris, mitigar el canvi climàtic i adaptar-se als canvis i impactes ineludibles d'aquest. L'adhesió s'ha fet oficial després que el ple del Consell aprovés dilluns passat sumar-se com a territori al document, ratificació que convertirà a la institució en coordinadora a escala insular de les actuacions que des dels municipis de l'illa es duguin a terme per a la consecució dels objectius del pacte.
Menorca s'adhereix així als més de 200 coordinadors territorials d'aquest pacte entre localitats, una figura que exerceixen aquelles autoritats descentralitzades en contacte amb les administracions locals i que, entre altres coses, es comprometen a proporcionar assessorament estratègic i suport tècnic i econòmic als municipis de l'illa per desenvolupar la seva agenda de transició energètica.
Entre les principals fites del pacte es troben complir amb els objectius de reducció d'emissions de gasos d'efecte hivernacle de la UE i garantir l'accés a una energia segura, sostenible i assequible mitjançant mesures d'eficiència energètica i un major ús de fonts d'energia renovables. Les accions que Menorca posi en marxa per a la consecució d'aquest objectiu hauran de plasmar-se en un Pla d'Acció per al Clima i l'Energia Sostenible (PAES), document que traduiria el compromís polític de l'illa en mesures i projectes pràctics, i que haurà d'estar elaborat abans de dos anys des de la seva adhesió.
El Pacte de Batles i Batlesses per al Clima i l'Energia compta actualment amb 7.755 localitats signatàries de 57 països d'arreu del món i suma a aproximadament 253 milions d'habitants. Neix el 2008 a Europa amb el propòsit de reunir als governs locals que voluntàriament es van comprometre a assolir i superar els objectius de la UE en matèria de clima i energia. El notable èxit del pacte, que té com a tret distintiu l'aplicació a nivell local de directrius globals sobre clima i energia, va promoure el 2015 un pacte mundial que va incloure també la mitigació i adaptació al canvi climàtic entre les seves línies estratègiques plantejant també objectius de reducció per al 2050.