Abordar els reptes de futur de les nostres ciutats, i ser un espai de trobada de l'espai públic i privat en l'àmbit de la sostenibilitat. Aquest són els dos grans objectius del III Fòrum de Medi Ambient i Món Local, organitzat per la Diputació de Barcelona, que se celebra el 10 i 11 de març al Recinte Modernista Sant Pau, Barcelona.
Queden 5 anys per complir els compromisos 20/20/20 de la Unión Europea: reduir les emissions de GEI en un 20%, estalviar un 20% del consum energètic amb eficiència energètica, promoure les renovables fins el 20%. Com estem caminant cap aquest objectius? El compromís de moltes ciutats ha sigut ferm, a través, per exemple, d'eines com el Pacte d'Alcaldes, on 212 municipis i ciutats del nostre territori han treballat per aquest objectius. No han estat soles, el Pacte involucra a tot Europa 6.280 ciutats i 200 milions de persones.
Potser sí, les ciutats estan sent el motor del canvi, però els reptes no són fàcils, conflueixen i són interdependents: L'adaptació als impactes del canvi climàtic o capacitat de resiliència, la gestió de la crisi econòmica, la lluita contra la pobresa energètica, la urgent electrificació de la mobilitat, les exigències ciutadanes per protegir la salut ambiental en àmbits com l'alimentació o la contaminació atmosfèrica, la transició cap a l'economia circular ....
Per això, són necessaris, cada vegada més, espais de relació i aprenentatge. Això vol ser el III Fòrum de Medi Ambient i Món Local, organitzat per la Diputació de Barcelona, que se celebra el proper 10 i 11 de març al Recinte Modernista Sant Pau, de Barcelona i on ja s'han inscrit més de 500 persones, entre pensadors, gestors de les ciutats, empresaris o representants d'entitats públiques i privades.
Sota el Lema, "Caminant junts cap al 2020 i més enllà" el Fòrum vol ser un espai d'anàlisi, intercanvi d'experiències i un punt de trobada entre els gestors del món local i entre aquest i les empreses, part fonamental de la transició cap a un creixement intel·ligent, sostenible i integrador.
Així doncs, el Fòrum, consta de dues jornades: "La transició cap als objectius 2020 i més enllà" i "El món local i les persones, treballant plegats pel desenvolupament sostenible"
Cada jornada conté tres recorreguts:
- Fòrum del Coneixement: Un espai d'anàlisi, reflexió, i debat, que comptarà amb valuoses intervencions, algunes de l'escena internacional, com ara Herbert Girardet, ecòleg urbà líder al món, autor de 50 documentals i 12 llibres sobre la regeneració de les ciutats, co-fundador i exdirector de programes de la World Future Council (WFC); Jessica Tantalean, de l'equip organitzador COP20 Lima, Thomas Brose, de la Climate Alliance, la xarxa europea més gran per a la protecció climàtica, i responsable de la cooperació amb la COICA l'organització que agrupa totes les organitzacions indígenes a conca de l'Amazones o Maíta Fernández-Armesto, membre del Programa de Perfils de Resiliència de les Ciutats d'ONU-Habitat.Altres ponències vindran de veus més properes, com ara la de Francesc Torralba, filòsof i teòleg, expert en ètica; Mariano Marzo, catedràtic d'Estratigrafia i professor de Recursos Energètics i Geologia del Petroli de la UB; José Manuel Moreno Rodríguez, catedràtic d'Ecologia de la Universidad de Castilla-La Mancha o Marta Subirà, Directora General de Polítiques Ambientals de la Generalitat, entre d'altres.
- Fòrum en Acció: Amb l'objectiu d'aprendre d'experiències reeixides en l'àmbit de la sostenibilitat, es proposen una sèrie de tallers d'aplicacions pràctiques dels continguts del Fòrum del Coneixement, projectes aplicats al món local, com ara un "Seminari de Finançament de projectes de sostenibilitat energètica", "Metodologies per elaborar un Pla Local d'Adaptació al canvi climàtic " o "El sector del medi ambient, com a motor de l'economia verda i circular" entre d'altres. Cal destacar que en aquest recorregut també tindrà lloc una Taula Rodona del Club del Pacte d'Alcaldes, i la presentació de la Setmana de l'Energia 2015.
- Fòrum de les Oportunitats: Espai Networking entre empreses i el món local, amb microponències per a que els emprenedors puguin presentar els seus projectes, taules de mostres i d'interessos creuats, i espai de descans i trobada. Aquesta nova aposta del Fòrum vol donar visibilitat a totes les empreses que treballen també per la regeneració de les ciutats i fan possible el canvi de paradigma. Està obert a tothom.
Cal destacar que l'Assemblea de la Xarxa de Ciutats i Pobles per la Sostenibilitat, també se celebrarà al Fòrum, concretament el matí de l'11 de març.
El Fòrum s'organitza seguint criteris de sostenibilitat ambiental i social.
Més informació:
III Fòrum de Medi Ambient i Món Local
Podeu inscriure-us aquí
Segueix-ho al hashtag #forummediambient
Adjunt | Mida |
---|---|
forum_portada.jpg | 181.29 KB |